2021. november 20., szombat

Egy békés este




Egyik nap eljött az este, egy olyan igazi, csendes. M. itt volt, és olvasott, égett az olvasólámpa, és ő beletemetkezett a könyvekbe, mert egyszerre kettőt olvasott. Ugyanazt franciául és németül. A francia tudása kevés, így először elolvasta németül, utána franciául a mondatokat. 
Ültem, és csak néztem. Ő nem vette észre egy darabig. Én raktároztam a látványt, hogy itt van, hogy nem vagyok egyedül, lesz mire emlékezni később.  Békés este érkezett el hozzánk. Ilyenre vágyik az ember mindig. Nincs Híradó, hírek, internet. Először gondoltam arra, hogy tájékozódni kellene a külvilágról. De nem! Most nem. Maradjon a világ a lakásomon kívül ezen az estén.
Utána odamentem a könyvespolchoz, és találomra levettem egy könyvet. Petrik Adrien: Asszony és háza volt. Meggyújtottam az én olvasólámpámat, és én is elkezdtem olvasni. Ez a könyv ehhez a nyugodt estéhez nagyon illett. Vannak könyvek, melyeket ha előveszek kifejezetten megnyugtatnak. Maga az írás és a képek is. Ez a könyv éppen ilyen. Vannak ilyen blogok is. Képek és az írás, mely a lelkünk mélyére hatol.
M. utána felnézett a könyvből, és mesélt róla. Figyeltem, hallgattam, és arra gondoltam, hogy emlékezni fogok erre az estére, ha már nem lesz itt velem. Az este hangulata belém ivódott. Régen voltam ennyire nyugodt, és az életemmel megbékélt. Talán azóta sem. 

29 megjegyzés:

  1. Ismét egy göngyszem az "Éva kis zenéje" sorozatból! Nagy figyelemmel követtem végig: nincs egy hamis, kilógó hang sem. Minden a helyén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, köszönöm a véleményed. Ez az este ilyen volt, erről csak így lehetett írni.

      Törlés
  2. Az ember olvassa és óhatatlanul már ott is van a szobában. Átérzi azt a csöndes nyugalmat, ami titeket körülvesz. Kedvet kap hozzá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözöllek a szobámban.:)
      Én is szeretném többször is átélni, de sajnos ritkán van benne részem. Most, hogy az osztrákok szigorítanak, ki tudja meddig marad nyitva a határ is. M. tegnap Skype-on biztatott. Meglátjuk,mi lesz.

      Törlés
  3. Harmónia, derű, nyugalom - mint mindig - ami körülveszi azokat, akik Hozzád járnak. Köszönet érte.🥰

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért nem mindig ilyen a hangulat nálam,sokat vagyok egyedül, de megbecsülöm, ha mégis adódik nálam ilyen harmónia, derű, nyugalom, ahogy írod. Ezért is írtam le ezt az estét. Nagyon szívesen tettem.

      Törlés
  4. Éva, a húgom Szegedről sokat gondol rád és üdvözöl. Nálunk senki se ilyen nyugodt és kiegyensúlyozott. Estéink nincsenek. Ő belépni se tud a blogspotba,nincs türelme a neten eligazodni.A fészbukon pötyög néha, én meg azzal nem foglalkozom.
    Derűs, nyugodt estédet innen nézem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a húgod üdvözletét. Honnan ismer engem?
      Nekem furcsa lenne a blogspot nélkül már az életem, de a facebookot én sem használom. Olyan felszínesnek tartom. A blogspotba lehet írni, ezért szeretem.
      Örülök, hogy betekintettél abba az estébe, amiről most írtam.

      Törlés
    2. Bocs, hogy közbeìrok, de számomra is a blogvilág az igazi. Fb. néhány "szakmai" csoport miatt hasznos.

      Törlés
  5. Éva, Sopronban találkoztatok, amikor a másik húgommal, Katival( ö volt Stali a blogvilágban), többször is pihentek ott egy szanatóriumban. Voltál velük várost nézni, kávézgatni. Azóta Stali meghalt. Talán nem is tudtad...
    Szeretek írni, blogot kiváltképpen, szeretettel őrzök mindenféle töredék emléket, ami a Stali húgomhoz köt. További békés estéket, nyugodt napokat kívánok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, hogy emlékszem rá, nagyon szimpatikus volt számomra, mikor találkoztunk.:) Nem tudtam, hogy Stali testvére vagy.Ez most meglepetés számomra. Tudom, hogy Stali sajnos meghalt, és nagyon sajnálom. Vidám természetű, szerethető ember volt.
      Neked is minden jót kívánok!

      Törlés
  6. Micsoda találkozás. Csodás hangulatról írtál. Érdekes, a minap ott topogtam a könyvtárban, hogy elhozom s könyvet. Éves olvasmányom, ahogy írod,rákívánok ahangulatára. Van még pár ilyen könyv, kellenek a lelkemnek, ahogy a tiednek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem Petrik Adrien könyveit, de az Asszony és háza a kedvencem, amit azon a bizonyos estén olvastam. Van úgy, hogy csak kinyitom valahol, és elkezdem olvasni őket, mindig lenyugtatnak. Szeretem nézegetni a képeit is, már azok is jó hatással vannak rám csak önmagukban is.

      Törlés
  7. nagyon szép, mint egy költemény (Kosztolányinak van egy ilyen verse ir a nyárról, s utána ugyanarról múlt időben...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismerem Kosztolányinak azt a versét, amiről írsz. Köszönöm a véleményed.

      Törlés
    2. TESSÉK:
      Most harminckét éves vagyok

      Most harminckét éves vagyok.
      Nyár van.
      Lehet, hogy tán ez, amire
      vártam.
      Egészséges bronzarcomat
      aranyfénnyel veri a nap
      és lassan
      megyek fehér ruhában a
      lugasban.
      Pipámba sárgálló dohány,
      a füstje kékes, halovány.
      A fák alatt egy kerti széken
      alszik szelíden feleségem.
      A küszöbön fiam. A szeme kék láng,
      nagy szőke fej.
      Álmos, puha száján csiklandva csorran
      a lanyha tej.
      Vad délután, a föld parázsló.
      Részeg-virágok és darázs-szó.

      Ha haldoklom, ezt suttogom.
      Nyár volt.
      Jaj, a boldogság máshová
      pártolt.
      Egészséges bronzarcomat
      aranyfénnyel verte a nap
      és lassan
      mentem fehér ruhában a
      lugasban.
      Pipámba sárgálló dohány,
      a füstje kék volt, halovány.
      A fák alatt egy kerti széken
      aludt szelíden feleségem.
      A küszöbön fiam. A szeme kék láng.
      Nagy szőke fej.
      Álmos, puha száján csiklandva csorrant
      a lanyha tej.
      Vad délután volt és parázsló.
      Részeg-virágok és darázs-szó.

      1917


      Törlés
    3. Nagyon köszönöm, hogy elhoztad a verset. Szép, nagyon szép.

      Törlés
  8. Jó olvasmányt választottál. Én tavaly nyáron olvastam újra egyhuzamban Petrik Adrienn könyveit. Másfajta élményt, inspirációt adott, mint Neked, de ez így teljes és szép.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bsi, időnként előveszem a könyveit, és újraolvasom. Nem tudom miért adott másfajta élményt, inspirációt nekem, mint neked, de biztosan megvan az oka, hogy ezt írtad.Kíváncsi lennék rá, hogy neked mit adott. Még fogom is olvasni a könyveit, mert nagyon jók.Mindig is tetszettek.

      Törlés
    2. Csak arra próbáltam utalni, hogy valószínűleg mindketten a saját ráismeréseink miatt vesszük elő újra és újra Petrik Adrienn könyveit. Legutóbb hosszú idő után vettem kézbe őket, közben sokminden történt a családunkban. Azt éreztem, olvasva az Ő családi történeteit, gondolatait, hogy talán nekem is érdemes lenne megírni a mienket, ez azonban azóta sem történt meg...
      Nagyon várom én is a készülő új könyvét is Adriennek.:)

      Törlés
    3. Készül új könyve Adriennek? Nem tudtam.
      Igen, saját ráismeréseink miatt vesszük elő a könyveit. Mindenkinek mást jelent, de szerintem csak jót a többségünknek. Olyan a stílusa, hogy a legtöbb olvasójának tetszik.
      Kíváncsi lennék a te családi történetedre. Biztosan érdekes lenne számomra is.

      Törlés
  9. Éva, minden szép, amit írsz.
    Olyan jó olvasni téged.
    Ma egy nagy csokor tiszafa vágtam le az udvaron, vízbe ettem benn. Lassan előveszem az adventi díszeimet. Remélem, ez a mj. átmegy, pár napja írtam, de nem ment át, törölted is a megjegyzésemet. Értem. Ma olyan nagy köd van, tiszta novemberi életérzés. Ölelés: MBMari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem emlékszem, hogy töröltem volna a megjegyzésedet, én ilyet nem teszek.Nagyon sajnálom.Teljesen érthetetlen számomra, hogy ez történt.Ha mégis megtörtént csak véletlen lehetett.Hidd el!
      Örülök, hogy jó olvasni az írásaimat, szívesen írok mindig.Biztosan szép a tiszafa nálad. Itt borult az idő, sötét van, de köd nincs.

      Törlés
  10. Annyira szépen írtad le azt az estét, megint a film jutott eszembe róla, láttam minden filmkockát. Szeretettel kívánok Neked sok ilyen estét, délutánt!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, most éppen nincsenek ilyen estéim. Úgy gondolom, ahhoz társ is kell, akivel meg lehet osztani. Igyekszem azért élvezni az estéimet, a délutánjaimat így is.Nem múlhatnak el nyomtalanul.

      Törlés
  11. Ahogy Orsi írta, én is láttam ezt a filmet. Köszönöm!
    Ui.: Én is szeretem Petrik Adrient. Nekem A másik kert van meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem mindegyik könyve megvan, és szeretem őket olvasni.Van egy 4. könyve is, a "Tudok és tudhatok repülni" címmel, az nincs meg. Egy szerelem e-mail regényéről szól a könyv, az nekem kilóg az első háromból.

      Törlés
  12. Ezek annyira békés sorok voltak, áradt belőlük a meleg.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu