2015. augusztus 17., hétfő

Búcsúkban


Rendszeresen visszatérni egy-egy ismert helyre olyan, mint az ünnepek évenkénti átélése. Lényegében ugyanaz, de részleteiben mindig más.
Az öregek aratási élményeit végignézni régi kombájnok, egyéb, még régebbi aratásokat szolgáló kézi szerszámok, régi gépek, segítségével szintén nem ugyanaz, mint abban a világban élni. Mégis elmegyünk, mert mi kapcsoljuk össze a múltat és a jelent ennek az egynapos szabadtéri múzeumnak a tanulmányozásával. Megbeszéltük, hogy a  mi valaha volt családjainkban is fellelhetők voltak ezek az eszközök, gépek, szinte kötelességünk ismerkedni velük, mint a régi képekkel, ruhákkal, egyéb tárgyakkal... 
M. még aratott fiatal korában, én soha.
Anyáink, nagyanyáink elbeszéléseinek valóságát, mi már díszletként, összesereglett műtárgyak bemutatójaként nézzük, majd mesélünk is róluk az "illetékeseknek", és az ő emlékeik azonnal újra életre kelnek, és azonnal mesélnek újra és újra tovább szomorú, valaminek az elvesztését átélő, de örömteli mosollyal is. 
A búcsúba menés valaha volt évenkénti eseményének egyenes vonala is megtört már. 
M. régi barátaival, rokonaival ismerőseivel való találkozásokkal ( az ünnepek egyik lényege a találkozás) pótolhatjuk az hézagokat ezúttal két osztrák falu ünnepén, melynek ő valaha részese volt, én azonban ennek sem.

    



10 megjegyzés:

  1. Én még a valóságban is átéltem az aratást... Emlékszem a tarlóra, a rekkenő nyárra...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan én is ott lettem volna, ha lett volna földünk,vagy közel vagyok földekhez. Nagyon-nagy az érdeklődésem iránta, most is megnézem,ha autóval látom a kombájnokat, és minden más lehetőséget kihasználok, pl. ezt is.

      Törlés
  2. Csodaszép az első két fotód-is!!!!!! Pipulka meg zarándoklatról írt.Hasonló .. a régi szokások,amik nagyon fontosak azért még továbbélnek néhol-.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam a zarándoklatos írást, nagyon tetszett, és maga a szokás is. Ezen sem vettem részt, annyi a pótolnivalóm.

      Törlés
  3. Bucsuban jartam, hianyzik is ha igy latom ..itt karneval sozkott lenni, korhintakkal, meg vasarnak is nevezik,.Eppen ma lattam meg, hogy a kozelunkben lesz hamarosan, most kezdtek el epiteni.Azt hiszem cellovolde is lesz:) en mindig lottem, neha el is talaltam.Szoval hianyzik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is volt Gyerekparadicsom is körhintával, céllövöldével, lufikkal, minden mással.
      A vallásos része a templomban zajlott, Mária a védőszentje az ottani templomnak, de M.barátja előző nap részt vett a helyi Mária szoborhoz menő hajnali zarándoklaton is.

      Törlés
  4. Éva, ha olvasod, írtam egy kérést levélben.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu