2021. május 27., csütörtök

Nem a négy fal között

 



Tegnap elmentünk Fertődre, kicsit kiszakadni a  négy fal küzül, és örülni annak, hogy már friss teszttel át lehet jönni a határon az ingázókat leszámítva is.
Meg is ebédeltünk, megünnepeltük a találkozást. Augusztus 31. óta nem láttuk egymást. Sütött a Nap, és kabátba öltözve egy étterem teraszán ülhettünk. Így is jó volt maszk nélkül kint lenni. Kaptam friss levegőt végre. Mennyit számít ez az érzés is. Tudtam örülni annak, ami máskor természetes volt.
Jó volt az is, hogy kiszolgáltak, nem a  saját főztömet kellett enni, jó volt kávézni is utána. Csak úgy elengedve magam üldögélni valakivel. 
Mintha újra életre keltem volna, néztem az embereket, akik vidámak voltak körülöttünk. Az utat odáig is élveztem, a zöld fákat is, mert kimaradt az életemből egy szakasz. Csak az ablakon át láttam főleg, ahogy kizöldültek idén a fák. Más az úton közöttük menni, és látni a friss, szinte harsogó leveleket. Minden csupa élettel telítődött, én is általuk.
Miattam nem sétálhattunk, elég volt nekem a parkolóból az étteremig elmenni. A képek egy régebbi kiránduláson készültek Fertődön, de egy kis hangulatként elhoztam őket most ide.
Elmentünk egy nagyáruházba is. Mindig csak a közelemben lévő boltba mentem eddig, ahol nem olyan nagy  a választék, mint az Intersparban. Bevásároltam, volt aki felhozza a táskát, nem kellett magamnak felcipelni. Mekkora segítség.
Tudtam beszélgetni valakivel. Már lassan azt is elfelejtettem hogyan kell egyedüllétemben. A betűk helyett a kimondott szavak jutottak nekem tegnap.
Milyen apró örömök adják meg a vígaszt, és segítenek abban, hogy érezzek több örömöt is, mint amiben mostanában volt részem. Nem nagy dolgok, de segítnek megélni az élet egy napját, melyben jó volt részt venni. A boldogság egy kis morzsája jutott nekem, és hálás vagyok érte, mint mindennek, ami jót tesz testnek és léleknek.



47 megjegyzés:

  1. BRAVO! Igy tovább.. (egy kérdés Fertőd a határon túl (is) van? nem értem...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fertődön voltak, ami nem a határon túl van, viszont a határon túlról jött át, akivel találkozhatott végre, ...én így értettem

      Törlés
    2. Katalin rájöttem magamtól is, mint irtam már előtted!!!

      Törlés
    3. Aliz nem kell megsértődni, Katalin csak arra válaszolt amit nem értettél. Ezért inkább köszönet járna neki, nem pedig egy ilyen nem kedves mondat. Jolika

      Törlés
    4. Kedves és szigorú névtelen Jolika, én csak a tényt közöltem!

      Törlés
    5. ki sértődött meg?!, mert én nem :)

      Törlés
    6. Nincs is itt helye a sértődésnek, és szerencsére nincs is! Aliz lent rögtön kijavította, amit félreértett. Így van rendjén! Nem történt tulajdonképpen semmi baj sem. Nekem kellett volna kiírnom, hogy M. látogatott meg.:)

      Törlés
    7. semmi gond nincs, csak az írás teljesen más, mint z élő beszéd (MINT TUDJUK :)))♥ A konkrét helyzet it az volt -hogy ezt a szitut egyformán értsük:
      - Aliz és én EGYSZERRE írtunk kommentet,
      és amikor én elküldtem (min. később, mert hosszabban írtam), akkor láttam, hogy Aliz valamin gondolkozik- mivel a saját hsz-om alá nem görgettem, így csak Aliz kérdését láttam: nem akartam , hogy ne kapjon azonnal választ, ezért válaszoltam (nem volt bennem semmilyen érzelem, pusztán tényközlési szándék., segíteni akarás: ez írásban nem megy át mindig, főleg, ha nem látunk hsz-t.
      - amikor Aliz több felkiáltójellel reagált, én is sértődésnek értelmeztem (amolyan tanáros rendreutasításnak, mert csupán az írásjeleket és betűket láttam, egyéb metakommunikatív jelzést nem ad az írás (ellentétben az élő szóval :)))
      - Köszönöm Jolika, hogy nem léptél túl ezen, és nem hagytad szó nélkül, ha valami olyasmit látsz, ami szokatlan, vagy meglepő számodra (tartsd meg jó szokásod)...nehéz írásban egyértelmű kommunikációt folytatni, az írás nem elég, ráadásul az írója alaptermészete és aktuális állapota is jó, ha ismert, mielőtt dekódoljuk...sajnos ez nem megy simán nekem se sokszor...
      én sem értem, hogy Aliz te csak humorosan akarod mondani, amit mondasz, és poénnak szánod Jolika megszólítását, pl. , vagy tanári státuszod látod kikezdve és helyretevően akarsz beszólni...nem tudom most
      -lényeg, hogy ez a blog Éváé, és Éva - ha akar - reagál dolgokra, ha nem, nem...
      én elnézést kérek Aliz, hogy nem láttam rögtön az én hsz-om al írt javításodat, ha a sajátodat javítod, célszerűbb lett volna az alá írni, bocsánat♥
      és bocsánat Jolika tőled is, hogy ilyen kellemetlen fogadtatást kaptál, nyugodtan írj, jobb tisztázni a félreértéseket, mint túlhallgatni

      Törlés
    8. bocsánat a sok elütésért az írásomban (utólag olvasva sok betűhibám van)
      Ajándékként és nem minden célzat nélkül, és szeretettel, ideírom Marla egyik (most találtam) versét: a VALAMI TAVASZ antológiában jelenik meg:
      KELLŐ TÁVOLSÁGBÓL:
      Kellő távolságból nézve mindegy
      a napfény hová esik, sírboltra vagy
      egy gyerek arcára, mezőre, sziklára,
      útra, kék tengeröbölben ringatózó
      fehér csónakra, sötétbarna földből
      kiforduló csontra, málnalevélre vagy
      a kerti kisház falára, mert minden,
      amit kellő távolságból nézünk, az,
      ami belőle a legfontosabb:
      megismételhetetlenül örök.
      Kellő távolságból nézve a napfény
      főleg játékosnak tűnik, fűszálakat
      simogat meg boglárkát, vidám,
      ugrándozó tincseket, egy férfi kezét,
      bomló almavirágot, egy patak partján
      unottan várakozó, horgászzsineget,
      nők ráncos, megfáradt bőrét, mert
      minden, ami fényben születik,
      az a világból a legfontosabb:
      megismételhetetlen és örök."


      Törlés
    9. Remélem, hogy tisztáztuk ezt a kérdést. Hiányzik, hogy lássuk a másik arcát, mikor beszélgetünk. Vannak felkiáltó jelek és smile-k, ezek némileg megvilágosítják a helyzetet, de kevés.
      Sajnálom, hogy ilyen helyzet adódott itt, de remélem tisztázódott, és továbbléphetünk rajta. Mint házigazda próbálom enyhíteni a kialakult helyzetet.:)
      Köszönöm mindnyájatoknak, hogy igyekeztetek ti is helyrerakni, ami félrecsúszott. Katalinom, köszönöm, hogy írtál, köszönöm a szép verset is, Aliznak és Jolikának is a kommenteket. Nekem is pontosabban kell írni, hogy elkerüljük az ilyen helyzeteket. Remélem, senkiben nem maradt kellemetlen érzés, és továbbra is jöttök hozzám.:))) Várlak benneteket szeretettel.

      Törlés
  2. kedves Éva, nagyon megindító volt ez az írásod, azt juttatta eszembe, mennyire gyámoltalan tud lenni az ember (a szó jó értelmében), és mennyire tisztellek, hogy fel mered ezt vállalni. Olyan kedvesen tudod leírni, szinte ölelésre mozdítja a kezem: csupa kedves emberi gesztus: "megünnepelni a találkozást", friss levegőt szívni, elengedni magam valakivel, új életre kelni, élvezni a mellettünk szaladó zöldellő fákat, más cipeli fel a szatyrot, csupa finom dolgok, ajándékízű kedvességek...És amikor azt írtad, hogy "Jó volt beszélgetni valakivel. Már lassan azt is elfelejtettem hogyan kell egyedüllétemben. A betűk helyett a kimondott szavak jutottak nekem tegnap" nagyon együtt-éreztem, tudom milyen (a telefon, a viber sem pótolja, hogy érezhessem a valódi jelenlétét, ez a nélkülözés nyomorít a legjobban engem...tegnap majdnem bőgtem, mert a kórus próbálni kezdett, mondván, hogy van igazoló kártyájuk, ami csak egy kártya, és nem védettség, és könnyelműnek éreztem, hogy negyvenen bezsúfolódnak a próbaterembe és maszk nélkül énekelnek egy órát egymásnak....ez egy új érzés (most olvastam) FOMO-nak hívják ... olyasmi mint kimaradni valamiből, amiben a többiek benne lehetnek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalinom, köszönöm a kedves soraidat. Írtunk nem régen a boldogság kereséséről. Igenis kellenek az apró örömök hozzá, ha egy kicsit ki akarunk szakadni a hiányából.Tudni kell megélni is. Végig bennem volt a hála, hogy újra megtehettem azt, ami máskor természetes volt.
      Igenis most gyámoltalan vagyok, és felvállalom. De ha jön egy kis segítség, az öröm adása és kapása fellélegzem a szó mindkét értelmében, testileg és lelkileg is megteszem. Nagyon tudok örülni neki.
      Milyen fontos a beszélgetés is. Ott volt nekünk a Skype, de inkább csak írtunk, mint szót váltottunk rajta. Így is jó volt megtalálni napközben a sorokat, és válaszolni rá.
      Sajnálom, hogy nem énekelhettél, de lehet, hogy valamitől megmenekültél, amit úgy hívnak, hogy fertőzés. FOMO-ról még nem hallottam. Mindig tanulok tőled valamit.

      Törlés
  3. de buta vagyok, értem (az összefüggést, forditva :) ! örülök, hogy meglátogattak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, M. jött el hozzám. Könnyebb már a határt átlépni.

      Törlés
    2. Nem vagy buta, dehogy is, csak féleértettél valamit, ami velem is előfordult már.

      Törlés
    3. csak kissé enigmatikus a stílusod!!!!

      Törlés
    4. Bocsánat a stílusomért, ez van!:)

      Törlés
    5. nagyon is jó, csak visszafogott, titoktzatos, vannak benne elhallgatások:) de igazad van! nem kell mindent kimondani.

      Törlés
    6. Eljátszottam a gondolattal és elképzeltem, hogy Aliz ír "évásan", Éva pedig "alizos" stílusban. Na, bocsánat, mivel már sok mindent tudok Rólatok, ez így kész röhej volt.:))). Amit Éva által kapunk a blogjában, az a nyugalom, a letisztult finomság, a szép fotók és a szép gondolatok által nyújtott békesség. Valóban visszafogott és titokzatos, hiszen ő: Éva. (Én nem is titokzatosnak mondanám, inkább bizonyos dolgokban nem olyan nyitott, megőrzi élete legbensőbb eseményeit, érzéseit. Amiről itt mégis tudhatunk, arról nyíltan és pontosan fogalmaz, a többi marad a sorok között, vagy ki olvashatjuk belőle, vagy sem.
      Aliznál is van bőven mit sorok közül mazsolázni, de egész más miatt. Mert Aliz elmesél, visszatekint, összefoglal, kimond, kinyilvánít, elmagyaráz mindent(miért is nem csodálkozunk,hiszen vérbeli tanár!:). Ahogy mondani szokták manapság ezerrel mondja, írja azt a rengeteg gondolatot, még a sorok közé is jut. Aliznál járva sokat tanulunk, rengeteg múltbéli és jelen eseményről hallunk, irodalmi folyóiratként, programajánlóként, filmajánlóként is "használhatjuk" a blogját.
      Kicsit hosszúra sikerült (mert én meg ilyen kotyogós néni vagyok, ugye:))), és még folytatni is lehetne sokáig.
      Ami a lényeges, nem csupán a saját stílusotokért olvassuk a bbejegyzéseiteket, hanem önmagatokért.:)

      Törlés
    7. Rhumel, az a jó a blogokban, hogy mindenki a saját stílusában és témájáról ír. Azért mert nem tud másképp, mert az ő, és így jó. Ha nem tudnánk kiét olvassuk, akkor is felismernénk, mert annyira jellegzetesek.
      Az enyém a hangulatokról szól, nehéz hozzászólni, mert nem úgy fogalmazok, hogy gondolatokat indítsak el az olvasókban. Inkább egy békességre, a nyugalomra törekvés van bennem, amiről írok. Remélem, a hangulat marad is az olvasóban, és így tudok adni valamit nekik. Valóban nem írok le mindent, de számomra így jó. Egyszerűen megtartok dolgokat, nem vagyok nagyon nyitott.Így is sokat kiolvashattok az írásaimból, a sorok közül. Minél többet írok, annál többet tudtok meg rólam leíratlanul is.
      Aliz, valóban vérbeli tanár. Sokat lehet tanulni a blogjából. Sokat mesél a múltjáról, más múltjáról és ajánl. Úgy van, ahogy írtad. Ő is hoz hangulatokat is, főleg a verseiben. Ezekért is szeretek oda járni.
      Köszönöm a hozzászólásodat, jó volt olvasni..)

      Törlés
    8. A hogyisvolt-ban mindig játszom, az első pár mondat, az első bekezdés után már majdnem 100%-ban el tudom találni, ki írta:) A stílus maga az ember? Igen is, meg nem is, szerintem. (Ahogy írok, ahhoz képest azt hiszem a mindennapokban sokkal szertelenebb, "bolondabb" vagyok és kívülről nézve magam, nem vagyok olyan bölcs nénike. Az érzelmek diktálta sorok és tettek viszont teljesen egyeznek nálam) No de megint csak fecsegek itt...Bocs. Reggel amúgy is egy csomó elütés, vesszőhiba került a kommentembe. Mentségem, még kávé előtt írtam:)))

      Törlés
    9. Jó játék találgatni, hogy ki írta a bejegyzést.
      Írj hosszan, röviden, ahogy tetszik! Én nagyon örülök neki.:)
      Rám is az érzelmeg diktálta sorok és tettek jellemzőek. A bölcsesség hiányzik még belőlem. Remélem, hogy egyszer eljön ez is. Sok olyan blogot olvasok, ahol viszont megtalálható. El tudok mélyedni bennük.

      Törlés
    10. Rhumel és Éva köszönöm soraitokat! (meg se érdemlem!)

      Törlés
    11. (akkor) még egyszer köszönöm! olyan megértőek vagytok!

      Törlés
  4. Örülök az örömödnek! :)
    Nagyon nem mindegy, hogy írod, vagy kimondod azt a szót. Ennyi egyedül (nem magányosan!) töltött hónap után elhiszem, hogy jólesett ez a kényeztető kirándulás. Az ember szinte újszülöttként csodálkozik rá a táj szépségeire és nagyon tud örülni egy jó beszélgetésnek, egy jó kávé mellett, amit nem saját maga készített el és kihozzák, pont úgy, mint régen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, valóban rácsodálkoztam mindenre, jó volt az autóban ülni, közben nézni a tájat, a zöldet, és megérkezni valahova. Először nem is tudtuk hová megyünk, csak menet közben derült ki, hogy legyen a hely Fertőd. Nekem majdnem mindegy volt, csak menjünk valahova egy kicsit.

      Törlés
    2. Örülök én is, hogy a tegnapi napod csodás volt! Apró örömök, amik most nem is olyan aprók a járványos viszonyok idején. :)
      Mi is autóztunk és az ezerféle színárnyalat, a rengeteg zöld szinte gyógyítólag hat a szemre, és a lélekre is...Egész közelről láttam egy őzet, az út mellett a fűben. Nagyon kedvesen rám nézett...Legalábbis én így éreztem:)))

      Törlés
    3. Biztosan kedvesen nézett rád, ha így érezted. Azok az őzike szemek szépek lehettek.
      Igen, a zöld szín most májusban a legszebb. Sok színárnyalat és mind harsogó.

      Törlés
  5. Szerencsénk volt tegnap. Megint eleredt az eső, veri az ablakot, sötét, borult az ég.
    Ez a május már ilyen marad!

    VálaszTörlés
  6. egyszer hopp , máskor kopp? (most többször kopp)

    VálaszTörlés
  7. Éva, nagyon örülök, hogy élvezhettétek a régóta nélkülözött ízeket, élményeket! Megérdemled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Rózsa. Jó volt az a nap, kicsit kiszakadtam a bezártságból. Te is voltál moziban, vendéglőben, ahogy olvastam nálad. Kellenek az ilyen élmények néha.

      Törlés
  8. I was feeling the same when we went outside last weekend and I loved eating outside in the restaurant even if it was cold!
    When I go out by car I see things I had not seen before. Like you, I did not leave my house and garden since September.
    Hugs from me.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Catherine, it was a good day. The Sun was shining, but we were in coat. We were sitting ouside. I could enjoy the fresh air, I did not wear mask. I could take deep breaths.The green colour have different shades and it is so nice in May.

      Törlés
  9. Boldog időket élsz, Éva! Tartson ki sokáig járvány és más akadályok nélkül!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klári, köszönöm. Így legyen, kívánom ezt neked is. Élj szép napokat járvány és akadályok nélkül most és a jövőben is!

      Törlés
  10. De jó! :)
    Veled örülök. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Betty, köszönöm a hozzászólásodat. Remélem, hogy neked is van miért örülni.

      Törlés
    2. Igen, köszönöm szépen Éva. Megérkezett a mobiltelefonom, amit már nagyon vártam, mert a másik szinte használhatatlan volt és bosszantóvá vált ezen tulajdonsága. Így most az is elmúlik és örülhetek egy jobb készüléknek.
      A madarak hangja szinte itt van a szobámban, és a biciklim is készen van, jöhet a kerekezés most már :)
      Ilyenkor olyan, mintha normális lenne az élet, ahogy régen volt.
      Régen... két éve.
      Ó, és finom epret is sikerült vennem, imádom az epret :)
      Minden jót Neked kedves Éva :)

      Törlés
    3. Kedves Betty, mennyi mindennek tudsz örülni: mobiltelefon, madarak hangja, elkészült bicikli, finom eper. Egyik jobb, mint a másik.
      Én az epernél csak a málnát szeretem jobban. Mindennek egyszer eljön a szezonja, végig kell kóstolni mindegyiket.
      Várom a teljesen visszatérő, a normális mederben folyó életet. Remélem, hogy lesz ilyen is hamarosan. Addig is élni kell, és megbecsülni, ami adatik. Neked is minden jót kívánok! :)

      Törlés
    4. Én is remélem, hogy visszajön újra a normális élet.
      Köszönöm szépen. :)

      Törlés
  11. Jó volt a koszabadulásról olvasni, jó megélni is. Ma a városban jártunk délelőtt, ennyi embert még nem is láttam. Mindenki élt a szabadság adta lehetőségekkel, ami a tavasszal is is jár. Nehéz hónapok vannak mindenki mögött. Hasonló szép napokat kívánok neked, öleléssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Holdgyöngy, élveztem a szabadságot, de azért óvatos is vagyok. Sokszor mosok kezet, fertőtlenítem a kilincseket, a mankót, betartom a távolságot, ahol kell viselem a maszkot. A vírus még itt van közöttünk, vigyázni kell!
      Viszont jó volt kiszabadulni egy kicsit, olyan régen volt benne részem. Valóban nehéz hónapok vannak mögöttünk, de most kicsit javul a helyzet. Remélem, hogy folytatódik is.
      Neked is szép napokat kívánok!

      Törlés
  12. Jaj de örülök! Veled örülök! :)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu