2012. május 27., vasárnap

A fertődi Esterházy-kastélybanVan az úgy, hogy valakinek az arcát nézve szép és mosolygós képet látunk, hogy ezzel tudatosan vagy kényszerből takargasson valamit, nehogy a dolgai mögé nézzünk. 
Meg aztán ott van az a jó férfiszokás is, hogy ha szemből elégedetten megnéznek valakit, akkor még utána is fordulnak, mert ugye, ott is van látnivaló...:-)
Hiányérzetem volt pár évig, mikor a fertődi Esterházy-kastélyban jártunk. Elől rendben volt az épület, hátul anyagi okokból (gondolom) nem.
Mivel a korábban említett múlt heti sarródi kerékpározós helyünktől csak pár km-re van a kastély, elmentünk Fertődre is.
És láss csodát, elkészült az épület  hátulja is!:-) Íme, így néz ki:
Persze, a részlet mániám nem hagyott nyugodni, és a mielőtt elhagytuk volna az épületet, a szépen nyírt bokrokkal, fűvel teli parkból, egy hátsó-oldalsó vaskerítés előtti kis százszorszépeket nézegettem.
Mert levezetésnek ez kellett, hogy a pompához nem szokott szemem visszatérjen a normális mederbe...:-)15 megjegyzés:

 1. Persze gyonyoru a kastely, a fotok..de en most mindent adnek azert a szazszorszepert, csak egyert:)

  VálaszTörlés
 2. Miután körbejártuk a kastélyt,egy kapunál én is a százszorszépeket kezdtem el nézegetni.Megnyugtató látvány.
  Mostanában nem vagy százszorszép közelben, hogy szedj magadnak? Itt előttem az utcán van a fűben, gyorsan szedek mindig pár szálat egy kis pohárkába, mielőtt lenyírják a füvet. Életmentés!:-)
  Egyébként meg örültem, hogy rendbe hozták a kastély hátulját végre.Láttam én már a kastélyt így is,úgy is. Már általános iskolában és gimiben is idejártunk kirándulni, és azóta is gyakran jövünk, csak úgy a parkjában is sétálgatni főleg ősszel. Micsoda színek!Egyszer tejfehér ködben voltunk. Emlékezetes hangulat volt.

  VálaszTörlés
 3. a tobozokhoz irtam véletlenül az ideillő kommentemet:(

  VálaszTörlés
 4. Semmi gond, megtaláltam!:-)

  VálaszTörlés
 5. Gyönyörűlett a kastély elöl-hátul! Bel¨l is rendbehozták? Lakik benne Eszterházy-leszármazott?
  Manapság olyan drága egy kastély fenntartása, hogy itt F. o-ban "fillérekért" lehet néha kapni, csak aztán jönnek a milliós költségek!...

  VálaszTörlés
 6. Most látom az elírásokat, bocsánat (fr. klaviatúra is!):
  gyönyörű lett - belül...

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szép, amikor augusztusban arra jártunk, még hátul-belül felújítása alatt állt, örülök, hogy végre pompázhat:)

  VálaszTörlés
 8. Csillagos, állítólag május 5-én lett készen, és mivel éveken át félig készen láttuk, mi is meglepődtünk, és örültünk.Voltak is látogatók bőven.

  VálaszTörlés
 9. Flora,
  a kastély állami tulajdonban van és 1.5 milliárd forint Uniós támogatással a Műemlékek Nemzeti Gondoksága irányításával újítják fel. A belső rész felújítása is folyik. Kb. egy éve voltunk bent is, akkor még nem volt készen.
  Felújításról bővebben itt itt:

  http://www.holmagazin.hu/cikk/lezarult-a-kastelyrekonstrukcio-elso-uteme

  Az Esterházyaknak az állam egy lakosztályt tart fenn, ahol jelenleg Herceg Esterházy Antal lakik. Szerintem jó egészségnek örvend, mert tavaly még elég sokszor szerepelt nyilvánosság előtt.
  Itt lehet többet erről olvasni:

  http://www.kepcp.hu/Esterhazy.htm

  VálaszTörlés
 10. Egyszer én is szeretnék majd eljutni Fertődre, mert eddig még csak könyvekben láttam azt a vidéket. Ha belegondolok, még a megyében sem jártam soha, csak egyszer, akkor is átutazóban Ausztriába. A kastélyok, várak, régi épületek egyébként is a szívem csücskei.

  VálaszTörlés
 11. Én sem jártam még erre, de meseszép ez a kastély, remélem egyszer láthatom igaziból is :)

  VálaszTörlés
 12. Tamás, Dorabella,
  Előnye is van ennek a nyugati csücsöknek, hátránya is.Van úgy, hogy át kell utazni az országot, hogy eljussanak ide. De fordítva is igaz, mi is utazunk eleget, ha az Alföldre akarunk menni pl. Néha arra gondolok az ország közepén jobb lenne élni.
  Aztán mégis jó, ahogy van, ha már egyszer így adatott. Pár perc alatt Ausztriában vagyok, talán ez előny is.
  Most, hogy így rendben van, és még inkább rendben lesz a kastély Fertődön, sok látogatót fog vonzani, és elég sok programot is szerveznek. Biztosan eljuttok ide egyszer, nem a világ vége!:-)

  VálaszTörlés
 13. Sajnos mostanaban nem vagyok ilyen kozelben, de majd hamarosan:)
  Az a tejfeher kod olyan ismeros nekem, egyszer Koszegen aludtunk es este ott lattam olyat, nagyon megmaradt bennem is:)(remelem nem olvastam felre:)

  VálaszTörlés
 14. Nem olvastad félre. Tejfehér köd volt, minden sejtelmesen rejtőzködött, sajátos hangulatot adva a tájnak, a kastélyparknak.
  Agyanaz a hely mennyire más hatással bír más időjárási feltételek között.

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu