2023. június 26., hétfő

Franciaországban Útinapló 4.

Hozok még néhány emlékképet, és szólok a francia emberekkel való találkozásaimról is. 
Mikor látták, hogy rollátorral vagy éppen bottal közlekedem, előre engedtek, vagy letértek a járdáról az útra. Mikor egyszer vártam a zebra mellett M-re, egy hölgy felajánlotta, hogy átkísér. Azt hitte át akarok menni, de nem merek elindulni. Volt olyan is, hogy M. nem volt a közelemben (aki mindig segített), és egy újabb hölgy levitte a lépcsőn a rollátoromat.
Mikor rámosolyogtam valakire, köszöntek. Sokszor hallhattam a Bonjour, Madame mondatot, és visszamosolyogtak. Egyszer egy szép kút szélén ülő pipázó ember köszönt ránk egy kisvárosban csak úgy. Visszaköszöntünk, majd elmenőben még egy ideig éreztük a pipájának finom füstjét. M-t a gimnáziumi igazgatója pipafüstjének illatára emlékeztette.
Az éttermekben a pincérek és a pincérnők M-mel lassan beszéltek franciául, hogy megértse, amit mondanak. M. francia nyelvtudásán érezni lehetett, hogy segítségre szorul. Ha angolul szóltam bárkihez, akkor igyekeztek összeszedni saját angol nyelvtudásukat, hogy beszélhessenek velem.
Mikor egy szállodába fáradtan 3 órakor érkeztünk a megjelölt 5 óra helyett, mégis beengedtek minket a szobába, hogy pihenhessünk.
Egy kastély pénztáros fiúja megkérdezte honnan jöttem. Elmondta, hogy annyit tud Magyarországról, hogy: Budapest, Balaton és Puskás. Nagyon nem lepődtem meg, de kicsit bántott, hogy csak ennyit. Viszont  Budapestet nem Budapesztnek mondta, hanem Budapestnek. Ez tetszett.
Csak jókat tudok mondani az emberekkel való nem sok, de mégis létező kapcsolataimról. 












21 megjegyzés:

  1. Éva, szívmelengető élmények! Örülök, hogy kellemes tapasztalataitok voltak sok helyen. Nem vagyok elfogult, tudom, hogy nemcsak ezzel találkozhat egy turista, de vidéken, nem túl nagy városokban gyakori a szívélyes, segítőkész fogadtatás!
    Ó, az a "crème brûlée"!!! Kedvenc desszertem! (utolsó előtti kép)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsa, csak kellemes tapasztalatunk volt! Elhatároztam, hogy leírom azt is, ha rosszak lettek volna, de akárhogy is gondolkozom, nem voltak.
      Crème brûlée? :) Nekem is kedvencem. Elég sokszor rendeltem desszertként. Imádom, ahogy a vékony cukorréteget törögethetem a kanállal, és utána roppan a fogam alatt. Nagyon finom.

      Törlés
  2. oh, de nagyon szép fotókat lőttél - már megint, megkerestem azt a kápolnát: https://hu.advisor.travel/poi/Magassagos-Miasszonyunk-kapolna-Ronchamp-2246

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalinom, köszönöm a linket. Már régóta vágytam arra, hogy megnézzem a kápolnát Ronchamp-ban, most sikerült eljutnom oda. Ott is volt egy kedves takarítónő, beszédbe elegyedett velünk, és mi szívesen beszélgettünk vele.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Az óratorony Auxerre-ben van. Nekem is nagyon tetszett. Szép város.

      Törlés
  4. jó, jó, tudom, az emberekre fókuszált a posztod, de annyira elragadóak a fotóid♥ (és hát gyanítom, ti is - te is - nagyon kedvesek vagytok, arra nem lehet nem kedves választ kapni külhonban sem... :D ))) (érdekes, hogy rollátornak mondod mindig, megszoktuk a német nevét)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kerekes járókeret vagy gurulós járókeret a magyar neve. Rövidebb a német neve, és általában azt használják. Az orvos, ahol felirattam is így hívta, sőt, ahova végül megérkezett, ott is ez volt a neve.
      Persze, hogy kedvesek voltunk, nem is lehetett másképp viselkedni.:) Meg is kaptuk rá a választ.
      Örülök, hogy tetszenek a képek, sok fényképezni való szépség volt az utunk során, nem lehetett ellenállni nekik.

      Törlés
  5. uhhh, és crème brûlée!!! látom, ...néha veszek a Lidl-ben, és a kis cukorszóratát zsebsárkánnyal ráégetem...(LEHET CSALÁS, DE ANNYIRA SZEREEEEETEM)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A crème brûlée olyan finom! Még itthon nem vettem. Nincs zsebsárkányom, nem tudom mivel ráégetni a cukrot. Lehet, hogy veszek majd, hogy ehessek itthon is ebből az édességből. Hiányzik. Ott szinte minden menüben megtalálható volt az édességek kínálatában. Általában menüt ettünk. Három fogásból állt, és mindig jó volt.

      Törlés
  6. Utazásotok minden mozzanatát örömmel kísértem. Ugye hazahozod a virágszirmot is? (Klári)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, a virágszirom ott maradt a társainál. Essoyes-ben fényképeztem, Renoir sírjának helyén. El is hozhattam volna lepréselve, de akkor nem gondoltam rá.

      Törlés
  7. Köszönöm a franciaországi útinaplódat, a csodás képeket! - gondolatban kicsit visszamentem a múltba, amikor én is olyan jól éreztem magam Franciaországban. Honvágya nem csak a hazája iránt lehet az embernek, hanem a kedves országa, annak városai, az ország kultúrája, gasztronómiája iránt is. Nagyon hiányzik, de most egy kicsit kárpótolt a beszámolód.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, nagyon szívesen írtam, és hoztam a képeket. M. számára nagyon kedves ország Franciaország. 37-szer volt életében ott, minden alkalommal több hétig, és nem szándékozik befejezni az utazásokat. Ketten együtt először voltunk Franciaországban.
      Kíváncsi lennék, hogy mikor voltál ott, és melyek voltak az élményeid. Talán egyszer születik egy bejegyzésed, ha megjavul a kezed. Talán egyszer, vagy ha nem, akkor is elképzelem, milyen lehetett neked Franciaországban. Most, hogy nekem is frissek az élményeim még.
      Mindig gondolok Rád, és nagyon kívánom, hogy meggyógyuljon a kezed, hogy olvashassuk az írásaid, nézegethessük a képeid.

      Törlés
  8. Úgy veszem észre, hogy ez a kirándulásotok nagyon mély hatást tett rád, ami nem is csoda, mert gyönyörű helyeken jártatok, jó emberekkel találkoztatok. Szerintem bármikor szívesen gondolsz majd vissza erre az útra 😍
    Nagyon jó a 6. fotó 😍 mi volt az? kerítés vagy valami tábla?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Orsi, szívesen gondolok vissza erre az útra, mint ahogy bármelyikre, amit megtettem életem során. Nem volt soha rossz élményem az utazásaim során. Persze, semmi sem tökéletes, de azt mondhatom, hogy mind jó volt. Úgy vagyok ezzel, mint ahogy te is vagy a túráiddal. Mindig jó élményeket olvasok a bejegyzéseidben róluk.
      A 6. kép egy faajtó egy kőházban, egy szűk utcában Auxerre-ben "je t'aime" felirattal. Valaki szerelmes ott hagyta ezt az üzenetet valakinek biztosan.:) Olyan kedvesnek találtam.

      Törlés
  9. Azt hiszem, az emberek téged tükröztek! ;)

    VálaszTörlés
  10. Kedves Éva! Csak most olvastam a 4. napi beszámolódat. Mi tavaly okt.-ben voltunk Franciaországban, és talán most nyáron újra eljutunk majd... Hasonló tapasztalataink voltak: nyitottak, nyugodtak, kedvesek, segítőkészek voltak az emberek a közlekedésben, az üzletekben, mindenütt. A Férjem azóta is emlegeti, hogy életében annyiszor még nem szólították "uramnak", mint abban a néhány napban (Bonjour Monsieur).
    Csodálatos élményekben volt részetek, amelyek meghitt hangulatát visszaadják a fotóid és a beszámolók! Öröm és gondolatébresztő már olvasni, nézni is ezeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves bsi, örülök, hogy nektek is jó tapasztalataitok voltak.
      Mikor M. francia nyelvtanfolyamra járt, ott mondták nekik, hogy a köszönés után, jó, ha hozzáteszik a Madame vagy a Monsieur szavakat, mert úgy sokkal udvariasabb. A magyar nyelvben is így van, van benne egy plusz udvariasság, ha kimondjuk az uram vagy a hölgyem szavakat, csak ritkán használjuk. Ma valaki kinyitotta nekem az ajtót amikor hazajöttem vérvételről, és úgy köszöntem meg, hogy használtam az uram szót is. Mindjárt másképpen hangzott.

      Törlés
  11. Catherine, yes, we were in Auxerre and we liked it very much. I enjoyed my stay in France and I hope that I will go back again. It is good that you are feeling better.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu