2021. november 11., csütörtök

A mai nap


Ma egész nap sötét borította a világot ezen a helyen, ahol élek, a Napnak még csak nyoma sem volt. Csak a fák sárga levelei világítottak reggeltől estig. Hányszor írtunk már arról, hogy világítanak a sárga levelek novemberben. Még vannak a fákon, a földön is egyre több. Valóságos szőnyeg borít mindent, és ez nagyon szép. Nekem nagyon tetszik, és sokan vagyunk így ezzel, ahogy olvasom a blogokban. Hasonló ízlésűek gyűltünk itt össze, és cserélgetjük a gondolatainkat az őszről.
Szösszenetek Márta blogját olvastam egy kicsit vissza vasalás után, és éppen arról írt valahol, hogy készített magának egy kávét. Nosza, én is csináltam egyet, és a  leveleitől lecsupaszított fákkal díszített csészémből iszogatom most éppen.
Délután fél 5 van, és már sötét. Eljött a mécses gyújtásának az ideje. Pislákol, és a környezetének megadja a fényt, melynek látványa mindig örömmel tölt el. Ez sem újdonság részemről.
Írtam most pár sort, mert kedvem volt néhány semmitmondó mondathoz a mai  időjárásról, a sárga színről, egy kis házimunkáról, kávézásról, blog olvasásáról és írásáról. Még gondolkozom, hogy kitegyem-e a blogomba, mert annyira kevésről szól. Azt hiszem mégis közlöm. Nem kell mindig fontos dolgokról írni, én legalábbis ritkán teszem. 
Ezzel be is fejezem. Csak ennyit akartam írni.:)

22 megjegyzés:

  1. Pont elég ez pár sor ahhoz, hogy mindent lássak, az az el tudjam képzelni amiről írtál. Látom a mécsest, a sárga avarszőnyeget, érzem a kávé illatát. Ez a nap ilyen volt, csendes és békés.
    Itt ragyogó napsütés volt, kedvet adó a falevelek gereblyézéséhez 😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ilyen volt a mai napom. Csendes, békés, és a sötétség határozta meg. Ritkán volt eddig ilyen sötét napban részem, szinte mindig napfény volt. A sárga most is jellemző volt a kinti világra, gondolom, hogy te is sok ilyen színűt gereblyéztél össze a ragyogó napsütésben.

      Törlés
  2. Érdekes ezzel a sötéttel, m8ndig azt hiszem, hogy késő este van, pedig csak késő délután. Ma egesz nap sötét volt, furcsának is találtam. Pedig ez az igazi mécsessel világító november, csak éppen későn ért ide hozzánk. Viszont jó bekuckózni, olvasgatni, zenét hallgatni. Ikyen időszak is kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az óraátállítás óta korán jön a sötétedés, és a bekuckózódás ideje. Ahogy írod nálatok is borult volt napközben, nem úgy mint Orsiéknál, ahol napsütés volt. Az ország két különböző részén más volt az idő. Kell a novemberi hangulathoz a sötét is, és ez csak egyre fokozódik.

      Törlés
  3. Jó, hogy kitetted ezt az írásodat, az ilyenek még közelebb hoznak hozzám, hozzánk. Az életedből egy jellemző kis részlet.
    Ezeket a hosszú estéket nehezen szokom meg, reggel meg korábban ébredek. Persze találok elfoglaltságot, ma kocsonyát főztem délelőtt, holnap leszedem a zsírját és kis tálkákba szétosztom. Nagyon szeretem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem a kocsonyát, de még soha nem csináltam. Addig ettem míg Anyu élt, ő csinálta meg mindig.
      Én nem ébredek korábban reggel, addig alszom mint máskor. Szeretem a korai sötétedéseket, gyorsan megszoktam az óraátállítás után.

      Törlés
  4. nekem csak akkor világitanak a sárga levelek, ha rájuk süt a nap, de akkor nagyon...vadászom is rájuk! :) én még kávézni is ott szoktam , ebéd után, ahol süt a nap, bár nagyon rövid ideig tart, hamar eltűnik a szembeház mögött.... ( (Mi Makón lakunk tudod, ez mi9ntha egy másik ország lenne! időjárás szempontjából...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma is olyan idő van, mint tegnap. Sötét, de a levelek sárgák az ablakom előtt. Nálam is csak rövid ideig süt be a Nap a lakásba, de az én lakásomban délelőtt van ez az időszak. Sokszor kettészakad az ország időjárás szempontjából szinte minden évszakban. Megyek hamarosan kávézni a sötét lakásban. Nem hiszem, hogy lesz ma napsütés, nem úgy néz ki.

      Törlés
    2. utcai teraszra értettem a kávézást (a lakásba nálam is délelőtt süt be a nap)

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy leírtad, most már értem.

      Törlés
  5. Nálam korán esteledő időkben ajándék az utolsó komp fénye.Nézem, ahogy megfesti a folyót, tarka fényfoltos lesz a víz... Most ötkor, decemberben négy órakor lesz az utolsó átkelés. Tegnap észrevettem, hogy egy autós lekéste az utolsó járatot, nagyot kellett kerülnie szegénynek.
    Most pedig olyan köd van a meder fölött, hogy az orráig sem fog ellátni a révész hétkor, ha el tud indulni egyáltalán. Első, és egyben egyetlen kávéval kezemben nézem a kertet, begyújtottam, elkél már a vállkendő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig figyelem az írásaidban, hogy milyen szép helyen laktok. Ott van a folyó, a fák, a kert.Figyelheted a kompot a fényével együtt. Szép látvány lehet. Én most kapcsoltam be a radiátort, kell a meleg. Nincs vállkendőm, de veszek fel egy pulóvert, mert éjszakára kikapcsolom a fűtést, és lehűl a lakás.
      Remélem, hogy el tudott indulni a köd ellenére is a révész.

      Törlés
  6. Jó hogy leírtad, jó hogy megosztottad velünk és jó hogy érzed az ősz szépségét. Sajnos lesz majd nagyon fekete is, de én reménykedem abban, hogy lesz majd fehér is, mindent beborító, gyerekkort idéző (úgy vágyom már évek óta a havas tájra, és ahogy egyre inkább távolodunk tőle -ha igaz-, még inkább). Szeretném, ha Holle anyó ezen a télen végre megrázná rendesen a dunnáját és nem egyszer, kicsikét... Hiszen a jól felrázott dunna alá bújva (gyerekkorom emléke ez is, hogy vártam a hideget, hogy végre azzal takarjon be az Édesanyám, a levegős, hatalmas takaró alatt feküdni és meséket kitalálni milyen csuda volt) sokkal jobb az alvás, az álmodozás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is várom a havat, de olyan kevésszer van benne részünk.Igazad van, Holle anyó megrázhatná végre a dunnáját. Én is szerettem a meleg takarót, most is szeretem, de már nem mesél senki, pedig milyen jó volt nekem is annak idején gyerekkoromban hallgatni, olvasni és kitalálni.
      Tegnap mikor szellőztettem, egy falevelet befújt a szél a szobába. Bekívánkozott hozzám.:)

      Törlés
  7. A bejegyzésedből és a hozzászólásokból összeáll a november... A nappalok összemennek, mint az életünk, egyre rövidebbek és várjuk a december végét, a téli napfordulót, hogy újra nyúlni kezdjenek, s velük újra éledjen némi kis remény illúziója is!...
    Én ritkán gyújtok gyertyát, mert félek, hogy égve felejtem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szeretem ezt az őszi, téli időszakot, nem várom a hosszab napokat. Ilyen anyagból vagyok összegyúrva.:) A november különösen a kedvencem.
      Biztonságos mécsestartókat használok, és csak ritkán gyertyát, annál inkább teamécsest, ami biztonságosabb egy gyertyánál, mert eleve egy fém foglalata van. Nem félek tőle, és figyelek arra, hogy ne maradjon égve.
      Nem tudom Franciaországban van-e teamécses. A viasz egy kis kerek alakú fém tartóban van.

      Törlés
  8. A tegnapi napon utaztunk, ragyogó napsütésben, szinte végig gyönyörködhettem a késő ősz táj színeiben. Úgy vakított a nap kora délután, hogy néha le kellett hajtanom a napellenzőt is. Aztán Győr után hirtelen besötétedett, eltűnt a fény, borús lett az idő, pedig még csak 3 óra volt. Ma reggel pedig sűrű ködre ébredtünk. Szép ez is. Jó volt a délelőtti séta ebben a különös hangulatú novemberben. Itt-ott még sárgán virult a vadmimóza (sajnos otthagytam a gyerekeknél azt a pár szálat, amit szedtem.) Viszont hazafelé félúton újra kisütött a napocska. Ilyen kettősség van, még kétszáz kilométeren belül is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy jöttetek nyugat felé, úgy jött a sötét is. Ezt láttam én is egész nap. Változatos időről írtál, és mind végig tudtad élni: tegnap napsütés, borult idő, ma reggel köd.
      Jó, hogy tudtál sétálni délelőtt, és tegnap vadmimózában is volt részed, mégha nem is került haza. A gyerekek biztosan örültek neki, mikor megtalálták.

      Törlés
  9. Here we must have the light on as is is so dark. I also light scented candles. This afternoon we will rest, have cake and a coffee and relax in our armchairs. It will be a very quite Sunday. I wish you a good week.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It is also dark here. It is good to read that you will have rest this afternoon. You always have a lot of work, you need it.It is good to have a quiet Sunday,I will do the same.

      Törlés
  10. Jó, hogy leírtad! Szeretem olvasni. :)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu