2012. május 29., kedd

Hajnalban az erkélyemen


Elég ritkán fordul elő velem, hogy a hajnali órákban már ne tudjak aludni késői lefekvés után sem. Néha mégis előfordul, és tegnap forgolódás helyett kiültem az erkélyre egy pléddel a kissé csípős, alig-fényű-reggelbe.
És hallgatóztam, figyeltem a lármát, aztán még tovább hallgattam a madarakat. Majd visszamentem a szobába, és aludtam még egy jót.
Rájöttem, hogy nem élvezem eléggé a kora reggeleket sem, mint ahogy az esti csillagfényt sem.
Egyszer az Őrségben késő éjjel mentünk haza, és úgy éreztem elborítanak, a csillagok, és olyan közel vannak, hogy szinte elérhetők. Soha nem volt még ilyen érzésem. Föltartottam a kezem, és pörögtem magam körül, és valami furcsa boldogságérzés volt bennem. M. ott állt mellettem, mosolyogva nézett. Ő túl visszafogott ahhoz, hogy ezt megtegye, de nem kellett magyarázkodnom, hogy én miért tettem. Követte a tekintetem.
Ha itthon vagyok a város fényei elnyomják a csillagok igazi, szinte tapinthatóan közeli fényét, és hiányzik. Ahogy hiányzik a reggeli rendszeresebb madárcsicsergés hallgatás is.
Rajtam is múlik. Ugye?

19 megjegyzés:

  1. Én a házban érzem úgy, ahogy annak idején a Magas Tátrában felettünk vannak csillagok. Értsd, a kezemmel tudom megfogni őket. A város az más, úgy van szerintem is, ahogy írtad.

    VálaszTörlés
  2. Holdgyöngy, igen, tényleg szinte beborítottak, ilyen közelinek még nem láttam őket.Lakótelep fényei mellett nem is fogom érezni ezt az érzést igazán.
    Írtál már a Tátráról. Mesélhetnél róla többet is még az ottlétedről. Én is voltam ott egyszer,de nappal túráztunk, aztán Zakopánében és a szlovák oldalon is aludtunk, de nem annyira nem a természetben, hogy a csillagokat fogdossuk.:-)

    VálaszTörlés
  3. A madárcsicsergős videóm csak pár máspdperces de tényleg nagy élmény volt ott ülni, és csukott vagy nyitott szemmel sokág hallgatni ezt a szép "zűrzavart".
    Nem használom ki az adott lehetőségeket sem. Ilyenkor nagy elhatározások forognak a fejemben.:-)

    VálaszTörlés
  4. Csak rajtad múlik mit engedsz meg Magadnak, csak rajtad...
    (Bocsánat)

    VálaszTörlés
  5. Nekem is van egy-két éjszakai séta-élményem, máig is emlékszem a hangulatukra. Sőt, egy éjszakai fürdésre is Almádiban! Való igaz, hogy minden más, valahogy "bársonyosabb"...
    Elhiszem, hogy élvezted ezt a madárcsicsergést!...

    VálaszTörlés
  6. Fantasztikus,hogy mennyire élnek szint még sötétben a madárkák!!!!!Nagy nyüzsgés hallatszik!:)
    Kétszer aludtunk szabad ég alatt néhány éve, az elsőt SOHA nem fogom elfelejteni.: A tábortűz körül vackolódtunk be és úgy aludtam el,hogy előtte sokáig a csillagos eget néztem, valóban olyan volt,hogyha kinyújtom a kezem,akkor megérintem őket.Csodálatos élmény az ilyen!!!!

    VálaszTörlés
  7. Velem gyakran előfordul, hogy kora hajnalban kelek, mert már nem tudok tovább aludni. Kimegyek a teraszre, hátra az udvarba, ahova épp kedvem van. Jól esik a hajnali ébredéseket meghallgatni. És szinte mindig eszembe jut a sötétben való kelés és utazás ideje, amikor még Sopronba jártam .
    Különleges érzés a korai hangokat, nyíladozásokat, a lassan, élettel töltődő világot csendben megélni.
    Szeretem a hajnalt./ is/:)

    VálaszTörlés
  8. Mági, nem kell bocsánatot kérned, teljesen igazad van.És mégis vannak döntéseink melyek inkább másokat szolgálnak.
    Flora, rá kell szánnunk magunkat olyan dolgokra, melyek szinte nem kerülnek semmilyen erőfeszítésbe, és szó szerint sem kerülnek semmibe.Észrevettem, hogy a hétköznapjaim elszakadtak a természettől.Tennem kell ellene.
    Mammka, van hajnalban egy kb. fél, óra( nem igazán tudom mennyi), mikor valósággal megőrülnek a madarak, és ezt az őrült zajt csapják a fák sűrű ágai és levelei között láthatatlanul. Mintha egymásnak felelgetnének.Szabad ég alatt aludni? Eddig az én legnagyobb merészségem sátorban alvás volt.:-)

    VálaszTörlés
  9. Éva, későig dolgozom, még később fekszem le, és így nem kelek korán.Nem mondom, hogy nem változtathatnék a szokásaimon. Ha este 10-kor pl. hazajövök a munkából, akkor még elkezdek "élni", levezetni a munkahelyet: számítógép, olvasás, Tv, fürdés, és hamarosan éjfél után van. Miből állna korábban lefeküdnöm, és korábban kelnem.
    Nem akarom arra sem kenni, hogy nincs udvar, mert íme van erkély, vagy utca is, vagy ha nagyon akarom egy kicsit közelebb a természethez is lenne egy hely, ahova mehetnék. Nem messzire innen van pl. egy tó.
    Korán én is keltem utazás miatt, és most így utólag visszagondolva jó volt.
    Mindig van valami, ami megérett as változásra bennem. Most pl. ez. Vissza ( közelebb) a természethez, közelebbi életritmust felvenni vele!:-)))

    VálaszTörlés
  10. Drága Éva!
    Nagy a szám, én szinte csak másokat szolgáltam, most is, csak már a nap kezdete és vége az enyém. Kezdek megengedni magamnak ezt-azt. Hajnalban a madarak ébresztenek és együtt jógázunk. Este pedig sötétbe megyek a kutyámmal sétálni, neki is jó, nekem is, én a Csillagokat szimatolom, ő pedig a szagokat.
    :)))
    Ölellek, s köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Mági, én is megszerzem magamnak a nekem járó perceket!:-)Egyre ügyesebb vagyok benne. Mert kell, szolgálok mást és magam is:-)
    Valami meditáció vagy jóga engem is érdekel. Ez is az az út amely felé tartok. Vagy tanfolyam, vagy saját magam, de valahogy elsajátítom.
    És én is akarom a csillagokat szimatolni is!:-)))Kutya nincs, de csillagok és én vagyunk. Ennyi kell hozzá, ugye?
    Minden jót, én is köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. már én is többször felvettem ezt a hajnali trillaharsogást
    előttem egy kisebb park van, kéznyújtásnyira az erkélyem előtt a fákon zengenek a kis jószágok


    és nem csak hajnalban

    ezek itt most is trilláznak (asszem rigóék)

    VálaszTörlés
  13. Katalin, igen, nyomják most is és máskor is. Gyakran kinyitom az erkélyajtót. A kora reggeli fülelések maradnak el.Rigóéknak nagy hangjuk van,de most a fecskék is csivitelnek.:-)

    VálaszTörlés
  14. A lakótelep 30 éves.Megnőttek a fák, sok a zöld. Találtam régi képeket, érdekes volt nézni, mikor ezek a fák még kis csemeték voltak.

    VálaszTörlés
  15. Tudod, Tamás, az én történetem ott kezdődött, hogy nem felkelni, hanem aludni nem tudtam!:-)
    Ja, kérem, így könnyű!:-)))

    VálaszTörlés
  16. Én még nem is próbáltam élvezni a hajnalokat, mert inkább éjjeli bagoly vagyok, tehát reggel inkább marasztal az ágy. A csillagfényes estéket pedig nagyon szeretem. Városon ugyan kevesebbet látok, de amikor éjszaka néha Bogácson vagyok, akkor mindig kiélvezhetem a sziporkázást.

    VálaszTörlés
  17. Adelid, én is bagoly vagyok, rendszeresen éjfél után fekszem le.
    Bogácson miért is vagy örömmel néha?

    VálaszTörlés
  18. Időnként vendégekre felügyelek egy apartmanházban, ha már elcsendesedtek, vagy éppen a pincesoron vannak, akkor ki szoktam ülni-feküdni az udvarra és lesem az eget a sziporkázó csillagokkal! Ennek nagyon tudok örülni! Itt mindig látom a Tejutat, s általában műholdakat is, elvétve egy-két hullócsillagot figyelhetek!

    VálaszTörlés
  19. Most már értem, hogy hol és miért. Én elsősorban nyaraláson szoktam figyelni a csillagos estét, vagy augusztusban csillaghulláskor.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu