2023. augusztus 1., kedd

Július utolsó napjaiban

Két Patrick Modiano könyvet vittem magammal M-hez. Mind a kettőt be is fejeztem. Néha kiültem az erkélyére olvasni, mely az udvarra néz, és tele van növényekkel.
Míg olvastam, hallottam a konyhából  az edények halk neszezését, és mellettem ahogy a szél finoman simogatta a szőlő leveleit. Otthonos érzés volt.
Találkoztunk a fiatalokkal is a napokban, M. fiaival és a párjukkal. Vannak dédelgetett terveik, és készek életük változtatására. Felfrissül az ember tőlük. Receptre kellene feliratni a fiatalokkal való találkozást azokra az időszakokra, amikor az ember kezd lemerülni.
Persze kávéztam is. B. barátnőm azt mondta, hogy szeretem az olyan helyeket, ahol kávét lehet inni. Legyen az otthon, cukrászda, vendégség... Ez volt a véleménye, mert ha kérdez az útjaimról, akkor mindig megemlítem, hogy séták közben néha leülünk pihenni, és közben megiszunk egy kávét.
Ha erőre akarok kapni, akkor is élek vele, ha nyugalomra van szükségem, akkor is segít. Ezekben a napokban is lassan ittam a kávéjaimat, ahogy szoktam. Mire a végükre érek ki is hűlnek, de nem bánom. Míg kavargatom őket, csendes béke költözik belém. Nem volt igazán szükségem felfrissülésre az előző napokban, sokkal inkább  az oly szükséges nyugodt pillanatokra vágytam, és meg is kaptam július utolsó napjaiban is.
Itt az augusztus, a nyár utolsó hónapja. Jön utána a szeptember és a vágyott ősz. Kívánok nektek minden jót a nyár utolsó heteire.







13 megjegyzés:

  1. Éva, hasonlóképpen vagyok a kávéval, csak igyekszem a napi kettőt nem túllépni, bár egy vendéglői vacsora esetében megihatok egyet még este 10 után is, nem akadályoz meg az elalvásban, hiszen anélkül se fekszem korán...

    Nem tudom, mit gondolsz Modianoról? Én nem vagyok érte oda. Azért jobb pl. olvasni, mint élő interjúban hallgatni, ami kínszenvedés. Képtelen a mondatait befejezni, az ember szinte segítene neki a motyogást mondattá kerekíteni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, én sem vagyok oda érte. Mikor Nobel-díjas lett, három könyvet vettem meg, amit ő írt. Aztán nem olvastam el őket. Mostanában nem hoztam ki a könyvtárból könyveket, hanem az itthoni nem olvasottakhoz fogtam hozzá. Ezért vittem magammal Modianot is M-hez, mert ideje volt őket elolvasni. Te hallhattad is őt, és ezek szerint beszélni sem tud jobban. Lehet, hogy másnak tetszik, nem véletlenül lett Nobel- díjas, de ezek szerint nekünk nem nyerte el a tetszésünket. Így alakult számunkra.
      Hamarosan hozzáfogok Thomas Mann: József és testvérei-hez. Sajnálom, hogy még eddig nem olvastam el ezt a nagyszerű regényt,és nagyobb élmény lesz bizonyára, mint Modiano.
      Én sem iszom többet napi két kávénál, kivétel, ha úton vagyok. Akkor pihennem kell gyakran, és ennek a legegyszerűbb, és számomra leginkább vágyott módja, ha beülünk egy kávézóba, és megiszunk egy kávét pihenés közben.

      Törlés
  2. Jól írod, receptre kellene felírni az ifjúságot, azt szoktam mondani, már attól szépek, hogy fiatalok.

    Én nem szoktam kávézni, de átérzem az ezzel kapcsolatos nyugis perceidet, mert a capuccinozással vagyok így. Ha nincs nagyon meleg a teraszon, oda ülök ki és hallgatom a madarakat, nézem a virágjaimat ☺️

    Sok szép nyugis, elmélkedős alkalmat kívánok neked! 🤗😍

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kappuccinozással töltött perceid ugyanúgy hatnak rád, mint számomra a kávézás. Tulajdonképpen a szertartás a fontos, az, hogy elkészítem, néha belekortyolok, közben csinálok ezt-azt vagy éppen semmit, csak élvezem a csendes semmittevést. Elképzellek a teraszon, milyen jó lehet ott nézni a virágokat, hallgatni a madarakat.
      Ahogy olvastam a blogodban, hamarosan utazol a lányodhoz, és részed lesz a fiatalsággal töltött napokban. Kívánok minden jót, és várom a beszámolódat.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, Éva 🤗😘

      Törlés
  3. Modianotól nem olvastam, ezek után kíváncsi vagyok. A kávé nekem is frissülés, reggel a lócán ülve, csendben, békében, madárcsicsergésben. Viszont napközben sokszor erőt, életet várok tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy csak nekem nem volt kedvemre Modiano, attól még neked tetszhet. Ha olvasol tőle, és lehetőséged van rá, írd meg légy szíves, hogy mi a véleményed.
      Milyen jó lehet kint is kávézni! Én bent teszem a szobában, közben nézegetem, olvasom a netet, a blogokat, válaszolok a kommentekre, ha vannak. Jó, ha erőt ad a kávé. Én inkább kávézom, mint teázom, pedig a tea is felfrissít. Állítólag a kávé gyorsan és rövid ideig hat, a tea pedig lassan és hosszan. Érdemes lenne fontolóra venni ezt, de én inkább a kávé ízét szeretem.

      Törlés
  4. Hello Eva,
    I also like coffee but only three a day. The cakes on the pictures look SO good!
    I like to have my children home and it’s nice to be with young people, but when they leave we feel very tired, our rhythm of life is different now and I think we are getting old!
    Now with the tow grandchildren we are going to be 8 in the house!
    I am not feeling very well at the moment, I try to get better, but I have a chronic illness and I never know how I will feel, but I made a reservation on booking to go to Brittany and rest by the sea two weeks in September. I must be better to go, so I rest most of the time.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, I drink 2 coffee a day. One in the morning, one after lunch.
      The cakes were really good. I like fruit cakes.
      To have guests are always tiring. We have to serve them and after their going home we need a rest. 8 in the house? No wonder that you are tired.
      I am sorry that you are not feeling well. It will be good to go Brittany. I hope you will be better before and after that. I am looking forward to reading your report and photos.

      Törlés
  5. tényleg! a kávézás otthonosságérzést ad! (tegnap muris volt, délután tárlatvezetésre mentem és nem tudtam meginni a forró kávém, itthon, nehogy elkéssek, és lám, ott várt rám forró kávé! meg is ittam...miután kicsit kihűlt...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, milyen figyelmesek voltak a vendéglátók. Kávéval várták a látogatókat. Jót lehet a kávé mellett beszélgetni is. Én legalábbis szeretek beszélgetni, mikor előttem van egy csésze kávé. Lassan iszom, közben telnek a percek, és jut idő a szavakra is.

      Törlés
  6. Kedves Éva!
    Rég 'jártam" itt nálad. Olyan kellemes, bensőséges most itt nálad a hangulat. Jó érzés tőltött el végig, olvasva soraidat. Főleg a pillanatnyi leírásaid :)
    Örvendek, hogy jól vagy!
    Kívánok én is neked további kellemes nyarat.
    Piroska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Piroska, örülök, hogy újra jöttél hozzám. :) Jól vagyok most, nem volt mindig így, akkor abba is hagytam a blogírást. Ha jó érzés töltött el a soraimat olvasva, az nekem is jó. Remélem hogy át tudom adni mindazt, ami bennem van.
      Remélem, hogy a te nyarad is jól telik.Kívánom, hogy így legyen.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu