2012. május 7., hétfő

Anyák napja után


"...Illan az idő… érzem éberen,
Amint a józan gondolat lázad
S színes varázsra fordul minden itt,
Összevegyül való és a látszat..."

( William Wordsworth)


Nem írtam előre Anyák napjáról, de terveztem, terveztük természetesen. Anyu mondta, hogy étterembe menjünk ez alkalomból, igaz, az én cseles javaslatomra döntött így. Ismerem Őt, ha valahova el kell menni, akkor az utolsó pillanatban lemondja, kifogás is van hozzá, de kinek nincs, ha valamit nagyon nem akar. 
Nem szeret kimozdulni, pedig igényli is, de csak a képzelete, egyébként  az egész visszafogott lénye mégis otthon tartja a maga megszokott világában.
Reggel még megbeszéltük, hogy mikor, hova indulunk. Éreztem a hangján a lemondó beletörődést. Aztán arra gondoltam, mégis csak az Ő ünnepe, és visszahívtam, mi lenne, ha főznék, és ő eljönne hozzám.
Nevetős, megkönnyebbült, szinte szárnyaló  "igen" volt a válasz, és utána többször is hallgattam, hogy de jó, hogy így alakult.Nem is igazán tudtam, hogy jobb lett volna-e erőltetni a kimozdulást, vagy hozzásegíteni a pihenős, saját megszokott környezetében töltött ünnephez. Persze, belül tudom a választ, a kérdés mindig az, hogy az ész vagy a szív dönt, és Anyu is így van vele.
Mondta azt is, hogy egy szál rózsát kér az ajándék mellé. Aztán mégis gyöngyvirágról beszélt "csak úgy", tehát mégis azt vettem neki. Gondolom, a rózsát azért kérte, mert könnyebb beszerezni.(?)Végül gyöngyvirág volt az Anyák napi virág, és jaj, de jó, hogy azt szagolgathatta!
A gondolatok persze jöttek arról, hogy mondjuk ki mindig mire vágyunk, és ne erőltessük, ami nem esik jól, merjünk kérni, kérdezni. De nem akartuk igazán ezt átbeszélni, csak úgy lazán lenni, mert tulajdonképpen ez kellett nekünk.


13 megjegyzés:

  1. Éva!
    Jaj mennyi mindenre próbáltam rávenni, ami jó lett volna neki, és most csak egy verset tudok küldeni a menny felé.....

    VálaszTörlés
  2. :))) Szép anyáknapja lehetett!
    Én majdnem harminc éve a temetőbe járok anyáknapján is... Egy kicsit irigylek mindenkit, aki az édesanyja elé tud állni ilyenkor.

    VálaszTörlés
  3. Sokszor követünk el hibát azzal, hogy mi mondjuk meg másnak, mi jó neki. Sőt, sokan harcos munkába kezdenek az átnevelésre.
    Nekem sem jó ez, attól még fontolóra veszem az ötletet, de ami jó az ötletadónak, nem biztos, hogy jó a fogadónak. Persze, vannak szerencsés egybeesések...
    Tipitá, Márta, sajnálom, és mindkettőtöknek szeretettel küldök most gondolatokat.

    VálaszTörlés
  4. a gyöngyvirág volt nagyapám kedvence - anyukámtól tudom, de én nem is ismerhettem őt, (-nagyszerű és (mégis)szerény ember volt! a gyönyvirágról mindig ő jut eszembe...most is...:)

    VálaszTörlés
  5. Itt, Franciaországban május elsejére szokás legalább egy szál gyöngyvirágot ajándékozni. Az esős, hideg tavasz miatt a legolcsóbb szál is 3-5 € volt!...

    VálaszTörlés
  6. ...miért pont gyöngyvirágot vajon?

    VálaszTörlés
  7. Szép napotok volt. A gyönygyvirág, szerintem pont erre a napra a legszebb, sok - sok kis gyöngy, mint az emlékeink ......

    VálaszTörlés
  8. Régen sokat szagoltam gyöngyvirágot,főleg gyerekkoromban, volt sok az erdőben, és így otthon is a vázában. Most már nem is mernék szedni, mert a gyöngyvirág egyelőre nem védett növény, de védett területen nem szabad szedni. Sok erdő védett, pl. az egész Soproni-hegység az.Ezt a csokrot piacon vettem. Flora írta, hogy egy szál 3-5 Euro között van. Én egy csokrot tudtam venni kb. egy Euróért. Amit én vettem 300 forint volt.

    VálaszTörlés
  9. Olvastam a neten, hogy miért adnak május elsején gyöngyvirágot Franciaországban egymásnak.Egyrészt mert a gyöngyvirág ünnepe, másrészt mert szerencsehozónak tartják. Gondolom, erről Flora többet tud.
    Aliz, mennyi családi emlék is kötődik a virágokhoz. Lám-lám neked most a nagyapád jutott eszedbe. Én pedig a vázát látom magam előtt, amiben hatalmas virágcsokor volt az éjjeliszekrényen gyerekkoromban.
    Jozseva, szép napot sikerült összehoznunk, nagyin is akartam, de néha hogy összejöjjön egy szép nap gondolatolvasónak is kell lennem.:-)
    Szép virág a gyöngyvirág, és tetszik a színe, az a kissé zöldes-fehér.

    VálaszTörlés
  10. Igen, azt mondják, szerencsét hoz! (mindamellett, hogy halálos méreg a virága!)

    VálaszTörlés
  11. Igen mérgező, a medvehagymával szokták összetéveszteni, mert hasonlít egymásra a két növény! Súlyos mérgezést okozhat!

    VálaszTörlés
  12. Én többnyire a piacon vettem a medvehagymát, elég sok csokor végezte nálam. Reméltem, hogy mások jobban meg tudják különböztetni a gyöngyvirágot és a medvehagymát, bár elég megszagolgatni ez utóbbi leveleit a döntés előtt.
    Voltam már medvehagyma mező mellett, micsoda illat!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu