2011. május 19., csütörtök

Aki szupersztárnak született

"Az osztrák emlékévet Heinz Fischer köztársasági elnök nyitotta meg a Liszt szülőháza mellett álló modern koncertteremben. Az ünnepi beszédek mellett Liszt-szerzemények is elhangzottak, a Magyar rapszódiák és a zeneszerző csárdásai közül.
Hogy Franz Liszt, avagy Liszt Ferenc osztrák volt-e vagy magyar, vagy mégis osztrák?" - tette fel a kérdést az államfő arra utalva, hogy mindkét nemzet a magáénak érzi a művészt. Mint kifejtette, Liszt élete és munkássága mindenekelőtt arra példa, hogy egy művészt "nemzetek felettinek" is lehet tekinteni. Az államfő kiemelte azt is, hogy Liszt Ferenc nemcsak kiváló zeneszerző, zongoraművész és karmester volt, hanem a modern kor egyik előfutára."

( Részlet innen )




Egy előző nap a levelesládámba bedobott szórólap az asztalomon. Liszt Ferenc tiszteletére programok Raidingban, a szülőhelyén. Már úgyis felfigyeltem az ügyesen összehozott napszemüveges képére korábban a felirattal: "Aki szupersztárnak született". Forgattam, nézegettem a képet. Úgy döntöttem nagyon mai kinézete van szemüveggel és anélkül is. 
Raiding( Doborján) félóra autóút innen a határ másik oldalára. Autóba be, irány a szülőház, tényleg fél óra. Az aprócska ház mellé már évek óta egy hatalmas koncertterem épült. Most az idei rendezvénysorozat központi helye.
1811. október 22-én született a zeneszerző.
Szülőházat végigjártuk, Liszt zenét hallgattunk, képeket nézegettünk, dokumentumokat böngésztünk. Utána a szomszéd faluban meglátogattuk a templomot, ahol megkeresztelték. Raidingnak akkor nem volt még saját temploma, a szomszéd falu Unterfrauenhaid már rendelkezett vele. A képeimen természetesen az a templom látható.





"Tolsztojnak igaza volt, a zene a legnagyobb kerítő, a legveszedelmesebb csábító. Az értelem szűkölni kezd, mikor zenét hall. A zene értelemellenes. Nem megérteni akar, mint az értelem, hanem szétáradni, feldúlni, lefegyverezni, elcsábítani, megérinti bennünk a titkosat és fájdalmasat, feltárja azt, amit oly gondosan rejtettünk magunk elől, minden eszközzel fegyelmeztünk – olyan, mint a tavaszi vadvíz, feldúlja az értelem által aggályosan parcellázott, megművelt és megmunkált, szabályozott és fegyelmezett területeket. Ahová a zene kiárad, ott az értelem törvényei nem érvényesek többé. …"

Márai Sándor: Füveskönyv







15 megjegyzés:

  1. Pont az jutott eszembe, hogy mennyire mai ez a kép....

    Jó neked, nagyon irigyellek, hogy a határnál élsz és bármilyen klassz program van már mehetsz is. Vagy ha olyan kedved van csak beülsz kocsiba és uccu.

    VálaszTörlés
  2. Itthon is vannak programok, de az, hogy két ország programjaiban válogadhatok egy-egy esetben, határozottan előny.:-)
    Én is úgy gondoltam, az a szemüveg maivá tette.Egészen apró dolog is jelenthet valamit. Biztosan van, aki azt gondolja, jaj mit tettek vele, semmi tisztelet stb. Én nem. Semmi sem ezen múlik és mégis. Gondolom, akik kezébe tették az emlékév szervezését sok mindenre gondoltak.
    Arra kapja fel az ember a fejét, ami nem megszokott.

    VálaszTörlés
  3. Angolul tudóknak írom, hogy a zenehallgatásokhoz, koncertekhez az angol " hallgatni" szót úgy írták szinte mindehol, hogy : "Lisztening".
    :-)))

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a beszámolót, jó ötletet kaptunk. :o)

    VálaszTörlés
  5. Szia Ágikám, november végéig még bőven lesz lehetőség választani.
    Nemcsak Raidingban vannak programok. Amúgy szerintem is, ha tehetitek a szülőház meglátogatása szép program.
    A szomszéd falu temploma, ahol megkeresztelték( 1-2 perc autóval Raidingból), pedig szintén nagyon szép.

    VálaszTörlés
  6. Jó volt itt, Doborjánban!

    VálaszTörlés
  7. Én meg először a fotót néztem, és a blogcímmel együtt azt hittem, egy rockzenész van a képen. Hihetetlen, hogy egy apróság, mint a szemüveg, mennyire maivá teszi a figurát.

    VálaszTörlés
  8. Nekem is az"irigyseg "ugrott be azonnal, de az ilyen jofele:)

    Az egyik kozelemben levo kisvarosban , a belvarosban, van Liszt Ferenc ut, ha alkalomadtan arra jarok ismet, lefotozom:)Ez volt az elso,ami azonnal szemet szurt ott.

    Ez a lisztening nagyon tetszett, made my day Eva:)))

    VálaszTörlés
  9. Stali,voltak már nekünk közös útjaink.:-)

    VálaszTörlés
  10. Nóri, tudod mi jut eszembe ezzel kapcsolatban? Hogy valóban szupersztár. Hívjuk így!Örjöngtek, rajongtak érte a nők a koncerteken, el is ájultak. Hogy hogyan működik ez, nem tudom, mert én még nem ájultam el rocksztár koncertjén!:-)))
    Liszt akkor is 200( sőt több) év múlva is Liszt,pedig akkor sem youtube, sem CD, sem MP3, sem kiterjedt média, sem ilyesmi nem volt. Tehetség volt!!!
    Mai zenészek között is vannak tehetségesek, vajon 200 év múlva is ismertek lesznek?
    Tényleg nem tudom.Az idő kiszűri a tehetségeket.

    VálaszTörlés
  11. Ágnes, úgy szeretném látni azt az utcatáblát.
    Nekem is azonnal szemet szúrt volna. Egy kis " otthon" az új otthonban lehetett számodra.
    A "Lisztening" tényleg egy jó ötlet. Mennyire kézenfekvő, és nem jutott eszembe eddig nekem.
    Mikor olvastam vasárnap elvigyorodtam.

    VálaszTörlés
  12. Ha idekapcsolok hozzád, előszőr mindig a fejlécet (vagy minek hívják) nézem meg és gyönyörködöm a képben. Most is így volt, olvasom,hogy szupersztár, mondok magamnak, ez mennyire hasonlít Liszt Ferencre, vajon hogy csinálta???? Hát könnyű volt neki, merthogy L. F.-ről készült a kép.

    VálaszTörlés
  13. Alterego, a fejléces képet meg kellett csinálni.:-) Egy polcon így rakták ki a prospektusokat a programokról.Én meg szokás szerint katt.
    Szóval hasonlít Liszt Ferencre a szemüveges szupersztár?:-)
    Én ha Varnus Xavér egy-egy képére ránézek, ugyanez jut eszembe. Hasonlít Lisztre. Persze képtől függ. Napokban láttam egy napszemüveges képét.Tisztára, mint a Liszt év népszerű képe az ünnepelt zeneszerzőről.

    VálaszTörlés
  14. Mindig késve érek ide, igaz, ma már jártam nálad, Éva, de este kellemesebb a hangulat az írásra.

    Én is kedvelem az ünnepelt úr zenéjét; nekem is volt két kedves mackóm, és igen, nagyon szép virágot kaptál, ez jó :)
    Szép estét kívánok!

    VálaszTörlés
  15. Soha nem érkezel késve,Kati.Egyébként este a legjobb itt ülni valóban.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu