2014. január 31., péntek

Olvasok


Albert Speer naplóját,  "Spandaui börtönnapló" címmel olvasom éppen. Miért éppen ezt? Számomra idegen, ismeretlen ( a történelemből persze nagyjából ismert)  világ tárul elém a bűn és bűnhődés örök témájával.  
Nem is tudom hogy akadt a kezembe a könyvtárban a Nürnbergi perben 20 évre ítélt náci háborús bűnös naplója, aki Hitler bizalmasa, építésze, fegyverkezési minisztere volt.Talán azért is, mert súlyos és vaskos a könyv. Megérezte a csuklóm, mikor levettem a polcról. Régen olvastam ilyen terjedelmes könyvet.
20 ezer fecnit, cetlit, WC papírt írt tele, rejtegetett, és folyamatosan juttatott ki  a börtönből egy börtönőr segítségével. Napra pontosan letöltötte a büntetését 61 évesen szabadult, és még volt 15 éve hátra haláláig, hogy egy 20 fejezetes ( 20 év) könyvvé rendezze a nagy titokban írt jegyzeteit. Mindez szól a emlékekről, múltról, lehetséges jövőről, börtön szabályokról, egészségről, betegségről, hiányzó családról, bűnről, bűnhődésről( érzi, tudja vétkének súlyát?), a benti lehetséges kapcsolatokról a többi elítélttel, börtönőrökkel, oroszok, franciák, amerikaiak, angolok szabályos időközökben egymást váltva. 
Hogyan lehet 20 évet lehúzni úgy, hogy ne rokkanjon valaki össze testileg-lelkileg? 
Figyelem a folyamatot, nagy a bűne közvetve és közvetlenül is, talán meg is érdemelné, de a könyv olvasása közben sok minden más figyelek, és nem az olvasó tiszte a plusz büntetés, az összeroppanás kívánsága. Van amelyik elítéltnél bekövetkezett, én inkább a fokozatos tisztánlátást kívánom neki.
A 20 év alatt változik, tisztul, ezzel a 20 évvel teljesedik ki az élete. Ahogy írják a borító hátoldalán:  "...felkavaró olvasmány, a lélekábrázolás remekműve, forrásmunka és a tisztítótűz lenyomatának képe az emberen..."
Sokat olvasott és írt  a börtönben: 
"Visszatekintve erre a 20 évre: vajon kibírtam volna akkor is, ha közben egyetlen sort sem írhatok?"
(Albert Speer: Spandaui börtönnapló, 1966. április 30.)





9 megjegyzés:

  1. Felkeltetted az érdeklődésemet. Azért kíváncsi lennék, hogy került Hitler közelébe, milyen meggyőződéssel, s ezt később miként értékelte (át)?

    VálaszTörlés
  2. Holdgyöngy, rengeteget gondolkozik ezen a 20 év alatt, és feltárja Hitlerrel való kapcsolatát a könyvben, a führer karizmatikus egyéniségét, melybe szinte vakon sokan belegabalyodtak, és nem volt menekvés ebből a hálóból se személyeknek, se egy népnek.
    Szörnyű, hogy nem tudtak sokan ellentmondani neki, és tudjuk mi lett belőle.
    Sok apró részlettel betekintés abba a világba, és szinte letehetetlen a könyv.

    VálaszTörlés
  3. Felcsigáztál, biztos hogy beszerzem!

    VálaszTörlés
  4. Amikor Ny-Berlinben éltünk (1976-82 között), Speer még Spandau-ban raboskodott. Mivel az erődítmény Nyugat-Berlin része volt, sokszor elmentünk mellette, ilyenkor eszünkbe jutott a börtön egyedüli foglya, ha jól emlékszem, csak miatta tartották fenn...
    Érdekes könyv lehet!

    VálaszTörlés
  5. Kovtama, Pipulka, olvassátok el, ha tudjátok! Én sem gondoltam volna, hogy belebonyolódom egy ilyen könyvbe, elég távolt áll tőlem a náci háborús bűnösök lelki világa, de attól még a történelem részei voltak, sőt, sajnos nagyon fontos részei. Érdekes olvasni a gondolataikat, elsősorban A. Speer gondolatait, de írt a többi társáról is 1945 előtti történeteket, és 1945 utániakat is. Arról is ír, hogy viselkedtek a per alatt, és később ki hogy viselte a börtönt. Voltak nagy " színészek" is köztük, hogy megússzák vagy idő előtt kijussanak a börtönből.

    VálaszTörlés
  6. Rózsa!
    Rudolf Hess( 7-es számú fogoly) lehetett a börtönben, amikor ti ott éltetek, ő kapott tényleges életfogytiglant.
    Speer 1966. okt 1-én 20 év letöltése után szabadult.
    A többi Nürnbergi perben elítélteket vagy 1946. okt. 16-án felakasztották( Göring, Ribbentrop, Kaltenbrunner ... stb, öszesen 10-en) vagy 10-15-20 évre ítélték, vagy tényleges életfogytiglant kaptak, néhányan azonban idő előtt kiszabadultak vagy felmentették őket.
    Rudolf Hess, Hitler helytettese tényleges életfogytiglanos 1987. augusztus 17-én halt meg Spandauban( öngyilkosság, gyilkosság?) 93 évesen 41 év börtön után.Miatta tartották fenn végül már csak a börtönt.
    Nagyon ki vagyok most "képezve" a könyv olvasása után.

    VálaszTörlés
  7. Ó, igazad van, Éva! Öszekevertem a két "rövid nevű" foglyot! Köszönöm a helyesbítést!
    Szeretem én is az effajta történelmi tanúságtételt olvasni, főképp, ha valószinűleg őszinte is.

    VálaszTörlés
  8. Rózsa, frissek az információk, azért vagyok ennyire tájékozott.

    Őszintének tűnik Speer, de nála is felfedezhető a sorok között a szépítgetés. Igaz, nem sok helyen. Alapból intelligens, hitelességre törekvő írás.Volt ideje az értékelésre, elemzésre, önvizsgálatra. A 20 év elég lehetett erre.Nem tudom, hány elítéltnek és hogyan sikerült ezt végigvinni. Mások is írtak titokban a börtönben. A főbűnösöknek, a kivégzetteknek erre nem volt lehetősége, pedig nem ártott volna.A per alatt szembesültek dokumentumok, filmek stb. segítségével, hogy mit műveltek, mert valahogy Auschwitz valóságáról nem igazán akartak tudni.:-(

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu