2023. július 1., szombat

Angol

Akkor ébredtem rá, hogy nem beszélek használható módon egy nyelvet sem, mikor egy angolul beszélő kolléganőm egy régi, nyári napon felhozott hozzám egy Európát járó amerikai fiút. A kolléganőmnek egyszerűen WC-re kellett mennie, és a közelben én voltam az egyedüli megoldás, hogy elintézze ezt a sürgető ügyet. 
Másnap együtt kirándultunk hármasban, de én hallgattam. Nagyokat hallgattam.
Szerettem volna Johnnal pár szót váltani, de nem ment. Mély nyomot hagyott bennem a tehetetlenség.
Mikor legközelebb - még akkor ősszel - angol nyelvtanfolyamra lehetett jelentkezni, én megragadtam az alkalmat, és beiratkoztam.
Valósággal beleszerettem a nyelvbe, és azóta kinyílt számomra vele a világ. Milyen apró dolgokon múlnak az életünket meghatározó dolgok. 
Ha nincs az angol, akkor M. sincs, mert az a közös nyelvünk. Hálás vagyok ennek a nyelvnek. Olvasok, beszélek ezen a nyelven, persze, van még mit fejlődnöm. Megragadok rá minden alkalmat, hogy megtehessem.
Megértetem vele magam bárhol, ha éppen olyan helyre kerülök,  ahol és akik szintén beszélik ezt a szép nyelvet. 
Mert szép, és én nagyon szeretem.

26 megjegyzés:

  1. A férjem is pont egy ilyen indíttatás miatt kezdett el angolul tanulni. Neos Marmarasban (Görögország) voltunk és nem tudta elmagyarázni, hogy elvitelre kéri a kaját. Ahogy hazajöttünk, beiratkozott egy tanfolyamra. Később én is tanultam angolul, de annyira nem használom a nyelvet, hogy majd mindent elfelejtettem☹️ pedig nagy szükség volna rá. Az oroszt mai napig jobban tudom🤔☺️
    Irigylem azokat, akik perfekt tudnak idegen nyelven. Tudom, tanulni (újra) sohasem késő, de már nincs türelmem hozzá. (jó kifogás 😆)
    A gyermekeimre viszont büszke vagyok, 16 és 18 évesen mindkettő felsőfokon vizsgázott angolból, középfokon németből. Ma már perfekt beszélnek mindkét nyelven.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, úgy látszik kell valamilyen helyzet, amely nyomot hagy az emberben, hogy elhatározásra jusson. Aztán pedig jó ha az ember használja, mert különben elfelejti. Én mindig beszélem M-mel, olvasok is. Angolul írt blogokat is. Ez segít, hogy felszínen tartsam a nyelvet.
      Gratulálok a gyerekeidhez, hogy vannak nyelvvizsgáik 2 nyelvből is. Sőt, az angolból felsőfokú. Sokat segít majd nekik az életben.

      Törlés
    2. Már segített is nekik az életben, mindkettő külföldön él...

      Törlés
    3. Anyai szíved örül a sikereknek, és várja őket haza.

      Törlés
    4. 🤗Úgy ahogy írod... 🤗

      Törlés
  2. Éva, milyen jó, hogy ennyire kötelességtudó vagy! Különben meglepett, hogy egy osztrák területen élő férfi társaddal angolul kommunikáltok. Nem lehetett véletlen, amikor jelentkeztél az angol nyelvi órákra!! (Klári)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, kötelességtudó vagyok valóban, így neveltek, aztán már nem tértem el ettől a tulajdonságomtól.
      M. és én is elkezdük egymás nyelvét tanulni, de végül abbamaradt mindkettőnknél. M. számára nehéz volt a magyar, pedig segítettem neki a házi feladatokban. Sok szót megtanult úgy, hogy látta, hallotta itt az országban. Én mikor német tanfolyamon voltam először mindig minden angolul jutott eszembe. Utána azt törölnöm kellett a gondolataimból, és végül kimondtam németül. Nehéz vot, mindig ezt eljátszani. Nagyon túlsúlyban volt nálam az angol.
      Sokat megértek németül, sok szót tudok is, de nem beszélek, pedig M. segítségemre lenne. Ott van számunkra az angol. Én még kacérkodom azzal, hogy hozzáfogok a német tanulásához.

      Törlés
  3. Én úgy vagyok az angollal, mint Te a némettel. Sok szót tudok, az írott szöveget, ha nem túl bonyolult, megértem, de nem merek megszólalni.
    A lányom és unokáim beszélik a nyelvet, lányom angolból 5. helyezést ért el gimnazistaként az OKTV-én és angol-történelem szakon végzett az ELTE Bölcsészkarán úgy, hogy angolból nem kellett felvételiznie és maximális pontszámot ért el. Még két év múlva is emlékezett rá az egyik vizsgáztató professzor: "Maga az, aki maximális pontszámot ért el a felvételin." Elég ritkán fordult elő. Később nagyon jól jött neki a nyelvtudás, mert így otthonról dolgozhatott a 2 gyerek mellett. Szinkronizált filmeket, sorozatokat. Kicsilány már 4 nyelven beszél: természetesen magyarul, angolul, németül és finnül. Nagyon büszke vagyok rájuk, nézzétek el ezt nekem. Egy nagymama nem is tehet mást, igaz? 😉😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, nagyon jó, hogy írtál a lányod sikereiről az unokáid nyelyvtudásáról, melyek szintén sikerek. Gratulálok hozzájuk, joggal vagy büszke rájuk, és igen, oszd meg az örömödet másokkal is. Olyan jó volt most olvasnom róluk.
      Minnél több nyelven beszélünk, annál jobban boldogulunk az életben. Mindig megtaláljuk a módját, hogy használjuk is őket, csak keresni kell. Ha mást nem, olvasni kell az adott nyelven, vagy külföldön bátran használni a meglévőt.
      Sikeresebbek az utazásaink, kapcsolatokat építhetünk ki emberekkel. Én kínlódtam mostanában a francia nyelv hiányával, de használtam a legfontosabbakkat: köszönés, megköszönés stb. Ahogy írtam is, az angol viszont segítségemre volt.

      Törlés
  4. annyira izgat az a három könyv (mindhármat szerettem, olvastam magyarul, a Holt költőket , meg a Forrest Gump-ot filmen is imádtam (épp a múltkor mondta Márta: van-e aki ugyanazt a könyvet több nyelven is olvasta, mennyire izgat ez engem, és mennyire bosszant, hogy nem vagyok képes megtanulni - többszöri nekifutásra sem angolul (franciául is nagyon szerettem volna), valahogy képtelen bemászni a tudatomba, háromnál több leckényi anyag a negyedik csak akkor marad, ha az előzőek kiesnek a fejemből...nagyon szégyellem magam emiatt, és google fordítóval fantáziálok, mert a mondanivaló meg rettentően érdekel, mit mondanak, verset, könyvoldalakat leszótárazok, meg bemagolok énekkari darabjainkat, ...aztán el is felejtem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az a Bradburykönyv meg legszuperebb , annyira nagyon

      Törlés
    2. Katalinom, mind a hármat angolul olvastam, de szándékomban áll elolvasni őket magyarul is. Filmen a Holt költők társaságát és a Forrest Gump-ot láttam. Nagyon tetszettek könyvben és filmben is. A Holt költők végén elsírom általában magam, mikor felállnak a padra a diákok.
      Vannak olyan könyveim, melyek megvannak magyarul is, és angolul is. Egyszerre olvasom őket. Szívesen olvasom a Janus-könyveket. Az egyik oldalon angol a másik oldalon pedig magyarul van meg a szöveg.
      Jó, hogy használod a Google fordítót, sokat lehet vele tanulni.
      Nagyon szép a francia nyelv is, jó lenne tanulni, de előtte a német kellene nekem végre már.

      Törlés
  5. Éva, így van. Tapasztalatból tudom, hogy a legjobb nyelvtanulási módszer a "muszáj", nomeg a "nincs más választás"! Amikor is az anyanyelvedet senki sem érti, sőt más idegen nyelvet se nagyon... Törökül úgy tanultam meg a 6 év alatt, hogy akkoriban még nem volt önkiszolgáló élelmiszer bolt Isztambulban és szinte mindent más-más butikban kellett kérni. 2 hét alatt profi módon számoltam törökül, hogy ne lehessen becsapni... Az árusok és a taxisofőrök nagyon beszédesek voltak és néztük a török TV-t is (jobb híján)...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, mikor érzed a "muszáj"-t, és ahogy írod írod a "nincs más választás", az nagy hajtóerő tud lenni. Leírtam, miért és hogyan kezdtem el angolul tanulni, belecsöppentem egy olyan helyzetbe, ami megadta a kezdő lökést. Ha tetszik is, amit csinálsz, ha tetszik a nyelv, az csak segít a folytatásban.
      Sokat segít az is, ha élsz is abban az országban. Te anyanyelvi szinten megtanultad a franciát, és megtanultad a törököt is. Gondoltam rád sokszor, mikor Franciaországban jártunk, hogy te bezzeg milyen jól beszéled a nyelvet, én hallgatok. Azt a pár szót amit tudok viszont bátran használtam. Bátorság is kell.

      Törlés
    2. Igen, Éva, a bátorság nélkülözhetetlen, akárcsak a vízbe ugráshoz. Főleg: nem szabad félni attól, hogy kinevetnek, ha valamit elhibázol. G.-t például teljesen megbénította az utóbbi lehetőség: nem tudta elviselni, hogy esetleg hibát ejtsen és emiatt akár megmosolyogják... Törökül pl. sokkal több szót ismert, mint én, de beszélni engem küldött (ilyenkor őt "lapoztam fel", ha egy szó hiányzott!. R.)

      Törlés
    3. Mindig bátor voltam beszélni, még akkor is, amikor sok hibát követtem el. Nem törődtem vele. A lényeg számomra az volt, hogy az információ átmenjen. Aztán később már nőttek az igényeim, de a bátorság mindig megvolt bennem.
      Ti szerencsére kiegészítettétek egymást.

      Törlés
  6. hasonlit rád (mármint az angol nyelv! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, még ezt senki nem mondta és írta nekem. De dicséretnek vettem.:)

      Törlés
    2. veheted is, mert tiszta, áttekinthető, vilgáos, "egyenes" stb...

      Törlés
    3. Hú, de jó! Köszönöm, ha így látod.:)

      Törlés
  7. I also fall in love with the English language you can travel anywhere
    I also learned Spanish and German, but English is my favorite!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I also fell in love with English and it helps me anywhere. I learned Latin and some German. I should speak better German. I also like French. It was good to listen to this language when we were in France.

      Törlés
  8. I was in Ireland and didn't understand a word... I immediately registered at home for the adult education center and have been attending the English course once a week ever since... it's not enough to read a book - but that will be.
    Good luck to you and greetings from Viola
    p. s. Meine Muttersprache ist Deutsch... und ich habe Norwegisch gelernt, weil wir viel dort in Urlaub waren und sind.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Viola, so you have also found yourself in a situation where you have decided to learn English. English is necessary everywhere.
      I should also learn German, I have tried to learn it several times. I understand a lot, but I don't speak this language.
      Thank you for visiting my blog and writing to me. All the best.

      Törlés
  9. A nyelvtudas nagy adomány, sokan külföldön dolgoznak úgy hogy nem beszélik a nyelvet. Nem is értem hogy gondolják. Fiam mesélte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz lehet nyelvtudás nélkül külföldön dolgozni. Én biztosan nem vállalnám be. Még utazni is nehéz, érdemes legalább angolul valamennyit tudni, ha az ember külföldre megy szétnézni egy-egy utazás alkalmával. Ezzel a nyelvvel el lehet boldogulni.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu