2016. január 11., hétfő

Mikor

tavaly nem voltam jól, ültem anyunál, mert nem tudtam otthon egyedül lenni, nyomott a mellkasom, és sírás fojtogatott, pedig azt mondják a sírni tudás kegyelem örömre is, bánatra is, de én nem éreztem így, csak folytak a könnyeim. Két könyvet néztem a velem szemben lévő könyvespolcon. Schäffer Erzsébet 2 fehér gerincű kötetét: Egyszer volt és a Hol nem volt címűeket. 
Karácsony után elkértem elolvasni őket, mert akkor már voltam olyan jól, hogy tudtam olvasni. Káprázat az élet címűt addigra már kiolvastam a fa tövében. Ajándékba kaptam karácsonyra.
Vele párhuzamosan olvastam dédanyám imakönyvét. A karácsonyi imák és énekek lapjai benne a legmegviseltebbek, és el tudom képzelni miért.



12 megjegyzés:

  1. Hú, amindenit de gyönyörű imakönyv!
    A sírással meg igazad van. Csak bizonyos esetekben kegyelem.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Éva! Nagyon szép, míves ez az imakönyv. Jó belegondolni, hogy egy szerettünk kezében lapult. Sok szép könyvet láttam már a férjem könyvkötő műhelyében, mindnek,mint az embereknek is, külön története van. Majdnem mindegyikben vannak apró kis bejegyzések a családról. Mindig mondom a férjemnek, hogy kötéskor ezeket nehogy kidobja,mert kincset érnek.Nekem egy báránykás régi kis gyermek imakönyv volt a kedvencem, anyukámé volt kiskorában. Schäffer Erzsébet könyveit újra és újra olvasom, amikor úgy érzem, hogy "megkérgesedik" minden körülöttem, vagy éppen bennem. Nemsokára itt a félév a sulikban. Egyre hosszabbak lesznek a nappalok, és egyre több a fény. Igaz, most ahogy írom a sorokat zuhog az eső. A Káprázat az élet nagyon szép karácsonyi ajándék, már egy jó párszor elolvastam. Sok kedvenc "történetem" van belőle, gondolom Neked is van benne favoritod. Kicsit csapongó lett ez a hozzászólás, elnézést. Minden jót kívánok szeretettel! :)

    VálaszTörlés
  3. Ex valoban gyonyoru Eva! Nekem volt olyan idoszakom, amikor egeszen varatlanul sirtam , varatlan helyzetekben es nem oldott .Felepitett bennem egy feszultseget, hogy mikor fogok legkozelebb.Aztan valahogy elmult, engedtem, a konnyeket, talan azert.Bizom benne, Te s jo hlyre kerulsz majd ilyen szepek segitsegevel.

    VálaszTörlés
  4. Ó, Éva a sírni tudásnál az a rosszabb,a mikor nem tudsz, mikor beléd száradnak a könnyek. Scheffer Erzsébet csodaszépen ír, lélekkel.S mindig léleksimogatók a könyvei. S különös tehetsége van hétköznapi tárgyakban, helyzetekben , emberekben is meglátni a csodát.

    VálaszTörlés
  5. nagyon szeretem, mikor SZÉP egy használati tárgy: az imakönyv az ablakkilincs, vagy ajtózár, egy lámpa, bármi, amit mindennapjainkban használunk
    másmilyen az élet ilyen míves tárgyak között, súlya van a gondoskodó emberi értéknek...amikor ilyen ér a kezemhez, úgy érzem én is értékes(ebb) vagyok , és csak szép történhet :))vagy tán a rossz is már lesz tőlük

    VálaszTörlés
  6. Ez gyönyörű!!! Az imakönyved is és a sirásról a meglátások is... Az imakönyved, mint valami ereklye, tündököl a kácsácsonyfa alatt. Eszmei értéke pedig felbecsülhetetlen. Főleg a Te számodra, gondolom én! Legalább 100 évvel ezelőtti. Vagy még több?? Hányás években olvasgatta a Te dédanyád???
    Ha megkérlek, hozol belőle imát/ imákat??
    Köszönöm...

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    1905-ös kiadású az imakönyv, és vannak benne beírások is, többek között az is, hogy Merva Erzsébet saját könyve, és még főleg halálozási évszámok. Idén karácsonyig anyu őrizte, most megkaptam ezt is karácsonyi ajándékként. Dédszüleim eladott házából mentette meg.
    Sok minden ment onnan veszendőbe, de az ilyen értékeket megmenekítettük. Volt rajta kapocs is, de az már eltűnt.Majd hozok belőle egy-két imát.
    Schaffer Erzsébet könyveiből vannak kedvenceim, és az a jó, hogy bárhol felüthetem, és beleolvashatok, valami jót mindig kapok belőle.
    Sírás? Feszültségoldásra jó nálam, de amikor sokszor kell sírni, akkor az sem használ. A rossz tavalyi időszakomban ilyen állapotban voltam.Folyt a könnyem, ha volt rá okom, ha nem. Bambultam, és a könyvespolccal szemben ültem anyunál, ott szemeztem a könnyeimen át az említett két kötetes könyvvel. Saját is van, könyvtári is van most nálam, de anyutól is kértem.Elvagyok velük.

    VálaszTörlés
  8. Vannak gyógyító könyvek mélabúra, kisebb depresszióra... (az igazi mély depresszióra természetesen nem elég!) Ilyenek voltak nekem Marcel Pagnol könyvei: az életrajzi regények s a marseille-i trilógia... Nem tudom, megvannak-e magyar fordításban? Rám annak idején elixirként hatottak.... Schäffer Erzsébetet is így szeretem.

    VálaszTörlés
  9. Megvannak a gyógyító könyveim! Van egy a pozitív gondolkodásról, és mindig azt kapom elő, és sokadszorra elolvasom.Olyan jó!

    VálaszTörlés
  10. De jó szó ez a "gyógyító könyv"
    és az is jó, hogy (mindenkinek más-más) mindenki tudja, mi tesz jót neki olyankor, amikor "nincs jól, de még tud saját hajnál fogva ráncigálni":), mik amik tudnak ilyenkor megnyugtatni, erőt és hitet, CÉLT, értelmet adni nyilván a kiváltó októl is függ...
    valahogy nekem Schäffer Erzsébet írásai akkor esnek jól, amikor elkeserítően sok közömbösséget, felszínességet, rohanást látok, egyedül érzem magam a gyorsforgalmi életnapok mellett, úgy hat, mintha leülne mellém, és elmondaná, mi a fontos
    (volt egy idő, amikor megdöbbentem, és messzire eldugtam a könyveit - ne is lássam - (amikor a kormányújságba szerkesztő írónak jelentkezett) de visszaszivárgott a szívembe, mert annyira finomakat ír...tuti a sírás, ha olvasom és az jól kimos...meg alibi sírást segít: hisz nem magamon sírok: ő ír "olyanokat"

    VálaszTörlés
  11. "nincs jól, de még tud saját hajnál fogva ráncigálni" :-)))
    Azt hiszem vagyunk így néhányan.
    Schäffer Erzsébet írásaiban van valami tiszta emberség, amire szükségünk van.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu