2021. augusztus 20., péntek

Fogy a fény





Augusztus van még, egyre gyakrabban már nem ragyog a napfény, hanem valamiféle szűrt fényben van részünk. A júliusi ragyogás már a múlté, akkor is, ha most is süt a Nap.
Augusztus 20-a körül változik meg általában az időjárás.  Akkor szokott jönni egy front, és már a régi nyár nem tér vissza. Idén nem történt meg ez szerencsére éppen  20-án. Ez kedvez a kinti ünnepi programoknak. 
Közeledik az ősz. Jön a szeptember, majd a többi őszi hónap, haladunk valami felé, ami visz bele a fénytelenségbe, mely mégis új élményeket ad. 
Színes, őszi, vörös, sárga, rozsdabarna leveleket, párás reggeleket, a szelet, mely felkapja azokat a bizonyos leveleket, és sodorja egyre messzebb és messzebb a leesése helyszínétől kis kupacokba formálva, vagy éppen a esőtől fénylő tócsákba ragasztva őket. 
Addig még van idő, de mindnyájan tudjuk, hogy mi vár ránk. Átéltünk már egy-két őszt. Most még élvezzük  a nyarat, mely már nem sokáig tart.

45 megjegyzés:

  1. Én őszintén megmondom, nem búsulok a nyár elmúlásán, alig várom, hogy már itt legyen az ezerszínű, gyönyörű ősz! Nem a szürke, esős, ködös, hanem a kellemes, szellős, színes. De jókat sétáltam, kirándultam benne! Kedves évszakom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem az őszt. Sajnos kirándulni nem tudok már. Én szeretem a ködös, szürke, esős időt is. De az igazi a kellemes, szellős, színes, ahogy írod.
      Nekem is a kedves évszakom.

      Törlés
    2. Már én sem sétálgatok az őszi erdőben, de még az utcán sem. Azért így is szép az ablakon keresztül, vagy az erkélyről.
      Az esőt én sem bánom, de a ködöt nagyon nem szeretem.

      Törlés
    3. Én is ablakon és az erkélyről keresztül fogom nézni az őszt. Tavaly előtt őta így van.
      Nagyon sajnálom, hogy így alakult az életem. Meg vagyok fosztva minden kinti szépségtől. Arra gondolok, mi lesz, ha roszabbodik az állapotom, és nem tudok elmenni a nagyon közeli boltba sem. Már igy is nagyon nehéz, nagyon nehéz.
      Egyéb sétáról szó sem lehet.

      Törlés
    4. Én is épp ma gondolkoztam ezen, de én azon merengtem el, hogy mi lesz, ha annyira rossz lesz a helyzet, hogy már a szemetet sem tudom levinni?
      Egyébként hetente rendelek élelmiszert, én így tudom megoldani. Mindent, a legapróbb zsanért is :) meg kell rendelnem. Nem ugráltathatom mindenért a gyerekeket. Én sem gondoltam, hogy egyszer ilyen gondjaim lesznek. Nagyon rossz, mert bizonyos mértékig már most is kiszolgáltatott vagyok, amitől egész életemben féltem és nagyon nem akartam. Nem tudok mást csinálni, mint elfogadom, de néha, például tegnap is, elfog egy szomorúság és olyankor egész nap fojtogat a sírás. Ma már jobb.

      Törlés
    5. Hogy tudsz hetente élelmiszert rendelni?

      Törlés
    6. Beosztom, mindig mást, csak a szénhidrátcsökkentett kenyér meg a 1/2 l. tej és az ásványvíz állandó. A cukrom miatt sok zöldséget, salátát kell ennem és azt hetente frissen kell vennem. A legközelebbi bolt 1/2 km-re van, az oda-vissza 1 km, én annyit már nem tudok gyalogolni. Figyelem az akciós termékeket és azokból olyankor veszek, esetleg többet is. Időnként mosó-, mosogatószerek is kellenek, hajlakk, WC-papír, szóval összejön. Igaz, így drágább, de csak ez a megoldás és amíg anyagilag bírom, addig ez van.

      Törlés
    7. Köszönöm a választ. Úgy értettem, hogy sikerült elintézned, hogy házhoz vigyék. Erre vagyok kíváncsi.

      Törlés
    8. A nagy áruházláncok és sok kisebb üzlet is a weblapján hirdeti a házhozszállítást. (TESCO, SPAR, AUCHAN, PRIMA, stb.) Be kell jelentkezni és kiválogatni az árut, majd megadni az időpontot, hogy mikor hozzák. Lehet fizetni előre kártyával, utólag készpénzzel, kártyával, több lehetőség is van.
      Nem mindig tudnak mindent hozni, de akkor általában valami helyettesítő terméket hoznak, amit vagy átvesz az ember, vagy visszaküldi és természetesen azt nem kell kifizetni. Itt Budapesten és a környékén, sőt a Balatonnál és szerintem máshol is működik ez a lehetőség. Nem tudom, Sopronban megszervezték-e, de érdemes megnézni. Ha nem is állandóan, de a nagyobb és nehéz dolgokat jobb velük hozatni.

      Törlés
    9. Megnéztem, sajnos Sopronban még nem találtam olyan házhozszállítást, mint amilyen itt van. Bízzunk benne, hogy mire szükséged lesz rá, addigra ott is beindítják. :)

      Törlés
    10. Köszönom a választ, és hogy utánanéztél.Remélem, mire nekem kell már lesz ilyen lehetőség.

      Törlés
    11. én úgy tudom a tesco mindenhol szállit...

      egyébként nem tudnátok beszerezni valami járművet?, mostanában annyiit látok!!!! (nekem a bicikli van)

      Törlés
    12. Majd felhívom őket, és megkérdezem vagy netem megnézem. Bár, Borka már megnézte.
      Nincs biciklim, volt, eladtam, és nem is tudok biztonságosan biciklizni. Mindig félek, hogy elesem. Olyan érzés volt ez, mint az úszás. Félek a mélyvíztől is.
      Milyen járműre gondolsz a biciklin kívül?

      Törlés
    13. de vannak a biciklinél már biztonságosabb járművek is!!!! nem tudom a nevüket, motorbicikli szerűek de lassabbak és kényelmes ülni bennük!

      Törlés
    14. Azt hiszem tudom, hogy miről írsz.

      Törlés
    15. Négykerekü.ülése akàr egy fotel és azt hiszem àram viszi

      Törlés
  2. Ősszel nagyon jókat kirándultunk a környéken, amíg Óbudán laktunk (pontosan 20 évig). Most inkább a Budai helyek térképén, Pest megyei helységek internetes oldalain barangolunk, felidézve, milyen jó volt, amíg kilométereket tudtunk megtenni különösebb fáradtság nélkül.
    Éva, jó élmények várnak mindannyiunkra. Várom már az őszi fényképeidet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szívesen emlékszem arra az időre, mikor kilométereket tudtunk különösebb fáradtság nélkül megtenni.Ez már a múlté. Nem tudok menni.
      Lehet, hogy régi őszi képeket hozok majd.Mert vannak bőven.

      Törlés
  3. Kedvenc évszakom! Illatok, színek, fények, imádom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látom, hogy sokunknak kedvenc évszaka az ősz.Sok szépséget tartogat azoknak, akik tudják élvezni.

      Törlés
  4. Az ősz közeledtét jelzi az is, hogy már este 8 körül sötét van szinte. Persze lesz ebből 17 óra is, de meglepő a változás még.
    A kedvenc évszakom nekem is az ősz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én szeretem, ha korán sötétedik. Be lehet kuckózni. Bár én mindig bekuckózom. mióta nem tudok járni. Jöhetnek a gyertyák, a mécsesek. Imádom.
      Nincs már hőség, ez is egy fontos szempont.

      Törlés
    2. Én is szerettem a gyorsan sötétedést, pontosan azért, amiért te is írod. Egészen két-három évvel ezelőttig. Most valamiért nem. Nem mondom, hogy baj, hogy így van, de valahogy rövidebbnek érzem a napot. Talán belül úgy érzem, hogy sok dolgom lenne és akadályoz? Nem tudom. Valami oka biztos van. Az biztos, hogy most elégedetlenebb vagyok az életemmel, és akkor nem voltam. Remélem túl leszek rajta és ez látszani fog abban (is), hogy nem fogom azt érezni, hogy rövidíti a napom, hogy nem jó, hogy de jó lenne ha világos lenne... :)

      Törlés
    3. Én belezsúfolom a teendőimet a rövidebb napba, és sötétedéskor átadom magam az este élvezetének. Én mindig is szerettem a korai sötétedést.
      Bizonyára az okozza nálad ezt a változást, mert sok a dolgod. Még szükséged lenne a fényre, hogy elvégezd.Drukkolok, hogy ez az érzés elmúljon.

      Törlés
    4. Köszönöm szépen. :) Igen, én is szerettem az ilyen estéket. Mikor még nem volt gyerekem és magam voltam, előfordult, hogy egy egész hétvégét is így töltöttem. Bevásároltam pénteken, könyvekkel, video kazettával (akkor még volt) is, és hétfőn reggel jöttem ki az ajtón, amikor dolgozni indultam. Szükséges jó volt, feltöltött, és imádtam, hogy nem volt olyan, hogy "kell", azt és addig csináltam, ameddig jól esett.
      Kellemes estéket kívánok Neked. :)

      Törlés
    5. Én is szerettem az ilyen estéket. Bekuckóztam magam, és nem robbantott ki senki és semmi otthonról. Most persze könnyű, mert amúgy sem tudok kimenni,de élvezni a bentlétet azt tudom.Igazi novemberi és decemberi napok és esték.
      Neked is kívánok kellemes estéket.

      Törlés
  5. Szinte mindent megírtatok előttem! Sok gondotok az enyém is lassanként: korlátok, kiszolgáltatottság, honnan tápláljuk életkedvünket?...
    Az ősznek csak az elejét szeretem, a "vénasszonyok nyarát", amikor még gyengéd és kíméletes velem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, honnan tápláljuk az életkedvünket? Egyre kevesebb a lehetőség, de meg kell találni. Nem könnyű. Van amikor sírok korlátaim és kiszolgátatottságaim miatt.
      Én is szeretem az elejét az ősznek, de a borongósabb oldalát is kedvelem.

      Törlés
  6. Téli utaink során nyárra vágytunk, amikor nem nyomja nehéz kabát a vállunk. Bizony ez a nyár nem kedvezett a hosszabb utaknak. A héten végre hűvösebb lett és 12 km került a cipőnkbe, Szigetszentmártonig és vissza az újfalusi révig, s haza. Jól esett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon jó, hogy tudtok ennyit sétálni. Bárcsak én is tudnék! Ősszel majd tudtok nagyokat kirándulni. Télen is tudok azért sétálni a nehéz kabát ellenére is. A nyár nem kedvezett a hosszú sétáknak, de most majd jönnek azok a napok, amikor elindulhattok. Kívánok jó túrákat.

      Törlés
  7. Augusztus vége jön, meg az "ember"-es hónapok. Szeretem az őszt, most minden nap szedek le gyümölcsöt, érik épp a ringló, van már korai szőlő, van füge, körte, alma. Konyhakerti portéka is akad szépen. Éva, mennyire jó volt sokat gyalogolni, menni fáradtság nélkül. Most majd megint beiktatom a napi gyaloglást, vagy jobbra, vagy balra indulok el a kaputól, teszek egy jó nagy kört. A rettentő hőségben nem indultam el a nyáron, csak ha vásárolni mentem. Nem mindig találom az életkedvet én sem, de azért fellelhető ebben-abban. Pld. itt szaladgálnak a kis gyíkok a virágágyásomban. Ez is hozza az életkedvet. Ölellek: BMari

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony az őszi gyümölcsök és a konyhakerti portékák is nagy örömöt okoznak.Én ebből is kimaradok. Visszaemlékszem, mikor még én is tudtam gyalogolni.Milyen jó is volt.Tegyél is jó nagy köröket, az időjárás kedvezni fog neki.
      Keresd az életkedvet is! Azok a kis gyíkok, bizonyára aranyosak lehetnek. Segítenek az életkedvet meghozni. Becsüld is meg őket. Nem is tudják, hogy milyen fontosak neked.

      Törlés
  8. Ahogy ott előttem írta BMari, az apró kis dolgok adnak újra és újra életkedvet👍. Nekem a mókusok.
    (Írtam Neked emailt is róluk, piszkozatban, hogy majd még fotót is teszek hozzá befejezésekor, de elveszett az egész. Sebaj, úgyse volt túl jó hangulatú. Pótolni fogom és vidámabban😉)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is keresem mindig az életkedvet, mert egy idő után elvész az emberből. Nincs kertem, nincsenek fáim, ezekből nem tudok táplálkozni. Örülj is a mókusoknak, és hogy odaszoktak hozzád.

      Törlés
  9. I love Autumn. I don’t like when it is too hot.
    I like to go in the forest and look at the golden leaves in the trees.
    I also like to stay inside by the fireplace with a good book!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A also love autumn. It is very clourful. I also like foggy, gray days, too. Unfortunately, I can not walk, and I am so sorry for it. I like to be inside too.
      I can enjoy autumn inside, if I can not go out.

      Törlés
  10. Valahol nyugatabbra? Remélem, hogy így van és nem más miatt hallgatsz.

    VálaszTörlés
  11. (mint Márta blogjába, ide is) rendszeresen bekukkantok, és - kicsit számonkérőnek érzem - kereslek, de semmi jelt nem találok tőled sehol (instán se, fbon se, és főleg innen HIÁNYZOL!!♥

    VálaszTörlés
  12. Kedves "Keresőim"!:) Köszönöm, hogy írtatok és hiányoztam. Nem voltam itthon. Ausztriában voltam több mint egy hétig. M. gépéről valami miatt nem tudok a blogomba írni, és a kommmentetekre sem tudok válaszolni.Nem tudom az okát. Kommentelni is csak bizonyos helyekre tudok( tudnék). Így feladtam. Csendben voltam. Nem gondoltam, hogy keresni fogtok.Megköszönöm a soraitokat. Olvasni tudtalak benneteket, reagálni a mondataitokra már nem.
    Ma jöttem haza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy jó helyen voltál, és jól érezted magad!

      Törlés
  13. Most olvastalak. Én azt érzem, hogy valahogy rohannak az évszakok, az ősz mintha előre jött volna, s nagyon siet. A kertekben, látom másoknál is a fotókon. Az erdőn még nem érezni. Az eső, ami itt esett, az viszont még annál jobban is kellett. Aztán, hogy milyen lesz az igazi ősz, mindnestől, ki tudja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom milyen lesz az ősz.Nem igazán fogom megélni, mert többnyire bent leszek. Majd a képeken látni fogom a változásokat, és az ablakból az utcán a levelek, fák változását.Előszedem az emlékeimet is.
      Itt nem volt eső mostanában. Jó, hogy nálatok volt, ha annyira kellett.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu