2023. augusztus 26., szombat

Hőségben

Zuhanyozni készülök a nagy melegben. A lakásban 28 fok van. A vizet langyosra állítom, úgy folyatom magamra hosszan, elgondolkodva. Előtte boltban voltam, folyt rólam a víz, mikor hazajöttem. Összeszedek pár mosnivalót, beteszem azt a  ruhát is a gépbe, amiben voltam. Kiteregetek a zuhanyozás után mindent az erkélyre, hadd száradjanak.
Telnek a napok a hőségben. Hallottam a rádióban, hogy ne végezzünk a nagy melegben nehéz fizikai munkát. Már aki megteheti. Tartom magam hozzá, mert szerencsére nekem nem is igazán szükséges. Amit teszek az mosás, teregetés, vasalás, mosogatás... Éppen annyi, ami egy személyre adódik. Nem nagy házimunkák.
Reggel az az első, hogy becsukom az éjszakára nyitva hagyott ablakokat, lehúzom a még nem lehúzott redőnyöket. Előveszem a croissant-omat, kicsit beteszem a mikroba, hogy langyos legyen, elkészítem a kávét. Mióta Franciaországban voltam gyakran veszek, és ha kávézóban vagyok, sokszor azt kérek. Megkedveltem. Elkezdődik az újabb forró nap.
Jövő hétre hűvösebb időt mondanak. Várom, addig pedig valahogy csak kibírom. Most pedig teszek a tarkómra egy  vizes zsebkendőt, és kiülök a már árnyékos erkélyemre. 
Tudom, hogy mindenkinek nehezére esik a meleg elviselése. Még egy kis kitartást kívánok nektek és magamnak is. 

22 megjegyzés:

  1. Éppen most zuhanyoztam, sokadszorra. Nehéz nyáron annak az embernek, aki nem szereti a vizet. No, nem a zuhanyzást, hanem amúgy. Ilyen ember is van. Hűvösebb napokat nekünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én viszonyom a vízzel átlagos. Annyit iszom, amennyit kell, nyáron többet, mert szükséges. Te hogy állsz vele? Azok között vagy,akik nem szeretik? Csak azért gondolom, mert megemlítetted.

      Törlés
  2. Belegondolok, hogy az építőiparban, vagy az útfelújításon dolgozók, atya ég, milyen pusztító meleget kell kibírniuk...🥺
    Szenvedek én is, számolom a perceket, meddig tart még ez a szörnyű meleg. A redőny sokat felfog az erős napsütésből, valamikor csak reluxa volt az ablakon, mára már szinte létszükséglet a redőny.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szenvedhetnek az építőiparban és az útfelújításon dolgozók. Nem irigylem a pékeket sem. Láttam a híradókban róluk riportot.
      Jó pár éve nekem is reluxám volt, de utána csináltattam redőnyt. Kellett a napsütés ellen is, és azért is, mert sötétben szeretek aludni.
      Még egy kis türelmet és kitartást. Ez volt bizonyára az utolsó hőhullám idén. Hamarosan jön az ősz.

      Törlés
    2. Igen, felétek látom, hogy kicsit csökkent a hőség. Itt még ma is árnyékban a teraszon, 37° van. Szinte mellbevág a meleg, ahogy kilépek... 🥵

      Törlés
    3. Orsi, 29.5C van az erkélyemen most. Csökkent a hőmérséklet. Most már talán várható a lehűlés. Legalább valamennyi jöjjön, mert sokat tűrtünk eddig.Mindjárt megnézem az időkep.hu-n, hogy mi újság az országban, és mi várható.

      Törlés
  3. Ne vasalj ilyen melegben! (Én amúgy már rég leszoktam róla:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyűrődős anyagból vannak a blúzaim, ruháim. Legalábbis a többségük. Nem akarom őket vasalás nélkül felvenni. Hogy néznék ki bennük? Inkább vasalok. Az viszont jó, ha te leszoktál róla. Könnyebb az élet nélküle.:)

      Törlés
    2. Egyedül maradok a vasalásommal.:) De nem tudok gyűröttben járni.

      Törlés
    3. én se járok gyűröttben - legfeljebb ha szándékosan olyan az anyag - de kevésbé kényes ruhákban, aminek (ha jól szárítom) elég egy kis enyhe spriccelés (nagyon apró szemű vízspray-m van, szinte párafelhőt spriccel), és azzal eltüntetem a kisebb gyűrődéseket...Nyilvána fellépő ruhámat igen, meg a bonyolultabb , vagy gallérost én is vasalok, de a hétköznapok anélkül is csinosak

      Törlés
    4. Gondoltam, hogy nem jársz gyűrött ruhában. :) Biztos vagyok benne, hogy igényes vagy magadra.
      Nekem nincs olyan vízspray-m, mint amiről írtál. Be kellene szereznem egyet.
      Vannak nekem is olyan ruháim, blúzaim, melyek eleve gyűröttek. Szeretem is mindet. Ezeket nem szoktam vasalni.

      Törlés
  4. nekem ellentétes fekvésű a lakásom, mint a tied, úgy gondolom, mert én reggel nem sietek becsukni az éjszakára nyitva hagyott ablakokat, lehúzni a még nem lehúzott redőnyöket, mert csak délután süt be a nap, addig minél nagyobbra tárom, hogy a finom hűvös átjárja a lakást (sajnos éjszaka sem hűl le, csak hajnal felé), sokat megy a klíma, Mosást géppel eszembe se jut, mert olyan meleget csinál a mosógép, hogy jobb inkább kézzel, de azt sokszor, imádom az erkélyen száradó ruhákat (ronda látvány, de finoman hűt is), vasalásról mindenkit lebeszélek, és minden más meleget adó berendezést mellőzük napközben, sok salátát, joghurtot eszek, vagy olyan könnyű ételeket, amit ha éjjel elkészítek, másnap hidegen is ehetek, és kicsivel több sót fogyasztok, és relatíve több folyadékot... sokat járok úszni, vízbe mártózni, de otthon is szeretek sűrűn vizeskedni hűvös-langyossal, csuklómra tarkómra HIDEG-et, vigyázz magadra drága Éva és sok folyadékot fogyassz (kevés kv-t, és szerintem 29 fokra még ne ülj ki, az még túl meleg (de lehet csak nekem, az őseim jegesmedvék voltak)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalinom, 26.6C van napsütésben most. Már érkezik a lehűlés, ha még nem is ért ide. Lassú, de biztos folyamat. Érkezik az ősz, ami egy szép évszak.
      Nem nagyon érdekel, hogy milyen látvány az erkélyen szárítani. Nekem nincs udvarom, kertem, hogy oda teregessek, így marad az erkély, és a friss illatú ruhák. Más is ezt teszi, elnézzük egymásnak itt a lakótelepen.
      Én is jobban sózok hőségben, pótolni kell a sóveszteséget.
      Ahogy olvastalak téged, jól fel tudsz készülni, rá, hogy átvészeld a nehéz, nagyon meleg időszakot. Én is sok folyadékot fogyasztok, a kávé adagomat nem tudom csökkenteni, de a napi kettő az talán nem sok.
      Én is szoktam a csuklómra hideg vizet folyatni, és ha már nagyon meleg van, akkor a tarkómra vizes zsebkendő jön.
      Igen, kiültem a 29 fokba egy kicsit, de szerencsére fújdogált egy kis szél, és ez jó volt. Nem sokáig maradtam kint, hamarosan bejöttem, de az a kis idő jó volt.
      Én kézzel nem mosok, az a kis meleg amit a gép ad, elviselhető. Nem főzök, az nagyobb meleget adna, inkább neten rendelek ebédet. Általában főzeléket szoktam kérni.
      Sok kefírt eszem, szeretem hidegen.
      Vigyázz magadra, szoktam rád gondolni!:)

      Törlés
  5. Kedves Éva reméljük hogy túléljük ezt a meleget nálunk még most este is 37 fok van. Ablakot csak reggel 4-kor nyitunk , kertes házban éjszaka nem hagyjuk nyitva. Vasalni ritkán szoktam. Főzni viszont kell mert a férjem eszi a zöldséget gyümölcsöt ugyan de a húsos ételeket is szereti. Úgyhogy kitartás csak eljön a mi nyarunk is! Szép estét! Zsike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsike, azt hiszem túléltük. Itt most 17.5 fok van, és borult az idő. Vége a hőségnek.
      Ha főzni is szoktál az meleggel jár, de ahogy olvasom meg kell tenned főleg a férjed miatt.
      Én a második emeleten lakom, nyitva tudom hagyni az ablakokat éjjelre.
      Minden jót kívánok neked, köszönöm, hogy jöttél.

      Törlés
  6. Éva, írásod idején még én is a magyar kánikulát "élveztem", ráadásul a Dél-Alföldön, ahol a te szép, az Alpokhoz közeli városodéhoz általában hozzá kell tenni pár fokot... Itt is azt jósolják a jövő hétre, hogy felmegy újra 30 fokig. Gondolom, ez lesz az idei nyár utolsó visszapillantása... Mindenesetre, amikor Párizsban leszálltunk éjjel 11 óra táján szombaton, mindössze 15-16 fok volt és a gyerekeknél úgy kihűlt a ház, hogy alig bírtam eleludni miatta!...

    VálaszTörlés
  7. Kedves Éva, remélem, jól vagy! Szeretettel: Rózsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rózsa, jól vagyok, csak nem voltam otthon, és nem voltam a számítógép közelében. Hamarosan jelentkezem.

      Törlés
  8. Válaszok
    1. Dear Catherine, I am well, but I was not at home and I could not write. Hugs.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu