2012. november 2., péntek

Van egy nap...,


"Halottak Napja, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el."
Fekete IstvánA tegnapi eső miatt már nem mentünk ki a fájós lábú Anyuval a temetőbe a zsúfolt buszon. Együtt ebédeltünk, gyújtottunk otthon mécsest a halottainkért, és délután együtt voltunk róluk is, másról is beszélgetve. 
Én ma délelőtt kimentem, a hosszan égő mécsesek is még égtek szerda óta, pótoltam a hiányzókat is.
Éjjel nem volt fagy, a krizantémok szépek maradtak, így idén a "Lefagynak-e a krizantémok Halottak napjára?" kérdésre a válasz: "Nem, ezúttal kegyes volt az időjárás." 
Kimaradtak számomra az esti temetői fények, mivel tegnap este nem tudtunk menni. M. jön ma este, így  még kimegyünk, mert látni akarom mikor már ugyan esti sötét van, de fényes az emlékezet.

11 megjegyzés:

 1. Az nagyon szép, hogy fényes az emlékezet...az esti sötétben már semmi nem veszi el figyelmünket.

  VálaszTörlés
 2. Tudod, Júlia, azt éreztem, hogy valahogy elmegyek Mindenszentekkor és Halottak napján a rendezgetés felé. Hogy rendben legyen a sír, hogy kint legyen a virág, hogy ne fagyjon el, hogy égjen a mécses... Mikor anyuval tegnap délután itthon a mécses mellett beszélgettünk akkor jöttek elő azok az emlékek, melyek a síroknál nappal nem.
  Előjönnek még akkor is, ha este megyek ki,akkor nem figyelek másra, csak az ünnep lényegére, és előjön az, amit nappal hiányoltam. Bizonyára a környező sötét teszi, de a fények, melyek meghatóak, segítenek a gondolatokban.
  Ezért akarok ma még kimenni, mert hiányzik, ha nem élem ezt át Halottak Napján.

  VálaszTörlés
 3. Szép a Fekete István-idézet, szépek a képek is.
  Mi ma jártunk a temetőben, anyukám híján a család négy férfitagja. Mind a négyünk kezében egy-egy csokor krizantém, mert éppen négy sírt kerestünk föl. Gyönyörű idő van errefelé, délután vendégeket is várunk. Az esti fényeket idén én sem fogom látni.

  VálaszTörlés
 4. Kedves Tamás, szitáló köd, szürkeség itt, de legalább nem esik. Illik az idő ehhez az ünnephez.
  Júliának leírtam, hogy az esti mécsesfények hiányoztak. Nekem még van lehetőségem ma este kimenni, így megtesszük M-nal.
  Anyukád? Főzött vagy még mindig fáj a lába?Tudom, hogy kórházban is volt, és neked is kellett helytállni itthon.Tetszett is, mikor írtál az igyekezetedről.
  Mikor mész vissza?

  VálaszTörlés
 5. Anyukám már akkor is főzött, mosott, amikor még mankóval tudott csak járni, mert ilyen a természete. Azóta meg már pláne főz, most, dolgozik. A munkahelyére (iskolában tanít) még nem ment vissza, de ebben az évben valószínűleg már nem is fog. Már szépen járkál mankó nélkül, de jövőre még lesz műtéte, vannak még csavarok a lábában ugyanis, amiket csak meghatározott idő múlva fognak kiszedni. Egyébként minden rendben van, szépen gyógyul.

  Kellemes sétát estére!

  VálaszTörlés
 6. Anyukák már csak ilyenek!
  Köszönöm a tájékoztatást, gyógyuljon tovább a család lelke.:-)
  Köszönöm a jókívánságot az esti temetői sétánkra. Várom!

  VálaszTörlés
 7. Az esős fotók ilyen emlékúton készültek tegnap. Nagyszüleim régi házát fotóztam. Bár lehet, hogy ezt még nem tettem fel, csak egy utcabeli és gyermekkoromban kedves házét, ami ma már dől szét. Én így emlékeztem.

  VálaszTörlés
 8. A sötét hozza a misztikumot, a megfogható és megfoghatatlan emlékekekt. Sötétben tisztulnak ki a gondolataink, mit a fény olykor elterel, szétzilál. A fény, maga az anyag, a világ valósága, a sötét a szellem maga....Sötétben, még közelebb is bújunk egymáshoz! :))

  VálaszTörlés
 9. Holdgyöngy, nagyon tetszenek azok a képeid, melyekről írsz most. Jó az emlékút, én nem igazán szomorodom el, hanem valami kellemes melankóliába visz. Mondom én, aki mint a záporeső sírt nagyszüleim kapuja és háza előtt, ahol már mások laknak, és nem mehettem be, mint régen.
  Általában nem szomorodom el, csak hirtelen erednek el a könnyeim olykor.

  VálaszTörlés
 10. Papa, nagyon, de nagyon fogalmazol.Múltkor írtál valami olyat, hogy nem megy ez neked, hát most aztán szívd vissza!

  VálaszTörlés
 11. Na jól van, egy picinykét vissza szívom... Igaz, akkor megyeget a dolog nálam, ha van mihez szólni. A magasröpt, engem is megemel, tán még szárnyakat is ad, mint az a bizonyos energia ital! :))

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu