2024. április 13., szombat

Főleg az olasz nyelvről...

Olaszországban sok szép ember beszél egy gyönyörű nyelvet. Mikor sétáltunk az utcán, gyakran láttuk, hogy 4-5 ember összeverődik, és hangosan, élénken gesztikulálva használják azt a csodálatos, dallammal megáldott nyelvüket. Ha idősek gyűltek főleg össze, akkor "Nyugdíjas klubnak" hívtuk őket. Köszöntek egymásnak, hogylétükről érdeklődtek, és bizonyára a sportról, politikáról, családról... váltottak pár szót. Öröm volt őket nézni. Vidámak voltak, jókedvűek, élvezték a napfényt és egymás társaságát.
Az autóban csak olasz beszédet és dalokat hallgattunk egy hétig. Találtunk egy adót, ahol csak olasz zene szólt. Amire még felfigyeltem az volt, hogy az éttermekben is csak olasz dalok mentek. Nem volt annyi angol, mint ahogy itthon és más országokban is hallható.
A kávézókban mindenhol voltak újságok. Sokan a kávéjukat kevergetve olvasták a híreket, a férfiak főleg a sportújságokat böngészték. Én is belelapoztam néhány lapba, hogy ne csak halljam, lássam is az olasz nyelvet. Egyébként is figyeltem a feliratokat az utcákon, az utak mentén. Próbáltam hangosan vagy csak úgy magamban kiolvasva élvezni őket.
Volt a magyar nyelvhez is szerencsém. Mikor egy helyen leadtam a személyi igazolványomat( az útlevelem lejárt) a recepciós hölgy hangos "Jó napot kívánok!"-kal köszönt magyarul. Beszélgettünk, elmondta honnan jött Magyarországról, és hogy milyen szerencsések vagyunk mert előtte pár nappal még esett az eső napokig. Akkor pedig sütött már a nap. Egy másik szállodában is lakott egy magyar házaspár, velük is váltottunk pár szót.
Jelentem a Garda-tónál roskadoznak gyümölcsöktől a narancsfák, Pármában falakat borít be a sonka, puhán habos a Cappuccino mindenhol, al dente a tészta, és Olaszországban is zöldül, virágzik minden. 
Szép napokat töltöttünk ott, most pedig győzöm magam kipihenni, de megérte.






11 megjegyzés:

  1. Kedves Éva, gondoltam, hogy valamilyen hosszabb út miatt vagy távol. Már hiányoztál!
    Valóban, Olaszországban még sikerült megőrizniök a sajátos vonzó hangulatot, talán a sok napsütés miatt... De jó, hogy feltöltődtetek élményekkel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is valami hosszabb utat sejtettem... nálam nem jártál, s gondoltam, hogy jó okod van a hallgatásra. Örülök, hogy szép utatok volt! (Partfali M)

      Törlés
    2. Kedves Rózsa és Márta, valóban nem írtam sokáig a blogomra. Kicsit hanyagoltam is. Az olaszországi utam is közrejátszott benne.
      Szép időnk volt, egyszer borult csak be, de megúsztuk eső nélkül. Szép volt az út, de fárasztó. Már nem nekem való az utazgatás. Most mosok, vasalok, ügyeket intézek, pihengetek is. 10 órát aludtam múlt éjjel. Szeretettel üdvözöllek benenteket.

      Törlés
  2. Olaszország gyönyörű, én keveset láttam ugyan belőle, de nem győztem fotózni. Szépséges utazásotok volt, jó hogy sok fényképet mutatsz nekünk is, öröm látni. Köszönet érte.🥰 (A mi legkisebb unokánk félig olasz származású, nagyon dallamos az apanyelve🤗. )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Endi, nagyon szép hely Olaszország. Most Dél-Tirolban, Lombardiában és Emilia Romagna tartományban voltunk. Kisebb és nagyobb helyeket jártunk be. Én a botommal és a rollátorommal mozogtam. Megoldottam, de nem volt egyszerű, de örülök, hogy még tudok mozogni.
      Szóval, van a családban olasz származású, a legkisebb unokád édesapja onnan való. Gondolom a kicsi tanulja vagy fogja tanulni az olaszt. Micsoda előnnyel indul, hogy két nyelvet fog alapból beszélni.
      Én is fotózgattam, nem tudtam ellenállni a kattintgatásoknak.:)

      Törlés
    2. Hát, ...nem kettő, inkább 3 nyelven zajlik a kis élete. Londonban élnek, így a bölcsiben az angolt hallja, beszéli. Vele a szülők mindketten az anyanyelvükön beszélnek, viszont egymással angolul.Így a kisunokánk mind a három nyelven ért, már egész kicsi kora óta. Remélem lesz előnye.🤞Ahogy nagyanyám mondta mindig, ahány nyelvet tudsz, annyi ember vagy.

      Törlés
    3. Nagy előnnyel indul az életében, és a nagyanyádnak nagyon igaza volt.

      Törlés
  3. It looks like you had a nice time there! I love Italy and their beautiful language.
    The Italian are very friendly people.
    I wish I could go again!
    Have a nice week.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. We had a nice time there. The weather was good, people are very friendly, the language is beautiful. You are right! I also hope that you can go there again. It was not easy to walk, but I could go anywhere after all.

      Törlés
  4. Én is szeretem Olaszországot. Legutóbb J.vel együtt voltunk Toscanaban. Alkotós kiruccanás volt. :) Mostanában több ismerősöm is volt ott, hallgattam élménybeszámolót. Jó lenne majd újra menni. :) Örülök, hogy szép kirándulásotok volt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, hogy újra eljuttok oda. Érdemes volt tavasszal elmenni. 20-25 fok körül volt végig így is, nyáron nagyon meleg van, bár még akkor nem voltam, de ismerőseim mondták.
      Toscanaban még nem voltam.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu