2014. augusztus 10., vasárnap

Az eseménytelen szombat eseményei

Sok eső után újra árnyék keresése volt műsoron újra pár órára szombati programként. Kimentünk a temetőbe is, és láttam, hogy a sok eső megtette a hatását. Legközelebb célszerszámokat is viszek magammal, leginkább kapát, mert a sírok között égbe szökött rövid idő alatt a gaz. 
A nap meglepetése pedig az volt( izgalmas nap), hogy  a sok víz után újra repedezett föld mintázatából próbáltam találni és olvasni valamit ezúttal eredménytelenül. Se országok térképe, se nyuszifej...



Vissza az árnyékhoz. Arra vettük utunkat, ahol  a platánok szinte összeérnek a fejünk felett, és megint mintázat tanulmányozásába lehetett elmélyedni, újra Zsille Gábor verse jutott eszembe, és tudom, így is marad életem végéig, ez már egészen biztos.



Le is fordítottam néhány sort a mellettem menőnek, nem profi módon, de a lényegét visszaadva. Néha M. mellettem jött, de ő is mintákat és árnyékokat tanulmányozott velem együtt, így nem nőtt közöttünk a távolság.



Aztán beugrott József Attila versének pár sora. Ki tudja mikor, miért és mi jut eszünkbe? Ezt a két sort is lefordítottam  a mellettem jövőnek, annak, aki aznap azt kérdezte, miért van ennyi vers a gépemben.

"Az Isten itt állt a hátam mögött
s én megkerültem érte a világot"

Aztán a zöldséges bolt mellett úgy mentünk, el, hogy nem vettünk semmit, mert úgyis volt otthon egy egész dinnye szomjűzőnek is, és augusztus szinte kötelezően kihagyhatatlan jó ízeként is. 
Este az Effi Briest c. film elé keveredtem szerencsére még a legelején, ott is maradtam, és még most is emlékszem, hogy ezt a könyvet* kaptam hajdanán a táncpartneremtől a koszorúcskánk emlékére.

*„ Az európai elbeszélőpróza királyi ékszere.” (Thomas Mann)


12 megjegyzés:

  1. Nem tudom, mirt, a platánfa nekem már az ősz...... De szép az egész, amit írtál, mint mindig.

    VálaszTörlés
  2. Krikszi, ősszel és télen könnyebben lejön a kérge, szoktam piszkálgatni.Még ugyan nincs ősz, de aug. közepén, már a kanyaron túl ott a szeptember.Igazad van, a platán már azt idézi.
    Már látszanak rajta a drapp bogyók, melyeket néha dekorációnak összegyűjtök.
    Szeretem az ilyen lötyögős sétákat, nagy melegben az árnyékot.A platánok jól kiszolgáltak minket ebből a szempontból. Leírni is szeretem mindazt, ami azalatt a pár óra alatt történt.
    Tényleg "lötyögés" volt. :-)

    VálaszTörlés
  3. gyönyörű az a 5. kép
    (szeretem az árnyékok játékát )

    VálaszTörlés
  4. nekem a platán helyett a gesztenye az ősz jelképe

    VálaszTörlés
  5. Ugye, nincs is "eseménytelen" nap! Főképpen, ha van kivel megosztani, de legalabbis magunkkal...

    VálaszTörlés
  6. Tipitá, neked is hasonlóak tetszenek, és még itt sokunknak.:-)

    VálaszTörlés
  7. Katalin, igen, nagyon hamar zsugorodnak, színeződnek a szép gesztenye levelek, és lehet gyűjteni őket a szép fényes vagy éppen szúrós terméseikkel együtt...

    VálaszTörlés
  8. Rózsa, csak hisszük, hogy eseménytelen, pedig dehogy! Jó, ha van kivel megélni, de egyedül is nézegetem az eseménytelen eseményeket, viszont megosztani azonnal az élményt jobb.
    A blog sem véletlenül van nekünk.

    VálaszTörlés
  9. volt egy régi (forditott)versem , egy (abszurd)kirándulásról, legalábbis abszurd képekkel...ennek utolsó sora: "és margarátát virágzott egy platánfa"...(még vacakoltam az akácfa variánssal (mert a valóságban az volt!)...de valami azt sugta, hogy illőbb a platán . Most megerősitettetek, csakis platán lehet, ha az az ősz ill a tél jele :)

    VálaszTörlés
  10. A platán valóban inkább ősz, mint az akác. Az akác számomra inkább a nyár, olyan igazi alföldi, nagymamámnál töltött nyár. Jó annak, aki verset tud írni.
    Vannak emlékképeim még a platánról melyek nagyon belém ivódtak.A temető előtti buszmegálló mellett sok platánfa áll, és mikor mindenszentekkor várunk a csípős délutánon vagy estén a buszra, akkor szoktam nézegetni őket, és vakargatom a törzseiket, szedek pár termést, és közben hideg van.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu