2014. január 22., szerda

Olvasok

Nem minden anya és lány kapcsolat egyszerű. 
Nagyon intim, végtelenül összetett dolog ez, tapintatot igényel a nyilvánosság előtt különösen.
Én már a magam és kapcsolatunk egyre inkább pozitív irányba vivő alakulását figyelem egy ideje. Eljutottam végre eddig a pontig, ha lassan is. Ha a jóra koncentrálok, azzal segítek neki is, nekem is. Nem voltam korábban képes ekkora elfogadásra, és ő sem az irányomba történő több visszafogottságra. A helyzetem biztos egy karma, ez az én életfeladatom, mindenkinek megvan a magáé.
Több évtized, de megvallom leginkább az ő betegsége kellett a csiszolódáshoz. Ez a csiszolódás a "világgal" neki még mindig nem megy, ha egyáltalán valaha is menni fog. Ő a világgal elegyedni nem tudó, de a szívembe zárt, Németh László által megformált Kárász Nelli.
Olvasom Schäffer Erzsébet: A temesvári lány c. könyvét, melynek alcíme: Anyuval az élet. Életük utolsó, betegséggel is nehezített éveiről mesél.
Leírom a könyv fülszövegét:

" A megrázó őszinteségű, személyes hangú, leginkább egyfajta sajátos naplóra emlékeztető könyv - anya és lánya "párbeszéde" az élet utolsó szakaszába érve - nem mindennapi kapaszkodót nyújt felderítetlen emberi kapcsolataink kibogozásához és megfejtéséhez. Ott vannak a fogódzók és a megélt tapasztalások, hogy az élet olykor kikerülhetetlennek látszó buktatóin is át lehet evickélni. Az utolsó öt percben is. Nehéz pakkal megrakodva is. Nem biztos, hogy száraz lábbal, de partot érünk."




"...Mert amióta az a hajnali rohammentő szirénázva vitt vitt minket a kórház felé, új fejezete kezdődött az életünknek: az elfogadásé.
De azt akkor, ott  a mentőben ülve még nem tudtam. Ott még csak az aggodalom tartott fogva, és a felelősség szorongatott, hogy azon a hajnali órán engem hívott telefonon a városból, nem a faluban lakó orvost... Ezen csak később döbbentem  meg, amikor kettőnk, s anyu külvilághoz való kapcsolatát végiggondoltam.... Mennyi bizalom irányomban, amit sosem mondott ki, én meg éppen ennek a bizalomnak a hiányát érezve, mennyit görcsöltem, mi mindent fantáziáltam össze...."
(SchäffeErzsébet: A temesvári lány- részlet)



9 megjegyzés:

  1. én is szivesen olvastam, meg irtam is róla valamicskét:
    http://mond.nolblog.hu/archives/2011/02/28/egy_anya-lnya_knyv/

    VálaszTörlés
  2. Igen, regényeket lehet mindenkoron írni erről a témáról! És sokan meg is írták.

    Amúgy meg örülök a pozitív kicsengésnek. Talán a megértés-megbékélés-megbocsátás tesz nekünk igazán jót...

    VálaszTörlés
  3. Huhhh! Még mindig felkavar ez a téma,pedig már több ,mint egy évtizede vége.Talán azt síratom,hogy mennyire nem sikerült úgy,ahogy vágytam volna rá.....:(
    Az utolsó 5 percben....Az utolsó hetekben minden rendeződött hála Istennek!Tanultam viszont belőle, és ez jó...
    Flóra,biztos vagyok,hogy így van,ahogy írtad: "megértés-megbékélés-megbocsátás.."
    Nézegettem ma is az egyik könyvét Erzsébetnek,de majd februárban.:)

    VálaszTörlés
  4. Rózsa, Mamka,
    igen örök téma, és még időben vagyok a megértés-megbékélés-megbocsátásra.Ez van a fejemben, nehogy elkéssek, és utána magamnak ne tudjam megbocsátani. Mert nagyon sokat tennék azért, hogy neki jó legyen.Szeretem, és olykor elfacsarodik a szívem, hogy nem tud(ott) boldog lenni.
    Tanultam, tapasztaltam, és fel akarom használni a vélhetően hiányos, de valamire azért csak használható tudásom.

    VálaszTörlés
  5. Én nagyon rákaptam a könyvtárra. Sokszor érzem, hogy saját példány is kell, de annyit úgysem tudok megvenni, amennyi kellene.

    VálaszTörlés
  6. Még a főtémához!
    Én sem vagyok hibátlan! Ezt be kell látnom, és nagyon természetes dolog.Ilyen az ember.

    VálaszTörlés
  7. Mint Kárász Nelli?
    Jaj, akkor nagyon nehéz élete lehetett. :-(
    Rettentően tetszik különben az a könyv,a döbbenet erejével hatott rám. Jómagam is felfedeztem benne magamat, bár lehet mindannyian kicsit Nellik vagyunk.

    VálaszTörlés
  8. Pipulka! Alapvetően monogám alkat, rendkívül szorgalmas, kitartó Anyu is. Néha magamra is ismerek benne.Sok embernek nehéz az élete, az övé sem volt könnyű( szép dolgok is voltak benne), ez hatott a jellemére.Tartást is adott neki.
    Nagyon-nagyon szeretem én is az Iszony-t, sokszor újra olvastam, és nem idegen az a világ,a kemény, nyakas, dolgos paraszti világ sem. Gyerekkori élmények is szövődnek belé, és én is felfedeztem Nelliben saját vonásokat.Ahogy mondod, mindnyájan kicsit Nellik vagyunk.
    Németh László regényeit nagyon szeretem, de erről már írtam.

    VálaszTörlés
  9. Aliz, köszönöm a linket. Elolvastam az írásod, addig nem reagáltam rá,míg nem olvashattam. Most volt rá időm ma.
    Mindig utánad( sokak után) kullogok olvasottságban, de nem szomorít el. Szeretek olvasni!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu