2013. december 2., hétfő

Az első után egy nappal

„Mire is várakozunk ádvent idején? Jézus születésére, arra, hogy a teremtett világban maga a teremtő Isten is testet öltsön. Arra várakozunk, ami már réges-régen megtörtént.
Ez a magatartás, ez a várakozás nem új. A felületen az ember köznapi életét mindenkor könyörtelenül meghatározza az idő három - múlt, jelen és jövő - látszatra összebékíthetetlen fázisa. A felületen igen. De nem a mélyben. Ott, a mélyben mindig is tudta az emberiség, hogy tér és idő mechanikus határait képes elmosni a minőség, a jóság, a szépség és igazság ereje…”

 Pilinszky János: A várakozás szentsége - részlet



Hogy advent első vasárnapján este dolgoztam? 
Ez így alakult, ha munkahely van, akkor munkaidő is, és hol így esik ránk az ügyelet, hol úgy, tekintet nélkül hétvégére és ünnepre.
Az otthoni első gyertya után így meggyújthattam egy kollégával a munkahelyit is.
Ez utóbbit gyerekek készítették -többet is, különböző helyekre- egy kolléganő által tartott foglalkozás keretében. Tudás az, ha képesek lesznek többek között adventi koszorút készíteni, gyöngyöt fűzni, tojást festeni, mézeskalácsot díszíteni, saját képeslapokat gyártani...



7 megjegyzés:

  1. Köszönöm az idézetet!!! Nem ismertem Pilinszkynek ezt a könyvét...Nagyon ígéretes...

    VálaszTörlés
  2. Mammka, az Új Ember egy régi számában jelent meg. Itt olvasgattam a napokban, mikor megtaláltam.

    http://www.szepi.hu/irodalom/vallas/tima/tima_068.html

    VálaszTörlés
  3. Rákerestem és megtaláltam már,köszönöm!!!!

    VálaszTörlés
  4. de szép

    és dejó, hogy vannak ilyen- (emberek, helyek), -ek, ahol a gyerekek ezt is megtanulhatják

    VálaszTörlés
  5. A mindennapi rohanásban legtöbbünknek szüksége van csendesebb elmélyedésre. Akár Advent inspirálja, akár valami más, "pogány" - egyszerűen "emberi" - elgondolkodás létezésünk korlátairól és lehetőségeiről, helyünkről a világegyetemben…
    Szép elmélkedést neked is, kedves Éva.

    VálaszTörlés
  6. Katalin, valamire heti egy órában "kötelező" nekik járni: Korrepetálások, számítástechnika, sport, nyelv, ez a bizonyos kézműves szakkör stb.

    VálaszTörlés
  7. Rózsa, mindegy milyen "alkalomból", de az elcsendesedésülésre valóban szükség van. Van akikor én érzem, van amikor a naptárban benne van. Advent azért is jó, mert akkor remélhetően sokan törekednek rá, de azt is látom, hogy ugyanebben az időszakban van benne a rohanás is.Időbeosztással, fontossági sorrend felállításával vagy egyszerűen egy szigorú döntéssel megoldható. Meg kell oldani!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu