2013. november 20., szerda

A negyedik

Négy éves a blogom. 
Már túl vagyok azon, hogy az előnyét és a hátrányát sorakoztassam fel, és megnézzem merre billen a mérleg. Az hogy még van, azt jelenti, hogy akarom csinálni, és így bizonyára a kisebb megingások után is a jót látom benne. Ha megingok abban, hogy kell-e nekem, akkor már le sem írom, mert eddig még mindig folytattam. Kivárom csendben, hogy elmúljon az érzés, ami esetleg valami miatt megkérdőjelezné a folytatást.
Önmagunkban kételkedés, a megbántottság, vagy az idő másra szánásának nagyobb igénye szerintem azok az okok, melyek leggyakrabban előfordulnak egy blog szüneteltetésére vagy végleges bezárására. Van bennem bizalom is, igaz, az ismeretlenség álarca mögé is bújnék szívesen, de ez már szinte lehetetlen. Ezért megválogatom miről írok. Amiről írok az úgy van, de amiről nem akarok, arról megmásítva és szépítve nem teszem, hanem inkább hallgatok. Elsősorban akkor, ha más valakiről van benne szó. Hogy így hamis a kép? Mindenről nem írhatunk mindig, és van magánélet is. Ha ez hamisság, akkor bevállalom, bár szerintem a leírt dolgok valódiságának megkérdőjelezhetőségére illik igazán ez a szó. Egyébként mintha mindenki nagyon is fontosnak tartaná a hitelességet a blogjában, én így tapasztalom.Szeretem azt, hogy munkából hazajövet kényelembe helyezem magam, és van társaságom,  nem vagyok egyedül, és ehhez sem felöltöznöm nem kell, sem elmenni akár közelre, akár távolra, ha nincs éppen hozzá kedvem.
A kézzel írt napló nálam még mindig nem vált be, tehát naplóként marad számomra a blog. Nem tudom, meddig, de a negyedik születésnapját megérte. 
Köszönöm nektek is!


24 megjegyzés:

 1. Isten éltesse a blogodat és Téged is vele együtt, vagyis a blogodat veled együtt. :)

  VálaszTörlés
 2. Éva, még soksoksok blogbejegyzést kívánok!!!
  Minden mondatoddal egyetértek

  VálaszTörlés
 3. :) Ez itt egy csodálatos kis világ. Legyen hosszas életű, és benne sok-sok örömünk.
  Gratulálok, és mindig várom, hogyan tovább!

  VálaszTörlés
 4. :) nagyon szépen - és igazszólóan! -írtad ezt a bejegyzést. Igen, a blogon nem mondunk el mindent, mint ahogy egy "igazi" naplóban sem tennénk... és ez nem hamisság, ez így jó (kivéve azokat az embereket, akik "beteglelkűek", és direkte írogatnak marhaságokat). Mint a valós életben, itt is abból indulunk ki, hogy a másik, akivel "összefutunk", igazat mond... hogy is lehetne másképp? szerencsére mindig összejön egy "társaság", akikben tudjuk, hogy lehet bízni. Még sok szép bejegyzést Tőled, nekünk:)!

  VálaszTörlés
 5. Isten éltessem blogoddal együtt!:)

  VálaszTörlés
 6. Igen, azt hiszem, pontosan azt érzi mindenki blogodat olvasva, amit megfogalmaztál most. Egyszerre közvetlenség és bizonyos fokú zárkózottság mégis… De ehhez mindenkinek teljes joga van! Abban is igazad van, hogy legtöbben ragaszkodunk a megírt dolgokban a legmélyebb őszinteséghez! Mintha magunknak lenne rá a legnagyobb szükségünk!
  Azt hiszem, az enyém is betöltötte ezen a nyáron a négyet, a francia nyelvű meg az ötöt...

  VálaszTörlés
 7. Boldog Születésnapot, kivánom, hogy még nagyon sokáig olvashassuk irásaidat. Sokan vagyunk már akik "duplán" olvasnak, mert sokszor a sorok között ott lapulnak az "üzenetek".

  VálaszTörlés
 8. Boldog Szuletesnapot kivanok es meg nagyon sokat,Pontosan ugy erzem en is ,ahogy leirtad es pontosan igy jo,ennyi nyiltsag es annyi zartsag!:)

  VálaszTörlés
 9. Jóban, rosszban együtt barátságok születnek itt. Naplók melyeket véd kicsit a személytelenség és mégis pont emiatt olykor könnyebb nyitottnak lenni. Eme tulajdonsága hozza közelebb egymáshoz az írót és az olvasót. No meg a gyönyörű képeidről sem szabad megfeledkezni, amik oly sok szépséget hoznak mindannyiunk életébe.
  Köszönet az elmúlt szépségekért és az eljövendőkért.
  Megbízhatóság, korrektség jellemzi a blogodat azért szereti oly sok ember.
  Kívánom, hogy sokáig leljed benne még az örömödet!

  VálaszTörlés
 10. Kedves Látogatóim!
  Köszönöm a szavaitokat, jól esnek, a világ egy pontján( blogpontján) mélyebb vagy lazább összetartozásunkról szólnak.
  Gondolkoztam, hogy írjak-e a blogom szülinapjáról most is, mert semmit nem akartam kiprovokálni( még a látszatát is kerülöm), de azt hiszem ti értitek, hogy az ember bár nem tud mit kezdeni a szép szavakkal, akkor is ott mélyen örül nekik, és szüksége is van rájuk, mert magabiztosságban nem mindig áll a helyzet magaslatán. De ha adnak hozzá építőköveket, akkor kicsit erősíti legalább a falakat, ha már az alapokba nem építhette bele őket egyszer valaha.
  Igen, összejön a társaság, sokszor egy bejegyzés is elég, hogy tudjam hova megyek vissza újra( aztán újra és újra), és olykor kommentek hagyása nélkül is otthon vagyok ott. Mert lehet más blogjaiban is otthon lenni.
  Őszinteség? Valóban érzem ezt a kívánalmat a blogokban más-más témával és stílusban olykor, de önbecsülésből saját magunknak is szükségünk van rá.
  Ha jól megismertük a másikat( igenis jól meg lehet ismerni egy blogos társat), akkor kétszer is olvasunk, egyszer az írást, utána sorok között is, és ez adja az ilyen kapcsolatok szépségét, tartósságát.
  Néha hiányoznak a non-kommunikatív eszközök, és ha olykor szájbarágók vagyunk, akkor azért tesszük, hogy a félreértéseket elkerülhessük, de ha megtörténik, akkor ott van a tisztázás lehetősége.És igenis lehet ezt is kulturáltan tenni.
  Köszönöm még egyszer, hogy itt vagytok, és én is mehetek hozzátok.Úgy érzem tanulunk és tanítunk sokszor akaratlanul is
  Szeretettel: Éva

  VálaszTörlés
 11. Mammkától köszönettel áthoztam a szülinapi ajándékverset, mely a blognak és mindnyájunknak szól!

  József Attila : Születésnapodra

  Még élünk, gyermekek vagyunk, s mégis látod, mindig haladunk
  Az úton, mert menni kell még akkor is, ha maradni akarunk
  Itt egy év, és ott egy újabb, de embertől ne várj újat
  Korlátaikat hagyd nekik, te híd is vagy, és folyó is vagy
  Rajtad mások átkelhetnek, ha akarnak, kinevethetnek
  Szárnyad is van, repülni tudsz, így föléjük emelkedhetsz

  Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
  Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz

  Föld lakói remeghetnek, hódolhatnak félelemnek
  De te szilárd lábakon állj, s maradj meg mindig ilyennek
  Vedd a napot ajándéknak, amit mások pazarolnak
  Ne vedd magadra, ha semmibe vesznek, nekem mindig ajándék vagy

  Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
  Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz

  Maradj mindig hű magadhoz, maradj hű adott szavadhoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, így juthatsz igaz áldáshoz
  S, hogy tűzhajú kedvesem lettél, ne számold, hogy mennyit léptél
  Nem azt ünneplem, mióta, hanem azt, hogy megszülettél

  Istenedhez, angyalodhoz, nem választott akarathoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz
  Istenedhez, angyalodhoz, maradj hű adott szavadhoz
  Álmaidhoz, szerelmedhez, maradj mindig hű magadhoz

  VálaszTörlés
 12. Maradj ilyenek még sokadik blogszülinapodon is!

  VálaszTörlés
 13. Őszinteség, hitelesség...igen. Ez nagyon ott van nálad.

  Kérdezem én, minek is írna az ember egy blogba magáról/családjáról nem valós eseményeket? Mi értelme lenne? Miért is kéne becsapni azokat, akik szeretnek blogokat látogatni?

  Egyszer kérdezték tőlem, hogy vagyok? mondom, pont írtam a blogba posztot, hol jártam aznap és hogy vagyok (beteg voltam, nagyon...) Válasz: jaaaa, hát ő azt hitte, én azt csak úgy írtam :O
  Ledöbbentem. Miért is írtam volna, hogy nagy kínjaim vannak/voltak, ha nem lett volna igaz?

  Nekem a Te blogod mindig hiteles volt. Tetszett, hogy engedtél bepillantást a magánéletedbe, de mégis húztál egy határvonalat, hogy ennyi és nem tovább. Nagyon jól csinálod ezt, évek óta.

  Azt tudom, hogy én ha nem is négy éve, de nem sokkal kevesebb ideje kísérlek figyelemmel, még ha nem is írtam, mert az elején még azt sem tudtam mi az a komment:)
  Bocs, hogy hosszú voltam...

  Éva kedves, kérünk még sok-sok Évás fotót/bejegyzést/zenét/idézetet/verset/könyvajánlást:)

  Boldog blogszületésnapot!

  Szeretettel: Orsi

  VálaszTörlés
 14. Ugye, ez a blog az évfordulós?
  Mintha régebben ismernélek!
  És még sokáig szeretnék Veled találkozni.
  stali

  VálaszTörlés
 15. Kedves Éva!
  ..."Kivárom csendben, hogy elmúljon az érzés"...Bízom benne, hogy mindig így lesz, kivárod..., így mindig írod :) mert már hozzám tartozol...
  Köszönöm, hogy vagy, Isten éltessen <3

  VálaszTörlés
 16. Nem is olyan régről olvaslak és még csak blogos sem vagyok,hozzászólni is csak igen néha.
  Nem cukrozom, egyszerűen érdekel a blogod, a gondolataid, az élményeid, amiket és ahogyan közlöd az idelátogatóval.Épp a kitágított határ a vonzó benne, nem félsz őszinte lenni és ez már önmagában minősít:)
  Nem olyan rég, egyik blogos ismerősöm, mikor személyesen találkoztunk, azt mondta: amiket nap mint nap kitesz a blogjára, ó, hát azt nem kell komolyan venni!
  Ilyen is van közöttetek!
  Te Éva nem ez a kategória vagy!
  További egészségben eltöltött sok-sok blogbejegyzést kívánok!


  VálaszTörlés
 17. No ez már valami! Kinőtte a kiscsoportos kort a blogod.
  Csak így tovább, ügyes vagy kislány, szeretek ide járni! :-)

  VálaszTörlés
 18. Csatlakozom az előttem szólókhoz. Jól le kell görgetned az egérrel a lap aljára, hogy ezt is el tudd olvasni. :)

  Nekem olyan nagy tapasztalatom nincsen, de olyan bloggal még nem nagyon találkoztam, ahol nem hiteles dolgokról írnak. Őszinteség nélkül tényleg nem sok értelme van az egésznek.

  Hát igen, te már nehezen tudnál az ismeretlenség álarca mögé bújni, de különben már én is, mer' félig-meddig már engem is lelepleztek. :) Olyan szívesen tennék fel személyesebb képeket is, de azt meg csak akkor vállalnám be, ha meghívásos alapú lenne a blog. Azt meg nem akarom. Sokat törtem a fejemet, hogy mit is kéne, aztán végül is maradt minden úgy, ahogy van. A családról viszont már kevesebbet írok.

  VálaszTörlés
 19. Az is hozzátartozik a blogélet sajátosságához, hogy egy bejegyzés a véleményekkel együtt teljes.Olyan mint egy beszélgetés, és ha a téma is olyan, amely mindnyájunkat érint( ez pedig nagyon is!), akkor nagyon sokat adhatunk egymásnak. Ez így nagyon jó.
  A kulcskérdés úgy látom a hitelesség. Én mikor erről elkezdtem írni, akkor úgy értettem, hogy festhetünk-e hiteles képet magunkról, ha bizonyos dolgainkról egyszerűen hallgatunk. A kép így rólam hiteles, őszinte-e a blogomban? Pedig ha az, ha nem, akkor sem írok bizonyos dolgokról, mert blogon kívül sem beszélünk mindenről mindenkivel. Ha valakit bővebben érdekel valami, akkor úgyis rákérdez, pl. e-mailben. Ha úgy gondolom, áll már olyan közel hozzám, hogy megosztom vele az a bizonyos "többet", akkor meg is írhatom neki. Én igazából azt szeretném, ha egy blog adhatna rólam átfogó képet, de ez az említett okok miatt nem megy.
  Tehát annak kell nagyon őszintének lenni, amit leírok A zárása a gondolatmenetemnek ott is az volt, hogy ez mindenkinek, akiket ismerek szívügye, önbecsülésből is törekszik rá.
  Nem tudom hányan nem teszik ezt, de egy-egy mondatból gondolok arra, hogy mégis vannak, csak én nem ismerem őket? Értelmét nem látom, de talán ők tudják miért.
  A nők is pl. sminkelik magukat a szebb kinézetért. Talán ez lehet a háttérben???
  Ez most tényleg egy olyan dolog, amiben elakadtam...
  Köszönöm, hogy jöttetek, hogy velem vagytok ezen a szülinapon.

  VálaszTörlés
 20. Stali, kérdésedre a válaszom, hogy ez a blogom 4 éves! Jelenleg nincs is másik.

  VálaszTörlés
 21. Éljen soká a blog és írója! :)
  (és nem, nem hamisság, ha nem írunk mindenről)

  VálaszTörlés
 22. Aha. Így már értem, hogy értetted a hitelességet. Figyelj, szerintem nem is kell mindenről írni. Nem minden tartozik másokra. Meg ha most így gyorsan végiggondolom, nem is jut eszembe senki olyan (nyilván csak a blogos ismeretségemből tudok levonni konzekvenciát, nem pedig általánosságban), aki mindenről, de tényleg mindenről ír és semmiről nem hallgat.
  Szóval én (is) veled értek egyet ebben. De különben tényleg nem egyszerű kérdés ez.

  VálaszTörlés
 23. Ági köszönöm szépen a blog nevében is!:-)

  VálaszTörlés
 24. Keresztyén, akkor most pontosítottuk a dolgot!Valóban nem is létezik olyan blog, amiben az írója mindig mindenről ír.Ha ezt nézzük, akkor nincs hiteles blog.De nem is ez a szempont, hanem az, hogy a leírt dolgok legyenek egyezőek a valósággal amennyire csak lehet.Ezzel kapcsolatban pedig jó véleményünk van, szinte minden hozzászóló így látja, de leginkább mi magunk akarunk hitelesek lenni. Önbecsülésből is, ahogy írtam. Szerencse, hogy ilyen blogosokat ismertem meg, és remélem az általam nem ismertek is így gondolják.Így van értelme!

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu