2013. május 14., kedd

Vasárnapi apróságok /2.

Megérkeztünk M. szülőfalujába vasárnap kora délután. A falusi ház kapuja és a konyha ajtaja tárva-nyitva, míg a mama bent aludt. Mi letettük a virágot, amit Anyák napjára vitt M. (Ausztriában május 2. vasárnapja), és a mamát nem felébresztve kimentünk a 3 hete elhunyt Berta néni sírjához, aki mama nővére volt. 
A kis falvak kertek alatt vezető útjai olyan hangulatosak. Mi az első képen lévőt használtuk.
Temető? Sok-sok apró virág mindenhol, és ha lehet ilyet mondani, akkor emiatt nagyon élt a hely.


Mama közben felébredt, megtörtént a felköszöntés, és a hamarosan megérkező M. öccsével asztalhoz ültünk. Egy kávé- és süteményillatú  falusi konyha vasárnap délután megadja azt, ami kell a léleknek. A testnek is megadja sütemény formájában:-). Egyébként a cukorértékem egészen szépen helyre állt már, így nem álltam ellent, de csak módjával veszem magamhoz az édességet.
Én voltam a háziasszony a szeleteléstől a mosogatásig, az is ajándék lehetett, hogy mama csak mosolyogva nézett, míg én sertepertéltem. Egyszer azért benézett a "kredencbe".
Jó íze van ennek a szónak, mi is így hívtuk gyerekkoromban.7 megjegyzés:

 1. Az a sütemény.. pedig én is csodahelyen jártam, csak a fotókat nem tudom letölteni. Falusi ház, hozza magával, az ott készültet, a régi hangulatot, s varázst.

  VálaszTörlés
 2. Jaj ez a "kredenc" annyi kedves emléket ébreszt bennem....az a rengeteg kis fiók meg polc ami volt benne...sőt azt is mondhatnám kis dugi helyek voltak benne...:-D
  ÁÁÁez aranyos...de jó hogy emlékeztettél rá. Bár mind a mai napig néhol még fel fel villan előttem ez a csodás darab.:)

  VálaszTörlés
 3. Holdgyöngy, úgyis tudod, hogy fontosak ezek a helyek nekem.
  Nem tudod letölteni a fotókat?

  Ozser, és a kredenc üvegje és fája közé be lehet szorítani unokák képét, képeslapokat és szentképeket!:-)
  A mienk zöld volt anno, az a a hagyományos "kredenczöld"!

  VálaszTörlés
 4. "A falusi ház kapuja és a konyha ajtaja tárva-nyitva, míg a mama bent aludt." Van még ilyen manapság?...

  VálaszTörlés
 5. Ne nevessetek ki, de nekem ha meghallom a kredenc szót egyből beugrik a "sezlony" is. Mert a nagyszüleimnél a zöld kredenc mellett volt az ebéd utáni szieszta helye....mindez már csak az emlékek él tovább!
  A sütemény receptjét el szabadna kérni?! :-)

  VálaszTörlés
 6. Flora, van még ilyen. Falun van még ezek szerint.
  Saci, nem csoda, hogy asszociálsz a sezlonyra. Mi is használtuk a szót, volt is, de nem a konyhában. Pedig de jó sziesztázó hely volt a konyhában csak úgy ledőlni rá ebéd után. Láttam már én is így berendezett konyhát.
  Mama hívott meg minket a sütire, nem mi vittük.Ugyanis telefonáltak, hogy sütit ne vigyünk, mert több van, mint kellene. Szerintem tiramisu volt, sőt, biztosan az.

  VálaszTörlés
 7. Nekem most is kredencem van. Jó régi. Az üvegje és fája közé pedig beszorítva, ha nem is az unokáké, de fényképek, képeslapok, szentkép.
  És persze zöld és kék színű.

  Nagyon helyes a kép a mamával és a kredenccel. :-)

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu