2023. november 7., kedd

Születésnap

Kolostorba vonultam vasárnap délben. :)
M. születésnapját ugyanis a közeli Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostorban ünnepeltük meg egy ebéd erejéig. Van ott egy étterem ( Refektórium), melyben már korábban is voltunk, és mindig nagyon jó volt. Szálloda, múzeum, valamint Oktatási és Meditációs Központ is a kolostor, és nagyon szép hely egy erdő mellett. A szállodában szerencsére nincs TV, sem hűtőszekrény, és  egyszerű a berendezés.
Találkoztunk egy kedves és udvarias pincérrel is, aki segítőkész volt. Mesélt a helyről, az ételek elkészítési módjáról... Például arról, hogy a sütőtökkrémlevesbe egy kis fehér csokoládét is tesznek. Finom volt. 
Jó volt hallgatni. Németül is jól beszélt, de az angollal sem lehetett volna zavarba hozni.  Pontosan annyit adott magából amennyi kellett (nem többet), és csak hálásak lehettünk neki, hogy megszépítette az egyébként is kellemes ottlétünket. 






22 megjegyzés:

  1. Szép helyen szép időtök volt, a fotók ezt mutatják. Boldog születésnapot kívánok az ünnepeltnek! (Klári)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Klári, átadom a jókívánságodat neki.

      Törlés
  2. Szép képeket hoztál, nagyon kedves, de egyben szomorú emléket is idéztek fel bennem. A kolostorban láttam Péreli Zsuzsa képzőművész gyönyörű kiállítását jó tíz évvel ezelőtt. Kivételes élmény volt közelről látni az Axis Mundi alkotását. E falikárpitja volt a fő darabja a kiállításának. Örülök, hogy ilyen meghitt környezetben ünnepeltétek meg M. születésnapját. Legyen még sok közös köszöntésben részetek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is voltam Péreli Zsuzsa kiállításán, és nagyon szépnek tartom az Axis Mundi alkotását. Örülök, hogy te is voltál a kolostorban. Ha valaki Sopronban jár, könnyen eljuthat oda, és csak ajánlani tudom a helyet. Be lehet járni, gyönyörű a könyvtára is.
      Már gondolkoztunk azon, hogy az én születésnapomat is itt ünnepeljük majd meg. Kivételes alkalmakra alkalmas a hely. Remélem én is, hogy még sok születésnapot ünnepelünk együtt. Kell hozzá az egészség, remélem, hogy az is meglesz.

      Törlés
  3. Olyan szép az az első fotómontázs, benne van minden hangulat, pozitív érzést sugároz. Sokkal emlékezetesebb a szülinap egy ilyen különleges helyen.
    Isten éltesse az ünnepeltet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi is tartogatjuk a helyet különleges alkalmakra. Béke, nyugalom árad a helyből, ha pozitív érzést sugároz a montázs, akkor vissza tudja adni, amit átéltünk.
      Köszönöm a jókívánságot, ma jön hozzám M., átadom neki.

      Törlés
  4. Éva, szeretem én is az ilyen megnyugtató kellemes hangulatú helyeket, ahol nincsenek túl közel zsúfolva az asztalok és nem kell mások beszélgetését hallgatnunk... A pincér szolgálatkész, de nem tolakodó, az ételek is finomak... Szóval otthonos és mégis MÁSHOL, tehát kizökkent a mindennapokból. Kellemes születésnapot M-nak is:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem az ilyen helyeket. Emlékszem arra, mikor írtál a blogodban egy kellemes étteremről és a finom ételekről. Tudtatok közben beszélgetni, és ott se zavartak a többi asztalnál ülők.
      Átadtam a születésnapi üdvözleted M-nak. A többi jókívánságot is, amit itt a blogomban hagytatok a kommentekben. M. örült nekik.

      Törlés
  5. It’s a beautiful place and I am glad you had a nice time there. On Saturday I also went to the monastery

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I like monasteries. They are full of peace and silence. It is good to know that you also went there last weekend like I.

      Törlés
  6. Izgalmas, szép hely, főleg egy ilyen alkalomnak. Emeli.Isten éltesse az ünnepeltet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy van olyan hely, ahol meg lehet tartani ilyen eseményeket. Valóban emeli az ünnepek hangulatát. Köszönöm a jókívánságodat, megmondom neki.

      Törlés
  7. Különösen a lépcsősor tetszik! (Márta)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A két szélén szeretem a szobrokat. Mikor jobban tudtam járni, akkor sokszor megmásztam a lépcsősort.

      Törlés
  8. Voltam ott többször is, Sopronból gyalog a Hősi temetőt is útba ejtve, meg egyszer-kétszer városi busszal is. Akkoriban, szociális intézményként még nagyon rossz állapotban volt a kolostor épülete, de pár éve láttam már szépen felújítva is, igaz, csak kívülről. Sopronbánfalvának hangulatos, szép része az a környék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is voltam a Hősi temetőben, nincs messzire a kolostortól. Most szépen néz ki a kolostor, különösen belülről. Nem engedték modernizálni. Egy lehetéges új tulajdonosnak ez volt a terve, de végül nem neki adták el. 2015-ben állami kezelésbe került. Régen sokat sétálgattam Sopronbánfalván, busszal mentem oda mindig. Már nem tudok annyiszor menni, mint szeretném, de azért néha előfordulok itt.

      Törlés
  9. That sounds wonderful, Eva. For a waiter to be so friendly and open yet not overstep in conversation is quite impressive. It's nice to see the pictures with the words.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Arieth, it was nice to talk to him while he was doing his work.
      I'm glad you came again and read my writing.
      All the best to you!

      Törlés
  10. Nagyon szép ez a hely. Nyugalmat, békét áraszt. Pont, mint a Te bejegyzéseid, Éva. Illik Hozzád. 🤗. A születésnapi jókívánságokhoz -megkésve ugyan - kívánom Nektek, hogy még sokszor ünnepelhessetek együtt ilyen csodaszép helyeken.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a véleményednek. :)
      Köszönöm a jókívánságodat, átadtam az ünnepeltnek.

      Törlés
  11. Köszönöm a bejegyzésében megadott értékes információkat.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu