2014. január 15., szerda

Képzetlen és naiv!

Az ember lánya Veszprémből hazafelé jövet az autóból elkészíti élete legrosszabb képeit. 
Voltak még rosszabbak is, csak már töröltem őket! :-)
Nem lehet elfogadható képeket gyártani, mert autó rázkódik a jó magyar aszfalton. Az otthonérzés melege önt el ettől a rázkódástól, a jó minőségű osztrák autópálya ezért is nagyon idegen számomra!:-D
Az ablaküveg közelsége  miatt a fényképezőgép macrot akar mindenáron csinálni a messze lévő világító teliholdról, és ha a masina akarja, akkor bizony meg is csinálja. 
Vakut ugye nem lehet használni, igaz, nem is szeretem, élesség sincs, a szembejövő kamion reflektora fénycsíkot húz a képen,  de így mintha azt mutatná, hogy van sebesség. 
A felhő lehetetlen kék színű, pedig nem is kékítettem valami képmachinátorral!
A teliholdas kép- az a bizonyos macroval készített kép egy több ezer km-re lévő valamiről- egy fehér pötty lett valami feketén, de úgyis ez a lényeg, magyarázom meg magamnak végül.

Aztán előszedem a vigasztaló sort:


„Minél inkább képzetlen, naiv és véletlenszerű, annál nagyobb az esélye, hogy hiteles lesz.” 

(Susan Sontag: A fényképezésről)

Annyira képzetlen, naiv és véletlenszerű képeket hoztam most, hogy elönt a gyönyörűség attól, hogy legalább (valószínű) hitelesek.:-D


Ne is vigasztaljatok, hogy ezek a képek  itt "így meg úgy", mert nem reagálok rá!:-)))

17 megjegyzés:

  1. látom, te se tudtál ellenállni Susan Sontag könyvének Márta miatt

    egyébként a fotóid zseniálisjók

    VálaszTörlés
  2. Katalin!
    Márta eddig még csak jó könyveket adott a kezembe ajánlásaival illetve csak egyszerűen azzal, hogy írt róluk!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! Ahogy kérted, nem vígasztallak csak a véleményem mondanám el (ha szabad)
    Az első kép nekem nagyon tetszik, mert van benne valami futurisztikus, mert vanne egy sikoly, mert megborzongok tőle.
    Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  4. Meggondolatlanság volt tőlem, azt írni, hogy nem reagálok, és udvariatlan is!:-) Köszönettel tartozom a véleményekért.
    Katalin, köszönöm!
    Érdekes, hogy borzongást látsz benne, kavics. Én bizonyára azért nem érzem, mert tudom milyen körülmények között készült. Szólt valamilyen kellemes zene az autóban, és autók jöttek- mentek, míg szépen besötétedett, és mi hazafelé tartottunk.Próbálom ettől elvonatoztatva is nézni a képet. Természetesen Munch "Sikoly-ára is gondolok most: út,csíkok, narancssárga, kék... Nem véletlenül juthatott eszedbe, amit véleményként leírtál.

    VálaszTörlés
  5. Az első nekem is nagyon tetszik. A múltkor én is buszból fotóztam, elsuhanó képek lettek, olyanok, amilyenek. A hangulatot, deres fákat visszaadták. Viszont fotóztam már vonatból naplementét, akadt köztük több jó is. Ki érti ezt?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon osztom a beidézett véleményt. Egyszer megkritizált valaki, hogy a bizonyos tengerparti képre "kellett volna tenni egy kis kéket"... én pedig kiakadtam ettől, mert az a ködös, tejfehér hajnal az pont olyan volt, semmi kék nem volt benne, igaz, mint foto nem sokat mutatott. Örök vita ez. :-) Nekem is tetszik a kamionos. :-)

    VálaszTörlés
  7. nem vigasztallak, de az első akkor is határozottan tetszik :)

    VálaszTörlés
  8. Nyilván magasra teszed a mércét önmagaddal szemben a fotózásban (is)! És meg is teheted, tényleg nagyon magas fokon és érzékkel műveled. Néha viszont jó, ha egy kicsit megkegyelmezünk magunknak és szeretjük akkor is, ha nem sikerült tökéletesre...

    VálaszTörlés
  9. Alessia, néha használok fotoshop-félét, mert olyan nagyon közepes automata a gépem, hogy azzal tudom felhozni olyanra túlzás nélkül, ami legalább lehetne egy-egy képből. Szeretem emlékbe azt elhozni, amilyennek a tájat vagy bármit láttam. A ködös, párás egyébként is jobban tetszik, mint a harsány színes.

    VálaszTörlés
  10. Orsi, ha úgy tetszik az első, akkor jó.
    Visszafelé nem csak a mellettünk lévő sávban voltak, hanem a mi sávunkban is előttünk kamionok. Lehetett szépen beállni mögéjük, és cammogni, mert biztonságos előzésre lehetőség nem nagyon volt. Nyilvánítottunk véleményt , de a helyzet nem változott!:-)

    VálaszTörlés
  11. Rózsa, éppen a kegyelmezést gyakoroltam ezekkel a képekkel. Mérce? Nem árt!

    VálaszTörlés
  12. „Minél inkább képzetlen, naiv és véletlenszerű, annál nagyobb az esélye, hogy hiteles lesz.” ----köszönöm!!!!Én ezt most az életemre veszem.:)Vígasztalódom,hogy legalább hiteles és őszinte.Ez a vesztem,tudom,de akkor vesszek őszintén.:)
    Én nagyon szeretem az ilyen mozgásban elkapott képeket,a madaraknál is.

    VálaszTörlés
  13. Mamka! Nem tanultam fényképezni, nem tudok nem automatával fotót csinálni.Biztos meglenne az előnye, mert kell a tudás, de lebénítana, mert rájönnék mennyit nem tudok, vagy azon agyalnék, mit csinálok rosszul.
    Ezért vagyok a képekkel inkább hangulat és emlékgyártó. Nem is vágyom többre. Meglátni a témát, automata géppel kattintok, ha kell valamit javítok rajta, mert az automata nem egy minőség. Arra kell vigyázni, nehogy túllőjek a célon. Sajnos a segítő-javító "képmicsodák", nem elég visszafogottak, ki kell tapasztalni őket.
    Örülök, ha egy-egy( más által megírt) mondattal is segíthetek.Néha ahá élmények tudnak lenni, rádöbbentenek, amit egyébként is tudnék, csak jól elzártam magamban.

    VálaszTörlés
  14. Hát pedig az első tök jó, mert spontán és életszerű.

    VálaszTörlés
  15. Pipulka, bizony csak úgy spontán készült. Ahogy esik úgy puffan!:-)

    VálaszTörlés

  16. Hát jó, ha ennyire nem szeretnéd, akkor nem vígasztallak. :-D

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu