2012. május 11., péntek

Színek és becsület


Tiszták a kisvárosok és színesek. 
Ha mesekönyvhöz kellene illusztráció, akkor ott fényképeznék gyerekkönyvek oldalaira, ha festeni tudnék, ott festenék színes házakat hóban, ködben, napfényben. 
Kőszeg is sokszor meg lenne örökítve nagy színes illusztrációkon, mert gyerekkoromban azt szerettem, ha nagy és színes volt a kép a mesekönyvben. Akkor még nem ismertem a visszafogottságot, a mértéket.
Elégedettséggel tölt el a becsület jelenléte is, mert valahol jelen kell lennie, hiszen sok-sok éve működik a becsületkasszás módszer Kőszegen (is?).
Az eladandó áru: zöldség, gyümölcs, virág kinn van az utcán egy sámlin vagy hokedlin, mellette ott egy doboz vagy üveg is a pénznek. Aztán az áru eltűnik, a pénz összegyűlik, eladó láthatóan sehol, a vevő utcán jártában-keltében mégis megáll, és létrejön az üzlet.
Tényleg, mint a mesében!

   

16 megjegyzés:

  1. Tipitá, Kőszegen számomra ez az egyik legkedvesebb élmény. Minden évszakban működik a becsületkassza. Ősszel vettünk gesztenyét és szőlőt is.
    Tamás, elég sokszor vagyunk Kőszegen, tulajdonképpen útba ejtjük.
    M. szülőfaluja 10-12 percre van az osztrák oldalon Kőszegtől, és mi gyakran a kőszegi határátkelőt választjuk a határ átlépésre, hogy megállhassunk a városkában, mert szeretjük.
    Csinálunk programokat csak oda is, például az őszi Szüreti Napokat nagyon szeretjük ott.
    Ország másik vége? Én is az ország másik végén születtem, a keleti részen, az Alföldön, aztán a nyugatira vetődtem, illetve hoztak a szülők még 2 évesen.Most Sopronban élek, ha úgy vesszük Kőszeg nincs nagyon messzire, 40-45 perc alatt vagyunk ott.

    VálaszTörlés
  2. Tamás, a Várat is bejártuk már természetesen.:-)
    Mióta érdekelnek a várak? Gyerekkorban kezdődő érdeklődés?

    VálaszTörlés
  3. ...tényleg...:) mint a mesében...de az az orgonacsokor pont olyan, mint amilyeneket anyukám tukmált rá mindenkire, mindig, aki csak betoppant hozzánk,mert csak orgonacsokorral távozhatott...

    VálaszTörlés
  4. Aliz, itt van ez is ebben az országban, és még biztosan van is hasonló. Nagyon változatos ez az ország, de ezzel sem mondtam újat. Hogy hány hely van, ahol kinn lehet hagyni árut, pénzt csak úgy az utcán, azt nem tudom. Kőszeg környéki kis falvakban is láttam -pl. Cákon - így árulni.Talán falvakban, kisvárosokban gyakoribb ez a módszer, mint a nagy helyeken, és nem is nagy összegről van szó.Nem mintha ez fontos lenne, hanem az elv, a hozzáállás a lényeg. Szép dolog!
    Anyukád jó lelkű volt.Sok orgonabokrotok volt?

    VálaszTörlés
  5. Tamás, én Békéscsabán születtem, de mint írtam 2 évesen a nyugati országrészbe kerültem. Mégis ott jártam óvodába, sőt az ált. isk. első osztályát is ott végeztem családi okok miatt.Nyaranta egészen felnőtt koromig visszajártam. Erős a kötődésem ahhoz vidékhez. A nagyszülők halála után el kellett adni a házat.Ekkora távolságból nem lehetett fenntartani.
    Igen, szépen összefonódik az, amiről írsz. Legyen sok élményben részed, gondolom volt is már.

    VálaszTörlés
  6. Pont ilyen orgonacsokrot kaptam a szomszédból tegnap, én pedig fehér színűvel viszonoztam, nekem olyanom van...Kőszeg tényleg gyönyörű, régebben szelíd gesztenyét szedni is jártunk oda szeptemberenként a körülötte fekvő erdőkben...

    VálaszTörlés
  7. Márta, nagyon sok szelídgesztenye van valóban arrafelé. Én mikor gimis voltam a Sopron környéki erdőkben szedtem az osztállyal. Tüske is került a kezembe, de iskolába nem kellett legalább menni. Később munkahelyről is mentünk a gyerekekkel. Micsoda gesztenyesütögetések voltak utána!
    Említettem, hogy mikor ősszel járunk arra, rengeted gesztenye talált gazdára ott és a környező falvakban, pl. Cákon is becsületkasszás módszerrel. A cáki pincesor nagyon szép, ha valakit érdekel.
    Milyen jó ez az orgonacsokor ajándékozás! Szép a fehér orgona nagyon.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szeretem Kőszeg városkát, minden évben ott is nyaralunk, vagy töltünk el pár napot!
    Tavaly már az unokákat is vittük, remekül el lehet tölteni az időt, s mi is tapasztaltuk a bizalmat, az emberek kedvességét!
    Tőlünk sincs messze, hamar odaérünk,s a megújult főtere a sok csodás szökőkúttal igazán kellemes látvány!:)

    VálaszTörlés
  9. pontosan 20 orgonabokrunk volt (ebből 1 fehér), még nagymamám ültette!
    igen, anyukám rendkivül jószívű volt! kedves, barátságos. emberszerető... ...mindenki igy emlékszik rá..

    VálaszTörlés
  10. :) hát tényleg mint a mesékben! ... ahol nem szerepel az apeh.

    VálaszTörlés
  11. Aliz, ilyen sok orgonabokor? Jó ilyen emberek között lenni, mint az Anyukád volt.Mindig keresem a társaságukat, feltöltenek.

    VálaszTörlés
  12. Marvin, Apehról szó sincs!:-)Nagyon mesés hely!:-)

    VálaszTörlés
  13. Éva, nagyon szépen rendbe tették a főteret valóban, most a Vár irányában tevékenykednek az utcákon, burkolatcsere stb. Várom, hogy azt is rendbe tegyék, így már egységesen rendezett lesz a kép.

    VálaszTörlés
  14. Kőszeg,..... annyifelé jártam a hétvégén , de a Te fotóid mégis jobban megérintettek, mint a frankföldi városok tényleg szép mivolta . Hhmmm,..hát igen a szívemcsücske örökre foglalt, Kőszegnek, az Őrvidéknek, bármerre is visz a jósorsom !! - de jó, hogy benéztem hozzád !Szép napokat !

    VálaszTörlés
  15. Igen, megvan benne az a plusz, hogy itthon van, és érzelmek kötődnek hozzá. Lehet sokkal szebb máshol egy város, egy vidék, de azt a bizonyos pluszt nem pótolhatja semmi.
    Őrség? Jaj, ne is mondd! Szívem csücske az országnak az a része!!!:-)
    Majd biztosan írsz a ti kirándulásaitokról is.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu