2021. január 26., kedd

Szeretem

  


a benti meleget. Van sok plédem a meleget melegebbé tenni, a kinti hidegre - amit szintén szeretek - pedig sálam, sapkám, kesztyűm, meleg kabátjaim. Vannak szavak melyek meleg hangulatot árasztanak: öröm, jóság, szeretet, ölelés, család, kandalló, gyertyafény, karácsonyfa, csillagszóró, almáspite, kakaó, méz, papucs, köntös, csipke, ágynemű, konyha...  
Jó kintről bejönni, átvenni a szoba kellemesen meleg hangulatát, közel ülni a fotelban a radiátor mellett egy pléddel, újsággal, könyvvel vagy éppen a TV-vel. A meleg csak a hideggel együtt érvényesül. Mindegyiket a másik hiányával lehet megbecsülni, ahogy az örömöt a sírással, mely előzménye volt a beköszönő jó érzésnek. 
Jó tudni, hogy van hova hazajönni.
Van otthonom, ahol még mindig nehezen viselem az egyedüllétet, pedig úgy hittem, hogy jobban tudok egyedül lenni. Mégis van, hogy előveszek egy zsebkendőt, és kisírom magamból ezt a nemkívánatos érzést. Nem szégyen leírni gyengeségemet nektek, ha nincs ki másnak éppen elmondani. 
Aztán megkönnyebbülök, és folytatom a napomat, keresek valami örömtelit, mert az is van szerencsére. Még nem veszett ki belőlem a keresés vágya.

                                       

18 megjegyzés:

  1. Empátiával olvastam. Néha nem könnyű, s különösképpen nem az pandémia idején.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mick, köszöntelek a blogomon, még nem írtál ide eddig. Köszönöm az empátiával való olvasásod.

      Törlés
  2. Szépen írtál. Azon gondolkodtam a felsorolt szavaknál, hogy az almáspitének micsoda dallama, hangulata van. Szép szavakat kerestek valahol, s nem jut eszembe (öregszem) az ami a kedvencem volt, őrizgettem. Egy van már, az esthajnalcsillag. Most bővült a repertoár, de az igazi most sincs meg.A sírni tudás nagy kincs, ezt csak az tudja, aki nem tud sírni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép az esthajnalcsillag szó. Ha eljön az ideje tudok sírni,hogy ez kincs-e nem tudom, de ha annak veszem, talán még többet könnyít rajtam.

      Törlés
  3. Az jutott eszembe a montázsod láttán, hogy az egyik lámpás kép helyett szívesen néztem volna meg a kesztyűs kezedről készített fotódat, a jobb oldalon meg a csizmádat örökíthetted volna meg. Amíg nem írtál, gyakran olvasgattam vissza régebbi bejegyzéseket, ott láttam pár évvel ezelőtt készült képet a szandálos lábadról:))) Hangulatot visz a témáid nyomatékosításához a jól összeválogatott montázstechnikád.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bent készítettem a fotókat, nincs kesztyűs és csizmás képem, de majd készítek. Nem tudom a számítógépembe bevinni egyelőre a képeimet, így egy régebbit hoztam. Ezt találtam ehhez az íráshoz.

      Törlés
  4. Almáspite...:) ebben benne van a finom sütemény és az otthon íze is. Szeretem. Milyen könyvet olvasol? (vagy újság?) Valahogy ismerősnek tűnik, de nem jövök rá...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lakáskultúrát olvasok. Igen, az almáspite szónak otthon íze van, és nagymamás is.

      Törlés
  5. Éva, érdekesek a szavak hangulatáról írt gondolataid. Az jutott róla eszembe, hogy ugyanaz a fogalom egy másik nyelven egészen más hangulatot idézhet fel, attól függően, hogy milyen körülmények között találkoztunk vele...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokan más szavakat hoztak volna ide. Igazad van, egy másik nyelvben és körülményben mindenkinek más szavak jutottak volna eszébe. Nekem éppen ezek.

      Törlés
  6. Meleget áraszt a mai írásod (is)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Piroska. Szeretek meleget adni és kapni is.

      Törlés
  7. Egy buta tanács, de az én hiányomból ered, ha egyedül érzed magad, kapcsold be a tévét, s keress valami jót, emberit, (tán van még:)...azért irom, mert nekem évek óta elromlott, s már nagyon hiányzik, pandémia elmúltával egyből meg csináltatom...addig meg a neten (meg rádión) "lógok"! :) szerencsére van sok online közvetités, neked is ajánlom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Aliz! Nem buta tanács, szoktam TV-t nézni. Miért nem csináltatod meg korábban a TV-det? A járvány végéig is tudnád nézni. A neten "lógok", rádiót keveset hallgatok, pedig többet kellene.

      Törlés
    2. én a Bartókot tartom bekapcsolva (háttérzene, nagyon nyugtató)

      még a szerelőtől is félek , hogy "elkapom' :)

      Törlés
    3. Érthető, akkor várd ki a járvány végét TV nélkül. Én is mindig félek, hogy valami elromlik, mert akkor szerelőt kell hívni, ha egyáltalán találok, és bejön a lakásba.

      Törlés
  8. Szerintem a sírás nem a gyengeség jele.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu