2015. december 21., hétfő

Advent 21.




Asztalomon egy csillagos, bolhapiacon vett mécsestartó, belelóg egy fenyőgallyacskám, és azon keresztül nézek jólesően néha a semmibe, még azon túl a közeledő karácsonyba, Jézus születésébe, a fényekbe, ajándékcsomagolásokba, az együttlétekbe. Jelenlegi olvasmányaim különösen gyógyítanak, mint ahogy a hagyományok, az évente ismétlődő ünnepek, melyek mindig hasonlók, de sohasem ugyanazok, ahogy én sem. 
A tavalyi évhez képest ez az év nagyon más volt, mint ahogy terveztem - ha olyan nagyon terveztem volna -, mindenesetre másnak képzeltem. 
Azon gondolkozom, hogy megismételném-e a nehézsége miatt. Lehet, hogy mégis, de úgy, hogy tudjam, hogy ismételek, és minden kérdésre, válaszra egészen különös figyelmet fektetnék. 
De nem kérdezi senki, hogy akarom-e ezt, és lehetőséget sem ad, hogy megtegyem.
Igaz, a kérdések és válaszok elemzését megteszem utólag is.
Egészen biztos, hogy jövőre nem tervezek semmit, csak hagyom hogy folyjon az életem, és jobbára a jelenben éljek, megengedjem magamnak, hogy csak úgy legyek.
Egyszer egy évet, esetleg pár hónapot, pár hetet, pár órát... 
Már megint alkudozom magammal.

13 megjegyzés:

  1. Most olvasom a Fb. on, hogy a Szentegyházi Gyermekfilharmonia koncertet ad ma este 18 órától a Szent István katolikus templomban! Biztosan nagyon szép lesz! Ha van időd, kedved nézd meg őket!
    Szentegyháza tőlünk 25 km- re fekvő kisebb város.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt elfelejtettem írni, hogy Sopronban ad ma koncertet a Gyermekfilharmonia :)

      Törlés
    2. Ott voltam, és csodálatos élmény volt. Te is ajánlottad, Katalin is, és pár nappal ezelőtt egy kolléganőm is, aki látta és hallotta már őket, mikor legutóbb itt voltak.
      Ott volt nekem is a helyem.

      Törlés
    3. De jó :) Szívből örülök :)

      Törlés
  2. ..."mindig hasonlók, de sohasem ugyanazok, ahogy én sem"...
    Bennem is hasonló érzés alakul ki: nem érdemes előre megtervezni, úgyis ritkán válnak valóra az álmok... Várjuk ki a végét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már én sem akarok tervezni Legfeljebb nagyon rövid távú terveket.

      Törlés
  3. Érdekes, én ezzel az évvel voltam úgy, hogy nem tervezem meg szigorúan és most a végén úgy érzem, elfolyt. Nem is a tervezéssel volt a gond, hanem hogy csak megélni akartam, ez volt a cél, de közben engem megöl, ha nincsenek igazi kis célok, kimondottak, leírtak, vágyottak. Akkor én elaprózódom. Most ezt érzem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsik lesznek, de túl nagyokat nem tervezek. Ha mégis jön, akkor hagyom, hogy befészkelje magát az agyamba. Szeretnék jobban a jelenben lenni.

      Törlés
  4. Az én lelkemet mindig megnyugtatja a készülődés és a dekoráció. Nekem fontos, hogy a környezetemben jól érezzem magam. Innen szokta ötleteket kapni: http://lakberinfo.hu/dekoracio/lakasdekoracio/2015-12-09-karacsonyi-dekoracios-otletek-a-nappali-diszitesehez/ Üdv, Sárika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sárika, az enyémet is. Minden apróság jó érzést szül bennem. Köszönöm a linket, megnéztem, és biztosan lesznek ötleteim belőle. Köszönöm, hogy jöttél.

      Törlés
  5. Nem igazán volt időm ünnepek előtt, most olvasgatom az adventi üzeneteid, de most is jól esik, illetve most igazán jól esik, mert nyugi van, csend van, nem kell 6-8-10 ember kívánságait teljesítenem, csak úgy lehetek. És jó csak úgy lenni néha. Te vagy az ismerőseim között a második ember, aki mostanában ezt mondja, nem tervez már, csak hadd folyjon.
    Én már sok éve így érzek. Próbálom a jelent élvezni és kihasználni, nagy terveim már régesrég nincsenek, minek is lennének, hisz a Biblia is azt írja, elég minden napnak a maga baja. És azt is írja, hogy ne mondjuk, hogy majd ezt tesszük vagy azt, elmegyünk ide vagy oda, hanem inkább azt mondjuk: ha Isten is úgy akarja.
    Szerintem jobb ez a fajta élet, bizonyos szempontból nyugalmasabb, és azt hiszem boldogabb is. Bár talán van akinek nagyon nehéz letennie a kezéből a dolgokat és nem tervezni. Persze kis tervekre, elgondolásokra szükség van, hogy előre vigyenek, de lehet még ezek se túl fontosak, nem is tudom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok az új évemre. Kis tervek vannak, de megélni a pillanatot kell megtanulnom, ez összeadva mindez szép időszakot adhat. Remélem.
      Terveztem eleget...

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu