2011. május 7., szombat

Miért?

Hsziao Jen: A végső okok






Minden fa másképp nő s minden madár
máskép dalol. Az egyik hal a tenger
legmélyén jár s a másik a folyók
sellőin ugrál. A hegyek formáit
s a rózsa színét nézheted, de a
"miért?"-re nem kapsz, még ha ezer évig
kérdezgetnéd is, semmit válaszul.





Szeretem az ilyen virágokat,vagy a virág utáni állapotot, mint az első képen. Az úgynevezett  mutatósabb szirmosok ellen sincs kifogásom, de ha azt mondanom, hogy tetszik egy virág, akkor én  ezeket választom.
Már megint azon gondolkozom, hogy miért? :-)
Mintha olyan fontos volna. Mégis sokszor ott a miért...

13 megjegyzés:

  1. Pontosan olyanokat éreztem, mint a virágaid láttán gondoltam, és kerestem képeket, jártam a várost, de nekem nem jött össze bogár:))))
    Mondtam már, hogy csodás fotós vagy?

    VálaszTörlés
  2. Megint igazán szép fotókkal leptél meg bennünket, vajon " miért" látod meg ezeket a részleteket?

    VálaszTörlés
  3. Ma egész nap ültettem, virágoztam, s "gondolatban fényképeztem, és írtam fejben".
    Szememben a képek ott maradtak, de a szavak nem akarnak fáradt kezemből verssé simulni...

    VálaszTörlés
  4. ....mert mindenben meglátod a szépet :-)))

    VálaszTörlés
  5. Szépek és békések. Ritka.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    A miért-re lehet, hogy egyszerű a válasz. Azt látjuk meg, amit keresünk, amiről úgy érezzük hiányzik az életünkből. Nem mondom, hogy a szépség elkerült, mert jelen van.Itt jön az a gondolat, hogy meglátjuk-e, illetve az is, hogy mi a szép. Szubjektív! Mi újat mondtam ezzel? Tudom, hogy semmit.Ha visszatekintenék ez életemre és a vágyott jövőmre, akkor benne van a válasz.Nagyszabású dolgokra képtelen vagyok,nincs is kedvem hozzá.Maradnak az apró dolgok. Lassan így közelítek a részletek felé.Vágyum a letisztult egyszerűre. A bonyolult zavar.Ezek a virágok is ilyenek. Bizonyára ezért ezek tetszenek. Most nagyon tömör voltam, de tudom, hogy úgyis értitek, és a magatok életére kivetítve megértitek még jobban.
    A béke viszont sokáig elkerült, és még mindig hiányzik, bármennyire is ne úgy tűnik.Ha magamban meg is tudom teremteni, de hagyom lerombolni. Nem lehet mást okolni ezért. Én nem vagyok rá készen, hogy ne hagyjam, hogy megtörténjen.
    A blog is azért van, hogy ide sűrítsem össze az élményeket, melyek a vágyaimra válaszul megmutatják magukat. Tehát mégis jelen vannak bennem, körülöttem. Hiába hiszem néha, hogy nem.
    Zé 2 szavában van végül benne van, ami most nagyon kell. Szépség és béke.
    Az izgalmak, az igazi nagy felismerések, a távoli( térben is és bennem is) megismerések később jönnek majd bizonyára.Most teszem rá magam alkalmassá.Érlelődöm rá...
    Annyira érzem, hogy így van.

    VálaszTörlés
  7. Katalin, biztosan mondtad, hogy jó fotós vagyok.Belső igényem va a kattintásra.
    Arra is gondolok, miért megörökíteni, amit látok. Aztán nem gondolkozom rajta, egyszerűen szeretem csinálni.

    VálaszTörlés
  8. Judit, Eszter, talán már írtam, hogy szerintem miért látom meg a részleteket.Melyre akarok hatolni, és a részlettől remélem a választ.
    Azért is, mert egy részlet beindítja a fantáziát. El lehet képzelni, ami hiányzik a képről, pedig ott volt.

    VálaszTörlés
  9. Márta! Megtörtént a verssé simulás?
    Említettem, hogy verset írni nem tudok, egyszerűen nem megy. Csak úgy prózában jönnek ki a mondatok. Azokon sem sokat gondolkozom, hogy szülessenek meg, mi legyen a végső formájuk, mert az már feszültté tesz és mesterkélt lenne.Ha sikerül, elsőre jön a megfelelő szó. Ha nem, akkor a hosszas gondolkodás sem segít.
    Benned ez hogy valósul meg?

    VálaszTörlés
  10. Alterego, te is bizonyára és sokan még. Ezzel kapcsolatban azon gondolkozom van aki soha nem látja meg, mert nem lehet tanulni?
    Vagy tanulható?

    VálaszTörlés
  11. Zé! Így van, nem is írok már többet erről.:-)

    VálaszTörlés
  12. Hogy miért: én se tudom:) Nehezen viselem már a virágüzlet művi virágainak látványát. Azok, amiket Te fotóztál, vagy az aszfalttövén nyíló ibolya, sőt az "én virágom": cserépbe ültetett lucernavirág -"lóóócernavirág":) - bűvöl el már csak igazán. Hogy a pipacsokról ne is beszéljek, ami épp mostanában nyílik. Talán mert az ember egyre inkább közelít a természeteshez. Fura mód épp akkor vagyunk leginkább "műviek", amikor erre a legkevésbé lenne szükség(szép, sima bőr, egészség, stb...).Ezek múltával rájön az ember, hogy az érték nem ez és választásomtól függetlenül része vagyok valaminek, ami pedig önmagától szép:)

    VálaszTörlés
  13. Vadliba!
    Megfigyeltem fiatal lányokon, hogy elfedik mindenféle erős sminkkel a természetes szépségüket.
    Később újra jön az elfedés, akkor más javítás céljából, mert nehezen szembesülümk az öregedéssel.
    Ez a külső.Hogy benn miket takarunk leplezünk, az már más kérdés. Talán csak magunk tudjuk kik vagyunk.Ez sem jó megállapítás, mert mindenféle módon keressük magunkat.De az elvárások máza sokszor rajtunk, bennünk van.
    Az egyszerű vadvirágok azok, melyekkel nem variáltak sokat a virágokhoz értők. Talán ezért ösztönös a vonzódás hozzájuk. Részemről mindenképpen.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu