2012. november 3., szombat

Égi, föld fények

Kimentünk Halottak napján este a temetőbe, ahogy terveztük. Ott álltunk a sötétben, nagyon látszottak fenn a csillagok, jobban mint hittem volna. Megkerestük a  Nagy Göncölt. M. mutatta az Oriont is, vagyis az Égi Vadászt és a Kis Göncölt is. Láttam is őket, nem is, mert én csak a Nagy Göncölszekeret ismerem.
Álltunk a saját síroknál a kis fényekkel, aztán ott is, ahol sokan beadták a közösbe az emlékezés fényét. Melegítettek is a lángok, mikor kicsit távolabb mentünk, akkor éreztük meg a hirtelen hőmérséklet változást. Egy mécsest mi is letettünk, alig találtunk helyet neki, és talán meg sem találnánk már, ha újra mennénk. 
Megkerestük M. magyar rokonainak sírját is, mert vannak neki magyar rokonai és halottai is magyar temetőkben. Ma osztrák temetőkbe megyünk, majd végül a szülőfalujában kötünk ki az ottani temetőben is. És még mindig nem voltunk mindenhol...


9 megjegyzés:

  1. A csillagképek közül én is csak a Kis Göncölt, meg a Nagy Göncölt találom meg:)
    Tavaly nyáron voltunk kint a város határában egy ilyen szervezett csillagtúrán,mikor volt a nagy meteorhullás augusztusban, ott mutogattak sok-sok csillagképet, hogy melyik hol van, de már nem tudnám megmutatni:( Pedig olyan szép és érdekes.

    VálaszTörlés
  2. nagyon tetszik a kezdőkép... kicsit szomorú, mégis annyira megnyugtató.

    egyre jobban szeretem az időseket, a kiszámítható, megbízható, kötelességtudó életük biztonságot ad nekem:)

    VálaszTörlés
  3. Tudjuk, legalább is sejtjük, szereteink emléke nem a temetők hűvös sötétjében rejtezik. Ők, a fejünkben vannak, az emléktornyunkban. Jó magasan, ahová nem járunk minden nap, csak, ha visszaköszönnek nekünk, egy-egy tárgy, esemény, szép emlékkel együtt. Mégis, ilyenkor ki kell lépnünk a fejünkből, és a gondolatnak testet adunk néhány szál virággal, pár gyertyával, ahogy tétován ácsorgunk a kis domb, kupac előtt... A fényekkel hívjuk őket, gyertek, itt vagyunk és veltek vagyunk!

    VálaszTörlés
  4. Orsi, mikor hazajöttünk, én is a neten böngésztem a csillagképeket, rájöttem, hogy mennyire keveset tudok róluk.
    Nekem is kellene valami csillagtúra, egyébként augusztusban szoktam kint ülni az erkélyen, és nézem í meteorhullást.

    VálaszTörlés
  5. Lillacska, a tapasztalat nem hiába halmozódott fel bennünk, az már tőlük függ, hogy tudják átadni a tudást és a lényüket. Keresem ( még nagyobb energiával kellene)azokat akik adhatnak nekem, és akiknek én is kellek.

    Tetszik:

    "egyre jobban szeretem az időseket, a kiszámítható, megbízható, kötelességtudó életük biztonságot ad nekem:)"

    VálaszTörlés
  6. Papa!Hogy keressük a temetők sötétjét,illetve néha a mécsesek fénylét ugyanott, az számomra az ünnep évente visszatérő szükségét jelenti. Egyébként tényleg máshogy vannak jelen életünkben halottaink.
    Tegnap láttam egy már kiásott sírt, elég nehezen, de belenéztem. Mit mondjak? Megerősítette bennem, hogy jó, hogy még élek.

    VálaszTörlés
  7. Üdvözlöm Lydiát a blogom olvasói között.

    VálaszTörlés
  8. Aliz, hogy miért mentünk este is a temetőbe, ezt kérdezed? Nappal is voltunk, de ahogy ahogy írtam a sok-sok mécses fénye sötétben érvényesül igazán, és ennek különleges hangulata van, ami vonz is, amit át akarok élni a nappali temetőlátogatások mellett is.
    Tulajdonképpen az igazi nov. 1-én este lett volna, Halottak napja előestéjén, de helyette másodikán este is mentünk. Az élmény ugyanaz volt, csak kevesebben voltak, de a mécsesek ugyanúgy égtek a sírokon.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu