2015. január 19., hétfő

Beszélgetések

Olyan jó volt ma a 15 éveseimmel. 
Folytattuk a beszélgetést a személyiségtípusokról, de ezúttal gyakorlati dolgokkal közelítettük meg az elméletet, ami nem biztos, hogy egyértelmű folytatása a múlt heti beszélgetésünknek, de akkor két dolog bizsergett nagyon bennük, és én erre felfigyeltem:  
A stresszoldás, valamint  a tanácsok "gyártása" , elfogadása vagy elutasítása. 
Tulajdonképpen erre a két dologra épült így ma a beszélgetésünk, és rengeteg jó ötletet hoztak ők maguk is, és én is igyekeztem adni nekik tudást. Helyesebben irányítottam a beszélgetést, volt benne elmélet és saját tapasztalat is.
Van két lány, aki lekuporodik elém a földre, és le nem veszi rólam a szemét úgy figyel, és hozzászól. Mivel ez a kis csoport mindig ilyen összetételben van együtt a beszélgetéseinkkor, mernek már egymás előtt is megnyílni. Másik csapat, az idősebbekkel is hasonló a helyzet. Az örökösen provokálók elhagyták a kollégiumot, így alakult.
A" kicsik" 15 évesen annyi mindenen átmentek már, és korukhoz képest nagyon éretten fogalmaztak, kérdeztek. Kevés a hagyományosan rendezett család. Egyre kevesebb.
Kellenek a beszélgetések, nem igaz, hogy a fiatalok nem akarnak beszélgetni!





8 megjegyzés:

  1. Ezt most annyira jól esett olvasni! Volt néhány tanárom, akikre örökké hálás szívvel fogok gondolni az ilyen beszélgetések miatt. Remélem Te is ilyen leszel némelyiküknek!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus ,hogy így szereted őket és törődsz velük!!!! csodás! Ez nagyon hiányzik nekik,olyan jó,hogy tőled megkapják!

    VálaszTörlés
  3. Jaj de hasonlítasz az én drága Barátnőmre! Ő is volt kolis nevelő, és hasonlóképpen segítette a diákjait! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! A helyzet az, hogy kötelességem is, benne van a munkaköri leírásunkban az órarendünkben, de attól még lehet jó is, hogy kötelező.Úgy érzem, hogy tudok a nyelvükön szólni, és ez örömöt ad.A "kötelezőség" lehet hátrány is a gyerekek számára, de ha egyszer megérzik az ízér, szívesen jönnek.
    Olyasmi mint az osztályfőnöki óra. Vannak sikerélményeim, de van akivel lehetetlen beszélgetni, mert alapból hárít, mert...
    Csak!
    Addig sem nyomogathatja a kütyüjét.és provokál, zavar. Gondolkozom az ügyön sokat, de még alkalmatlan a beszélgetésre. Többen vannak, akik szeretnek beszélgetni velem és egymással adott témáról, és ez nekem is jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor a lánykám koleszos volt, 2x beszélgetett vele az egyik tanárnő, rengeteget számított neki!!!! Gyakrabban lett volna rá szüksége és a többieknek is.Pótolhatatlan kincset adsz nekik!!!!!!!!!

      Törlés
    2. Megéri! :-) A csoportoglalkozások mellett az egyéni beszélgetéseket még jobban szeretem.

      Törlés
  5. Igen, a fiatalok nagyon is szeretnek beszélni, feltéve, ha valaki meghallgatja és nem csak kioktatja őket!
    Még sok ilyen felnőttre lenne szükség, aki nemcsak meghallgatja, hanem szerepénél, tapasztalatainál fogva terelgeti is őket, ahogy te is teszed.
    Nem utolsó sorban szeretettel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigyázni kell, hogy semmi kioktatás ott és akkor nem lehet. A beszélgetés legyen terelgető meghallgatás, ahogy te is írod.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu