2015. augusztus 15., szombat

Múlt vasárnapi órák



Mikor M. azt mondja, hogy menjünk Kőszegre, ez egyben azt is jelenti, hogy menjünk el a szülőfalujába is, mert mint köztudott, ott lépjük át a határt.
A számítógép matatása, valamint szerelgetése volt a program az öccsével, én pedig a mamával nem igazán tudok beszélgetni. Ezért kell (ene) a német nekem, hogy a 92 éves nénivel el tudjak legalább pár szót motyogni. Mivel mindig azt kérdezi, hogy van az anyukám, és hány éves, ezt meg tudom mondani már németül.Tehát beszélgetünk...
Vittem könyvet, ő is belenézett, és csodálkozott, hogy én azt mind megértem. Mondtam, igen, ez magyarul van, és tudom olvasni. Jééé, ezt is tudom már németül mondani! :-)
Aztán a mama azt mondta, hogy "kezicsókolom". Ez a kedvenc magyar szava, de van akinek a "cipőfűző" a dallama miatt, anélkül, hogy értené a jelentését. Majd felsorolta az összes szót magyarul, amit csak tud, mert 9 évesen 1931-ben Sopronban töltött pár napot, és még emlékszik rá, sőt, a szavakra is.
Micsoda emlékezet...
Kőszegen  "Ostromnapokat" tartottak, sok emberrel, köztük M. egy barátjával is, akivel M. beszélgetett, én is néhány szót. Megint arra a következtetésre jutottam, hogy kell a német. 
Kezdődik hamarosan a tanév, nekem is fog egy kezdődni ebből a nyelvből.
A helyzetek bevonzzák a döntést!





27 megjegyzés:

  1. komolyan mondom, vétek csak ide a blogba mutogatni a fotóidat, nagyon szépen kérlek, nézzél valami pályázatot, vagy amatőr-kiállítást, vagy bárhogy - nem tudom -, de mutasd meg valahol olyannak, aki felkarolná, fantasztikus képeid vannak
    én , ha gyönyörködni akarok, ide jövök hozzád, (régi képeidet is szoktam nézegetni)

    mondjuk a függönylibbenés nálam mindent visz, de a füves képeid is csodásak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Katalinom, de az már nem lenne ugyanaz. A magam örömére kattintgatok, legfeljebb elhozom őket a blogba vagy 1-2-t a FB-ra, de ha másképp is mutatnám a képeket, az már megfelelései kényszer lenne egy még magasabb elvárásnak, aminek nem vagyok igazán birtokában, és nem is tudom, hogy mennyire jók a képek, bár a ti dicséretetek számít. Egy jobb gép is kellene hozzá. Az már stressz nekem, ha pl. pályáznom kellene, és ahhoz nincs kedvem.
      Na, most felsoroltam az összes kifogást.:-))) Ha mindenképpen vár rám valami, ami valamit megmutat a képeimből valahol, azt úgyis bevonzom, és tényleg jelent majd valamit számomra is.
      Tudod, hogy működnek ezek a dolgok. Tudom tenni is kellene érte, de most várok,és kattintgatok a magam ( és néha mások) örömére.

      Törlés
    2. Más:
      Dörög az ég,beborult, valami készül végre! Jó ez a borult félhomály és a távoli morajlás.Kicsit kiülök az erkélyre egy német nyelvkönyvvel, de tényleg! :-)

      Törlés
    3. akkor kicsit ide is fog érni mindjárt , megfigyeltem, tőletek felőletek jön ,
      csak essen, olyan jó volt csütörtökön is

      Törlés
    4. Most állítólag délről is jönni fog valami. Mindegy az irány, de jöjjön egy kis felfrissülés. Mikor legutóbb kinéztem az ablakon volt még egy kis tócsa itt-ott, legalább a madarak tudnak inni. Állítólag sok- sok rigó pusztult el itt a lakótelepen. Sokan láttak tetemeket, én nem, de nem is bánom.

      Törlés
  2. Annyira csodás képeket készítesz,hogy csak na!!!!! Üdítő nézni.
    Nekem meg a angol kell úton-útfélen. Most leálltam vele, ebben a hőségben nem fog az agyam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az angolt "csak" fejlesztenem kell.
      Remélem hűvösben mindketten fogunk egy-egy nyelvet tanulni. Megyek is egy kis németet tanulni, kb fél órát. 25.4 C.ban lehet.:-)
      Most is esik.

      Törlés
    2. Micsoda?????? Felétek már ennyi fok van?????
      Esik az eső????? Na,majd ide is ideér.

      Törlés
    3. Ez csak ízelítő volt, az eső elállt.
      Bízom a jövő hétben, de ízelítőnek ez is jó volt. Most viszont, hogy újra süt a Nap, jó párás a levegő! DE nem nyafogok. Volt valami jóban részünk a hőség után.

      Törlés
  3. Az első kép -is- csúúúúcs!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Megértelek, hogy a "megfelelni akarás"-tól húzódozol! Ha engedünk neki, nem leszünk többé szabadok...
    Itt is esik. Ma éjjel óta: megérkeztünk és tetszeni akar nekem is az idő...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastalak, hogy esik nálatok...
      Mi lenne, ha nem akarnánk megfelelni. Éppen, hogy magunkat adnánk, és akkor jó lenne, Éppen mist olvasom Julia Cameron: A művész útja c. könyvét. Sok hasznos dolog van benne. Többek között az is, hogy legyünk hűek önmagunkhoz. Elcsépeltnek hangzik, de mennyi benne az igazság.
      A nem művészeknek is hasznos könyv, de valahol mindnyájan művészek vagyunk. erre is tanít a könyv. Csak meg kell találni mi az.
      Szerintem az én művészetem a kattogtatás, és az írás. Ha csak egy kicsit is, ebben érzem magam otthon.

      Törlés
    2. Annak is örülök, hogy mikor visszatértél, máris írtál a blogodba, és gondoltál ránk is.
      A hőség kitartott sokáig ( A szabadságotok alatt mindenképpen), de itt újra elállt az eső, és 30 fok felé közeledik a hőmérséklet. Nesze neked lehűlés, de állítólag jövő héten jobb lesz.
      Alföld, dinnye összetartoznak. Az én békéscsabai hajdani nyaralásaimban is.

      Törlés
    3. tervbe vettem azt a Cameron könyvet, engem is érdekel, felkeltetted rá a kiváncsiságom

      Törlés
    4. Én is meg akartam saját példányban venni,de könyvesboltban nem volt. Régen adták ki. Másképp kell elindulni felé. Egyébként éppen azt olvastam, csak idejöttem a géphez közben, mert vízivás is tervbe lett hirtelen véve.
      Nagyon jó a könyv, de könyvtári.

      Törlés
    5. http://data.hu/get/4334319/JuliaCameronAmuveszutja.djvu?pid=3612024477

      Törlés
    6. Köszönöm, Linkek Nagyasszonya:-), de egyelőre technikailag nem tudok megbirkózni vele. Én a lassú letöltést választottam, de nem tudom megnyitni. Te hogy nyitottad meg, szóval a " Társítás" izéből mit választottál?
      Nem vagyok egy mester ebben.

      Törlés
  5. Végre ide is jutott egy felhő, beszürkült az ég Magyarország irányából :-D

    Az én kedvenc német szavam tíz éves korom óta az ETWAS.

    VálaszTörlés
  6. Irigykedve és a hőségtől fulladozva olvasom a esőt. Én már halálomon vagyok, csak a függönylibbenésed tart életben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lebegtetem neked,:-) de előbb-utóbb jön egy kis lehűlés. Így van ez rendjén. Augusztus 20 körül van lehűlés, aztán szépen elkezdődik a vénasszonyok nyara az újabb meleggel.

      Törlés
  7. :) erdekes a nyelv, itt is kapok egy egy ilyen szot, ha valaki jart odahaza, pl a jo napot kivanok, vagy a kosoznom szepen..de ugy mondjak, mint a papagaly:))
    A neninek kivalo a memoriaja, de a zis lehet a nyelvhez is kotodik.En sem veszitettem semmit a nemetbol, amit ott tanultam.
    Koszeg meg mindig kedves varosom:)

    VálaszTörlés
  8. + persze meg messze van a 92:) szoval le a kalappal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt időseknek főleg hosszútávú az emlékezete jó, ez is lehet a háttérben. A régi dolgokra jobban emlékeznek. A nyelv pedig tényleg akkor maradandó,hasznos, ha az adott helyen tanuljuk.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu