2022. január 12., szerda

Napjaim


Itt ülök a számítógépem mellett, és azon gondolkozom, miről is írhatnék. Ha nem történik az emberrel semmi, nehéz témát találni. 
Minden úgy telik az új évben eddig, mint az előzőben. Nem fogadtam meg semmit, mert ha nem vagyok még készen rá, úgysem sikerül hosszú távon betartani. Egy ideig megy, aztán abbamarad. Az elhatározásokra meg kell érni, különben nem belülről jön, hanem csak üres szavak sorozata és pontokba szedett írások listája.
6-án leszedtem a karácsonyfámat. Elpakoltam mindent utána. Hiányzik. A fénye mellett ültem napokig, megszoktam, hogy velem van. Levettem a karácsonyi ajtódíszt is, most már semmi sincs nálam, ami a karácsonyra emlékeztetne. A szemközti ház ablakaiből és erkélyeiről is eltűntek a fények, azok is hiányoznak.
Vettem végre vércukorszint mérőt. Már éppen ideje volt. Halogattam mindig, mert féltem, hogy nem tudom használni. Mindig félek az új dolgoktól. A használati utasításokon általában nem tudok eligazodni, csak ha látom, hogy mi a teendő, ha valaki megmutatja. A gyógyszertárban megmutatták, nem is olyan ördöngős feladat. Ezentúl rendszeresen mérem az értéket.
M. itt volt velem egy hétig, jó volt nem egyedül lenni. Volt kihez szólnom, mégha nem is volt könnyű, mert elszoktam a beszédtől a sok hallgatásban. 
Elment, maradnak újra a betűk a gondolatok kifejezésére. 

29 megjegyzés:

  1. Hátha jön majd gyakrabban M. Ő is tudja, milyen jót tesz neked a jelenléte. Mennyi a cukrod? Melyik napszakban méred?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A gyógyszertárban 7,8 volt, reggeli után voltam ott 2 órával.Reggelenként éhgyomorra fogom mérni. Majd itt leírom, hogy mennyi volt az érték holnap reggel.

      Törlés
    2. Nem tudom mennyire megbízhatóak ezek a mérők. Mikor hazajöttem megmértem többször is, hogy gyakoroljak. Annyiféle értéket mutatott, ahányszor mértem.
      Ha nem jönnék holnap reggel, akkor a számítógépem rendetlenkedik. Gyakran megteszi.

      Törlés
    3. A reggeli érték éhgyomora 5,7 volt.

      Törlés
  2. I have put away the Christmas tree , but I have left the decoy on the mantel of the fireplace and some lights.
    I am sad my son has to go back and also feel lonely during the day. I try not to go out because of the contamination’s, it is quite difficult.
    I hope things will improve here to go out again!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I am sorry that your son went home and you feel lonely during the day. I am in the same situation.
      I miss my Xmas tree, it was so good to see its lights. We should wait almost a year for the next one. So much time. I hope that Covid will be away by that time and we will enjoy the tree again and we will be healthy.

      Törlés
  3. Éva, írtam emailt. A 7,8 reggeli után 2 órával nem rossz.
    Én sem fogadok meg már semmit. Teszem amit tudok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, köszönöm az emailt. Elolvastam. Akkor egyetértünk a fogadkozásban. Ha nem értünk meg rá, nincs értelme.Éppen most beszéltek erről a TV-ben is.Nem azért kell megfogadni valamit mert január elseje van.Bármikor megtehetjük, ha elhatároztuk komolyan.

      Törlés
    2. A táblázat nem jött át.

      Törlés
    3. Megpróbáltam újra, hátha...

      Törlés
    4. Most átjött a táblázat.Köszönöm.

      Törlés
    5. Na végre! Nagyon szívesen! :)

      Törlés
  4. Kedves Éva, a január amúgy is eseménytelennek tűnik mindig a decemberi ragyogás után. Sokkal szürkébbnek érezzük, szerintem így van ezzel mindenki.

    Jól írja Borka, hogy az a cukorérték reggeli után jónak mondható. Vigyázol /vigyázz magadra!

    Most annyira szép karácsonyfánk volt, hogy sajnáltam leszedni 6-án, hozzátettem még azt a hétvégét és csak 10-én szedtem le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szívesen tartottam volna még a karácsonyfát, de egyszer mellette állva hirtelen elkezdtem leszedni, és be is fejeztem már utána.
      Hiányoznak a fények, de elmúlt a karácsony, nincs mit tenni.Szürke minden az ünnep után.Szeretem a decembert, a januárt már kevésébé. Jól tetted, hogy megkegyelmeztél még egy kicsit a fának.Addig kell örülni neki, amíg csak lehet.

      Törlés
  5. Én sem fogadok meg semmit sem már sok éve. Nekem nem a szilveszter a fordulópont, hanem a születésnapom, mely január végén van, de ott sem szoktam fogadkozni, csak egyszerűen ott érzem amit más december 31-én.
    Nálunk még áll a fa, szeretném, hogy lássa Apu, amikor hazajön a kórházból, de még mindig nem jött.
    Üres napok szaladnak bennem tova, várok valamit, csak nem tudom, hogy mit. Olyan, mintha egy gyöngyös nyaklánc szakadt volna el a nyakamon és próbálom elcsípni a szálat, hogy ne szaladjon le a többi, de az ujjaim érzékelik, ahogy egymás után csúsznak le az apró gömbök, de nem tudják megfogni őket, olyan gyorsan potyognak lefelé.
    Így potyognak a napok egymás után, és nem tudom megtartani belőlük az értelmét az időnek, nem tudom megfogni.
    Kell találni valamit, amitől más lesz az egyik és más a másik nap.
    De mit? Mit, amikor le van engedve az ember...
    Amikor kicsi voltam és még minden film fekete-fehér volt és sok belőlük nyomasztó, mert kicsilányként megakadtak bennem érzések, mondatok, történetek, volt egy film, nem tudom mi volt a címe, csak azt, hogy egy öreg nénit vittek talán orvoshoz ha jól emlékszem, feküdt egy szekéren, a kamera az ő szemével láttatta az eget, és a fákat. Egymás után. A néni pedig halkan annyit mondott "hogy szaladnak a fák..." Lehet, hogy nem pont így történt, de bennem így maradt meg. És eszembe jut erről amikor baba voltam, hogy feküdtem a babakocsiban és én is ezt láttam, hogy szaladnak a fák - remélem nemcsak hiszem ezt :).
    Gyerek és idős és középkorú nő gondolatában ott van ez, és mennyire mást jelent.
    Az egyiknek érdekes, a másiknak az idő utólérésének és élményekkel telivé tételének vágyása, és a harmadiknak az élet végét.

    Látod írsz néhány mondatot és megindul az ember fantáziája rögtön, és már nem először. :)
    Minden jót kedves Éva! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betty, miért nem írsz blogot? Olyan jó írásokat tudnál hozni, és lenne sok olvasód is bizonyára. Nem gondokoztál még ezen?
      Én is január végén születtem ( Vízöntők vagyunk mind a ketten), de akkor sem teszek fogadalmakat.Fent leírtam az okokat.
      Szép gesztus, hogy nem szeded le a fát addig, míg az Apukád nem látja. Sajnálom, hogy még mindig kórházban van.
      Igen, múlnak a napok, nem régen volt szilveszter, és már itt van január közepe.Üresek a napok, nincs mit várni, elmúlt a várakozás ideje. A jelent kell megélni, eljött ez az időszak. De a napok sokszor üresek. Most én is le vagyok kicsit engedve, fel kel turbóznom magam, de olyan nehéz néha.
      Van egy olyan című film, hogy " Hogy szaladnak a fák" Úgy emlékszem. Talán láttam is, bár nem emlékszem magára a filmre.
      Én akkor szoktam figyelni az fák szaladását, amikor autóval megyünk. Igaz, hogy akkor nem felettünk, hanem mellettünk tűnnek tova, de az érzés ugyanaz.Az élet minden időszakában más-más az idő elcsípésének a vágya. Gyerekkorban még nem gondolunk erre, előttünk az élet. Idősebb korban már igen. Tartalommal akarjuk megtölteni. Hol sikerül, hol nem, de törekszünk rá.
      Örülök, hogy írtál a bejegyzésemre, és beindult a fantáziád.Máskor is legyen így.:)

      Törlés
    2. Hogy szaladnak a fák( részlet):

      https://www.youtube.com/watch?v=GBMzJvFnjZ0

      13:12-nél mondja ki Kiss Manyi, hogy: "Hogy szaladnak a fák".

      Törlés
    3. Betty, nagyon jó volt olvasni az írásodat! Éva is kérdezi, én is, miért nem írsz blogot? Szívesen lennék az olvasód😍

      Törlés
    4. Kedves Éva, köszönöm, hogy úgy látod, hogy jókat tudnék írni, de nem tervezem, persze "soha se mondd, hogy soha". :)

      Te is Vízöntő vagy? Akkor azért látok sok hasonlóságot, ami meglepett már többször. :)))

      Én sokáig élveztem a téli csendet és sötétséget, időt kaptam arra, hogy a hívogató természetet és világot, amit a másik három hónapban erősen érzek kicsit pihentessem, és itthon éljem a nyugodt, csendes napokat.
      Azt gondolom, hogy a covidos bezártság ezt megváltoztatta és mennék ki, bárhová, élném a társaságos életet, de ez a fránya vírus visszatart ettől, és ez a kényszerhelyzet belőlem a történjenmárvalami érzést kelti fel. És mivel nem történik semmi, így üresnek tűnnek a napok. Mi már 2020.március óta home office-ban dolgozunk még ráadásul.

      Megnéztem a linket, amit küldtél a filmről, igen-igen, ez az. :)
      Gyönyörű. Kis Manyi hangjával (micsoda sokoldalú színésznő volt...)
      És a filmet is meg fogom nézni.

      Utazás közben én is szoktam nézni a fákat. A szem nézheti úgy, hogy egy pontra fókuszál és akkor az elszaladó fák zöld elmosódott foltokká alakulnak, vagy úgy, hogy nézem csak őket, külön-külön, majd elvesznek, amikor a látómezőből eltűnnek. A természetnél nincsebb csodálatosabb. Építhetünk bármit, az igazi, tiszta energia ott járja át az embert teljesen.
      Szerintem gyógyulni is jobban lehet valahogy megoldva azt, hogy a szabadban tölthessen a beteg időt.

      Kezdődik a munka. :)
      Szép napot kívánok!

      Törlés
    5. Kedves Orsi, nagyon kedves vagy, köszönöm. :)
      Egyelőre nem tervezem, de ha így lenne, akkor szólok.
      Szép napot kívánok Neked is! :)

      Törlés
    6. Arra jövök mindig rá, hogy a Vízöntök megértik egymást. Nem tudom miért, de így van.Ez még mindig beigazolódott.
      Én mindig itthon élem a nyugodt csendes, sötét napokat, és a tél erre különösen alkalmas.Most egyelőre nem is vágyom még ki az otthon rejtekéből.Pedig kint süt a Nap. Talán a nehéz mozgásom teszi, hogy inkább jó bent.
      Abban is egyformák vagyunk, hogy utazás közben én is figyelmmel kísérem a fák suhanását. Talán egyszer írnom kellene róla. Nagyon szépek. Télen is tetsznek, mert a lombkorona nélkül látsznak a fák ágainak a rajzolatai, melyek nagyon szépek.Igazad van, a természetnél nincs csodálatosabb.
      Jó munkát és szép napot kívánok!

      Törlés
  6. Én is láttam ezt a nagyon szép filmet (Zolnay Pál, 1966 "Hogy szaladnak a fák!" Kiss Manyival és Iglódi Istvánnal) A Neten meg is lehet találni.

    Éva, a hirtelen ritmusváltás nehéz. Aztán hozzátörődünk a hónapok "színváltásához". Alig várom már a napsütést, a pezsgést, a (nem túl nagy) meleget...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://onlinefilmek.it/?a=19576&...Hogy%20szaladnak%20a%20f%C3%A1k!

      Itt van a teljes film, kicsit le kell görgetni, és ott van.
      Még január van, de eljön a te időd is a nem túl nagy meleg időszakkal. Itt most süt a Nap, de hideg van.

      Törlés
  7. Szintén Vízöntőként én sem teszek fogadalmakat. Ne mondjátok, hogy unalmasak a napok vagy hasonló, mert rátok zúdul minden, mint rám, ránk.Mi tegnap szedtük ke a fát, sajnáltam, hosszú évek óta a legszebb kicsi fa volt. Szerettem.Külön őt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy Vízöntő! :) Hamarosan jönnek a születésnapok január végén és februárban.
      Megbecsülöm az unalmas napokat, nehogy rám zúduljon valami, ahogy rátok is. Sajnálom, hogy megtörtént veletek, bármi is volt az.
      Biztosan szép volt a fa, ha ennyire ragaszkodtál hozzá.

      Törlés
    2. Megnéztem a filmet. Éva, itt csőstől jöttek a bajok. Sajnos.

      Törlés
    3. Rossz, ha csőstől jönnek a bajok. Együttérzek veled. Kívánok minden jót, melyek segítenek legyőzni őket.

      Törlés
  8. Hát ezt annyira megértem: Ha nem történik az emberrel semmi, nehéz témát találni.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu