2023. július 24., hétfő

Pár nap a szülőföldemen

Gyermeki nyugalom szállt meg, mikor szülőhelyemre tartottam, majd végre megérkeztem. Milyen más egyéb érzés is lehetett bennem, mikor gyermek és fiatal korom színhelyére mentem? Jó dolgok értek ott valaha. Útközben láttam az ismerős helységneveket, melyekre olyan szívesen emlékeztem, láttam az út mellett a görögdinnye árusokat, a learatott gabonatáblákat, napraforgó és kukorica földeket, akácfákat a vibráló, igazi  hőségben, melyek az ott töltött nyarakra emlékeztettek. 
Békéscsabán és környékén jártam pár napig. A Kondorosi Csárdában birka pörköltet kértem, és ízlett. Hiába, alföldi "gyerek" vagyok. 15 éve ettem utoljára. Az ország nyugati részében nem készítik, és hiányzik.
Már nem él rokonom Békéscsabán, sajnos máshol sem. Jó lett volna találkozni az utolsó rokonnal, anyu unokatestvérével, Gyuri bácsival, de már nem él. Elmentünk megnézni a házát, de már más lakik ott, ahogy nagymamám házához is elmentünk, de ő már sem állt a kapuban várva minket. Láttam a régi óvodámat, iskolámat, a kórházat, ahol születtem. Jöttek elő az emlékek, és bennem volt az a megnyugtató béke, melyről már írtam. Otthon voltam. Nem múlik el az érzés, mégha régen is kerültem el onnan.
Hazafelé tartva megálltunk Kapolcson. Nyüzsgő tömeg, színes forgatag várt ránk. De valami csoda folytán az emberek hihetetlen türelemmel kerülgették egymást, nevettek, beszélgettek. Sok volt a fiatal, az idős, mindenki felszabadult érzésekkel járt-kelt, evett, ivott, nézegetett, vásárolgatott. Ez volt a lezárása az utunknak.








16 megjegyzés:

  1. Hello Eva!

    I like your photos it is a very nice place with many trees. You must have enjoyed your trip it is always nice to go to one’s birth place.
    Today, this is still a weather I like! 21 degrees and we have sun and rain for the plants, so it is still green and many people from the south of France are coming in Normandy and enjoy the rain! It is too hot in the south!!!
    Enjoy your week!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Catherine, yes, it was good to go back to my birth place. I was there long time ago.
      It is raining here now and 19.5C. It is good to have rain after such hot and long weather. I am happy that I did my shopping yesterday, I do not have to go out today. Enjoy your week, too!

      Törlés
  2. Éva, ismerős nekem is az érzés, amely elfogott gyerekkorod réglátott színhelyén... Ha szereplői már nem is élnek - s gondolom, a díszlet is változhatott egy kicsit az évek alatt - az emlékek érintetlenül ivódnak a helyszínekbe s elevenednek meg lelki szemeink előtt. Az ízek, a délalföldi rekkenő nyár, az "akácfák a vibráló, igazi hőségben"... akárcsak nekem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, változott néhány dolog, de sok ismerős épület van még mindig számomra. Az utca, ahol nagymamám lakott szinte teljesen ugyanolyan,mint amilyen volt. Na, és az ízek! Egy csárdában reggelire rántottát kértünk, Csabai kolbásszal csinálták. Olyan volt, mintha nagymamám csinálta volna. Ott volt a hőség ( nem mintha Sopronban nem lett volna), régi nyarakat idézett, mikor még gyerek voltam, és visszamentem Békéscsabára szünidőre.
      Jó volt ott lenni, biztosan megérted. Csak nem volt már kihez menni, de sokszor voltak az eszemben a régi emberek, a nagymamám, az akkor még élő pár rokon, a szomszédok. Anyu is sokszor eszembe jutott, mennyire örült volna, ha ő is visszamehetett volna a szülőhelyére, a közös szülővárosunkba.

      Törlés
  3. Kedves Éva! Mivel tudom, hogy Sopronban élsz, mióta olvaslak (nem tegnap óta:)) úgy gondolkodom, hogy az ország két legtávolabbi pontját kötjük össze mi ketten, ha az írásaid révén kapcsolatba kerülünk, mivel én egy Szeged melletti településen lakom. A saját szülőhelyemet, a gyerekkori emlékeim helyszíneit én is már csak látogatom távolabb innen, talán gyakrabban, mint Te a tiédet. Meglepetés ez a mai posztod a szülőföldeden tett látogatásról, ami nincs is olyan messze innen, így számomra is ismerős a vidék, a táj, amit leírtál. Látom, a szabadkígyósi kastályban is jártál, én is többször, csodálatos hely, mindig különleges élmény, újabb és újabb arcát mutatja, mégis az "ismerősség" meghittségét sugározza. Remélem, Te is kellmes benyomásokat szereztél ott is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves bsi, 41 éve élek Sopronban, de míg nagymamám élt sokszor visszamentünk Békéscsabára, igaz, csak látogatóba, de akkor heteket töltöttünk ott. Én ott jártam óvodába, és az első osztályt is ott jártam. Szünidőre mindig visszamentem nagymamámhoz, és tényleg otthonomnak tekintettem a várost.
      Igen, voltunk Szabadkígyóson, nagyon tetszett a kastély, ott készült az egyik kép. Voltunk Gyulán, csináltam képet a Százéves Cukrászdában. Voltunk Kétsopronyban, Kondoroson is. Jó volt látni útközben az ismerős utca, város, és falu neveket. Mind emlékeket idéztek. Anyu is sokat mesélt róluk. Például azt, hogy vasárnaponként a barátnőjével átbicikliztek Csorvásra kirándulni. Láttam kiírva Csorvás nevét, és eszembe jutott, mikor mesélt róla. Laktak Kondoroson is egy darabig.
      Messzire elkerültem arról a vidékről, hosszú utat kell megtenni, hogy visszamenjek oda, de mindig örömmel teszem. Nagyon jó volt most is, és ahogy írod kellemes benyomásokat szereztem az ottlétem alatt most is, és máskor is.

      Törlés
  4. Éva, olyan jó volt olvasni az otthonos vidékről, helységekről, ennivalókról. Az illatot máshol nem ismerik. Egy jó, bográcsos birka vagy más paprikás nagy örömök forrása a mi alföldi létezésünkben. Kondoros az a mulatóhely, ahová dalban elbeszélve is el lehet jutni. Örülök, hogy örömmel voltál ott, ha csak látogatóban, régi emlékeket felidézve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, ha nem lenne olyan messzire, többször mennék. Olyan jó volt ott lenni. Igen, az ízek, az illatok! Minden helynek megvan a sajátossága, ami máshol nincs. Emlékszem mikor ültem Kondoroson a csárdában, és vártam a birka pörköltemet. Emlékek suhantak rajtam végig. A pincér letette elém, és én egy darabig csak néztem. Ami jó volt még, hogy házi sütésű kenyeret adtak hozzá. Mikor még éltek rokonok, elmentünk nagymamámmal egy tanyára, ott ettem ilyen kemencében sütött kenyeret. Visszatért az íze a számba.
      Dúdoltam magamban a "Kondorosi csárda ki van festve" c. dalt. Hol máshol, ha nem ott?

      Törlés
  5. You express it so beautifully, dear friend. I love to read your story.

    It makes me a bit sad when I visit the village where I grew up (5-21) I walk past my old house, and also past the house where my parents lived later, along the church where I found faith, and I end up at my parents' graves in the only cemetery the village has. I never feel happy or anything when I'm there. But when I go to my birthplace, I do feel happy. I find that enjoyable. I lived there for only 5 years, and my mother was less depressed then. That's just how life goes, right? Thank you for this blog, and I wish you a good Tuesday.

    😔🏡🌳🕊️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Arieth, Békéscsaba, where I have been for the past few days, is located in the eastern part of Hungary. I now live in the western part. The distance is more than 450 km, so I don't travel there often.
      I was born and lived there until I was 7 years old. After that, until I was 30 years old and my grandmother died, I went back in the summers and spent weeks in this place every year. The peace and tranquility I feel when I am in this town. I see familiar streets and houses. I taste familiar flavors in restaurants and go to my grandmother's house, my kindergarden, and school.
      I grew up elsewhere (7-22), but I consider this place to be my home.
      Thank you for visiting my blog.

      Törlés
  6. Éva, felismertem az 5. képen a gyulai 100 éves cukrászdát (amelyik voltaképpen még öregebb)! Talán 2 éve jártunk ott, nagyon kellemes emlék volt ez a szép, gondozott kis város! (Rózsa)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, majdnem 200 éves cukrászda, de nem változtatnak a nevén. 1840-ben alapították. Finom süteményt ettünk és kávét ittunk ott, és pihentünk közben. A város tetszett, sok fát és szökőkutat láttunk. Számomra is kellemes emlék a város.

      Törlés
  7. Nagyon jó lehet így bejárni a szülőföldet, szép emlékek, helyek, emberek bukkannak elő a múltból. Én itt születtem és itt is élek, de a régi helyeket én is szívesen bejártam régebben. Sajnos, van amit már nem találok, lebontották, helyén új épületek magasodnak.
    Amerre Te jártál, azt a tájat csak érintőlegesen - átutazóban - ismerem. Az írásod és a képek közelebb hozták hozzám azt a világot. Jó volt olvasni és nézelődni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, jó volt, szívesen emlékszem erre a pár napra. Az is jó dolog, ha az ember a szülőhelyén él, erős lehet a kötődés. Számomra van hely, ahol születtem és 7 éves koromig éltem, és később is visszajártam( Békéscsaba), van egy hely ahol felnőttem( Kópháza), és most Sopronban élek 25 éves korom óta. Mind a három helyen szívesen vagyok.
      Szerencsére sok olyan épületet találtam Békéscsabán, ami számomra mindig is volt, és jó újra látni. A nagymamám házát belül átépítették, de kintről ugyanolyan, mint volt. Megható volt ott lenni a ház előtt. Az iskolám is alig változott.
      Remélem a kezed javul, és köszönöm, hogy írtál a lehetséges fájdalmaid ellenére is.

      Törlés
    2. Most nagyon vigyázok, nem nagyon főzök és semmi megerőltető dolgot nem csinálok, így sokkal jobban van a kezem. Az írással is óvatosan bánok. 😊

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy írtál a kezedről. Örülök, hogy jobban vagy. Nagyon sokáig gyógyul.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu