2011. szeptember 9., péntek

Szüret idején

Jó lenne egyszer igazi szüreten részt venni. 
Számunkra annyiból áll mindez, hogy tudjuk hozzánk legközelebb melyik út mellett árulnak friss mustot, és ott vesszük meg általában szinte közvetlenül a tőkéről a szőlőadagunkat is.
Olyankor néhány szót váltunk a szőlősorok végében álló árussal is.
A szüret most fesztiválokat is jelent számomra, és el is mentem a múlt szombaton a helyire. 
Fiatal kollégám népitáncos is, és hívó szavára elmentem megnézni.Nem mintha naponta nem látnám őt, de így csizmában, kalapban, mellényben nem sűrűn. El is játszottuk, hogy mit szólnának hozzá a gyerekek, ha így látnák egyszer őt!:-)
Átvillant az agyamon, hogy milyen lehet így beöltözve még forogni-mozogni is a nagy melegben, sőt, emelgetni a szalagos, szépen fonott hajú, sok alsószoknyás lányokat. 
Nekem csak állva, lengén öltözve is melegem volt.
Meg is kérdeztem tőle utólag, hogy hány alsószoknya is van táncos lányokon? Nevetve mondta, hogy még soha nem számolta!:-) Ajjaj! 29 évesen!???:-)))



Ami tetszett, hogy finom, hosszú szárú poharakból lehetett csak kóstolni a különböző pincészet borait.Vagyis nem műanyag pohárban lötyögtetni!
Megveheted a poharat, aztán vagy visszaváltod a végén, vagy hazaviszed. Olyan szépek, hogy előző évekből megtartva őket nekem már gyűjteményem van.



16 megjegyzés:

  1. de jó is ez, idén ilyen hamar van szüret?Biztos mindegyik fajtához más a kedvező időpont. Az otthoni szüretre most nem tudunk menni (utolsó befutókként általában már nem is volt mit) de a La Costa-i szüretre remélem meghívnak. és igazad van, a bor élvezetéhez a pohár is hozzájárul, látni kell, mit iszunk, igaz?

    VálaszTörlés
  2. Cirip!
    Nem tudom megkezdődött-e a szüret.
    Az is lehet, hogy előbb a móka és a kacagás, utána jön a munka. :-)
    A mustot sem most vettünk( szándék van), csak tudjuk, hova kell majd menni.
    Milyen más ilyen helyen szőlőt venni egyenesen a tőkéről a gazdától, mint valamelyik nagyáruházban ugyanezt végigcsinálni.
    Az a La Costa-i szüret érdekelne!:-)

    VálaszTörlés
  3. Itt eppen a szolo-borvideken lakom:)Ilyen szureti mulatsag nem, de borkostolok finom sajtokkal szokott lenni, egybekotve.
    Nekem errol a bejegyzesedrol a jegbor (ice wine) ugrott be, amikor a szolovel megvarjak az elso fagyos idot, addig ott marad.Utana preselik csak, es ugy sokkal edesebb, mert a viz tartalmat mind elvesziti.Nagyon magas igy az alkohol tartalma.Egyszer, illetve amikor eloszor ittam, nem tudtam folallni, pedig fejben nem ereztem:D
    En sem vagyok ivos,de ez a jegbor vagy talan asztali desszert bornak is nevezik, ez nagyon finom.Es borzasztoan draga, kb 2dl kozel 100 dollar itt.Az is lehet tudatlanul az ara reszegitett meg:)

    JOk a fotok, nagyon tetszik a nepi viselet:)

    VálaszTörlés
  4. Egy szürethez "jobb helyen" hozzátartozik a nagy, jelmezes felvonulás. A bőgatyás legények sűrűn pattogtatnak a karikás ostorral, a lányok sikongatnak... A tánccsoport végigtáncolják az utcákat, aztán a főtéren maguk közé csábítják a bámészkodókat is. Nagy bográcsokban fő az étel, valami szürethez kapcsolódó különlegessség, marhahús vörösboros, mustos mártásban... este meg bál van, tánc, szerelem, féltékenység.

    VálaszTörlés
  5. Ágnes, jégszőlőt láttam még tőkén valamikor késő ősszel.Egy-két szemet csipegettünk is a mazsolásodó fürtökből.:-)
    Érdekesen szép élmény volt.Ha jól emlékszem, még nem kóstoltam azt a bort.

    VálaszTörlés
  6. Trendo, itt is volt eszem-iszom, de felvonulás nem.
    Kisebb környékbeli falvakban viszont volt már szerencsénk hozzá. Traktoros felvonulás, tánc az utcán, jelmezes emberek stb. A falubeliek pogácsát sütnek, vagy valamilyen más sütit.Vagy az utcán kínálják, vagy egy asztalt terítenek meg valahol, és oda teszik le.
    Megyünk szeptember utolsó hétvégéjén Kőszegre, ahol évente veszünk részt ilyen szüreti felvonuláson. Igyekszünk de. 10-re a Fő térre érni, mert megszoktuk, hogy fúvószenei találkozó is van, melyet egy nagy közös zene-bona zár. Ráhangolódunk az eseményre.
    Állnak a sátrak, sül a malac!,kolbász, készül a langalló, van mindenféle jó, és az általad említett felvonulás is délután.
    Összefutunk barátokkal, ismerősökkel, együtt vagyunk. csatangolunk. Idén szept. 24-én lesz benne részünk.

    VálaszTörlés
  7. Trendo!
    A kőszegire az osztrákok is átjönnek, hiszen maga a városka határátkelő is.
    Ahogy haladunk mindenféle szalagos, díszített traktorokat előzünk meg, ha tudunk.Ha nem, szépen megyünk mögöttük egy darabig, és nem izgatjuk magunkat.:-)
    Hozzátartozik az utazásunkhoz ez az "élmény" ezen a napon.Emiatt korábban kell indulni, hogy ne késsünk el.Nem lehet száguldozni!:-)

    VálaszTörlés
  8. én voltam jópár éve az osztályommal szüretelni, de az csak munka (szőlőszedés) volt... akkor az nem is "szüret"?)
    jól látom, hogy GRABEN a(nagyon kifejező) fotón? vagy csak az étterem neve, és nem Bécsben..? nálunk (Makón) most épp hagymafesztivál, és 5-kor kedződik a néptáncbemutató, de nem szabadtéren, úgyhogy lemondok róla...(ezek az események szabadba valók, amig jó idő van, de máris látok sárga , lehullott leveleket:(

    VálaszTörlés
  9. Alíz, egy soproni étterem neve a Graben. Az ideiglenesen felállított színpad ott volt mellette.
    Ilyen jó időben szabadtéri program a legjobb, persze nem tudhatták milyen idő lesz ma Makón. Én azért bíztam volna így szept. elején a jó időben.
    Ma kimentünk a Fertő tóra ebéd után. Szép nyárias idő volt, ragyogó színekkel. Elcsíptünk egy hajót, így hajókáztunk is. Lábat is áztattam a vízben, tovább nem mentem bele.:-)

    VálaszTörlés
  10. Alíz, igazi szüreten én azt hiszem középiskolás koromban voltam. Utána mindig szelídgesztenyét szedtünk az iskolával, mikor dolgoztam.
    Utána már azt sem.
    Tüskeszedés a bőr és köröm alól volt a velejárója...

    VálaszTörlés
  11. szabadtéri programok is vannak! a jó időben! kirakodó, kézműves vásár, gyerekjátszóterek, körhinták, kiállitások és este utcabál!:)...
    nem volt kellemes szerintem az a szüretelés a gyerekeknek se,azaz keményen dolgoztak, csak az jó volt, hogy együtt voltak/voltunk (van egy csomó fotóm róla!, róluk...)(majd egyszer tán előveszem)

    VálaszTörlés
  12. Kint is, bent is folyik a sok program. Így van jól!:-)
    Együttlét a fontos, ahogy írod,emlékként is ez marad meg bennünk.

    VálaszTörlés
  13. Képzeld el, hogy azért mert viselet van az emberen nem izzad jobban, mint aki csak egy lenge ruhában jár. Én ugyanis tapasztaltam. Persze meleg van, meg a 2-3 alsószoknya, felső meg kötény jól megkötve szorít is, de az egész elviselhető. Meg a nagy előny, hogy a vászon felszívja a nedvességet. A hétköznapi viselet mindig egyszerűbb, mint az ünnepi, de azért ott is volt alsószoknya. Jól kitalálták ezt valamikor a régiek. Olyan ez egy kicsit, mint a vályogház: télen fűt, nyáron hűt. Egy borzalmas van az egészben, a harisnyanadrág!!! Na az, kegyetlen!

    VálaszTörlés
  14. Tipitá, bizonyára igazad van, én még nem voltam népviseletben. Csak arra gondoltam, ha fiú lenék és csizmában, mellényben kellene lennem 35 fokban, azt nem szeretném.:-)
    Te táncoltál? Mesélj egy kicsit róla!

    VálaszTörlés
  15. Főiskolás koromban a Nyírség Néptáncegyüttesnek voltam a tagja. Jó volt. Felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, mert érdekesen hagytam abba. :( De azért örökké hálás leszek, hogy megismertem ezt a kultúrát, majd ennek hatására néprajzot tanultam, olyan helyeken járhattam, ahová nem biztos, hogy magamtól eljutottam volna, nagyon jó barátokat kaptam. A magyar néptánc maga a csoda! Més ma is meg tudok hatódni, ha egy-egy csoportot látok táncolni!! Ha pedig én táncolhatok...hmmm...

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu