2013. október 13., vasárnap

Az alanyi

és a tárgyas ragozás, valamint a hasonulások és az illeszkedés, melyekkel elég rendesen meg lehet kínlódni a magyar tanulása közben. 
M. lelkesedése lankad, de még mindig jár a magyar tanfolyamra, tegnap pedig együtt leckét írtunk. Megjegyzem én is kiborulnék, ha magyarul kellene tanulnom, de most látom, hogy tanítani sem könnyű ezt a nyelvet.
Kicsit reménykedett abban, hogy magyar vér is csörgedezik benne, ahogy mondta: legalább egy kisujjnyi.
Kiderült, hogy dédapja mégsem Vassurányban született, hanem Oberloisdorfban. Igaz, akkor ez a falu is Magyarországhoz tartozott Felsőszentlászló néven még Trianon előtt, de ő tulajdonképpen egy most is magyar honban lévő gyökérre gondolt, mely reménye szerint Vassurányban volt.
Ez nem jött össze!
Mindenesetre a dédapa Vassurányban lakott egy ideig, vagy dolgozott bognárként, és most erre a vonalra állt rá M., mert nem adja fel könnyen! 
Aztán beszélgettünk, szotyoláztunk, teáztunk, mert októberi estéken kellenek a lassítók, pláne ilyen erős agyat terhelő munka után, mint amilyen  a magyar házi feladat! :-)6 megjegyzés:

 1. Igen, az alanyi és tárgyas ragozás a legnehezebb egy külföldinek, pláne, ha nincs kitéve a tágy, csak sugalmazva... vagy vegyük azt az esetet, amikor a tárgy 2. személyes névmás (pl. "szeretlek", esetleg "szeretlek benneteket", de szeretem a könyveket, viszont szeretek olvasni, ill. szeretek egy ismeretlent... Stb., stb...)
  Szereted a mákostésztát?
  Szeretem.
  Szeretsz moziba járni?
  Szeretek.
  szegény Gilbert haját tépte!

  VálaszTörlés
 2. Hosszan töpreng, végül tőlem kéri a megoldást,és látom az arcán, hogy "miééért"? Van amit el tudok magyarázni, van amire tényleg azt mondom, hogy: "Csak"!
  Annyi mindenre kell figyelni, mire összejön egy helyesen ragozott ige.

  VálaszTörlés
 3. igen nekünk meg mennyire magától értetődő ( mert kicsivel régebb óta tanuljuk a magyart, mint M):)) szereted azt a mákos tésztát, szereted a mozibajárást (szeretem)és szeretsz mákastéstát vagy mozibajárást csinálni? szeretek
  de Fodor Ákost csak mi értjük:
  "- Tudsz játszani?
  - Tudok.
  - És szeretsz is?
  - És szeretlek is."

  VálaszTörlés
 4. Katalin, szeretem én is ezt a Fodor Ákos verset.:-)
  Tetszik, ahogy játszik a magyar szavakkal.Ezt csak " mi" érthetjük igazán!

  VálaszTörlés
 5. Tényleg az alanyi és tárgyas ragozás a legnehezebb egy nem magyar anyanyelvűnek, még azoknak is, akik egyébként szinte akcentus nélkül beszélik a nyelvünket. Kies mezővárosunkban van egy szír származású orvos, akiről, ha beszél, senki meg nem mondaná, hogy nem magyar, akcentusa sincs, de a tárgyas ragozást még ő is eltéveszti időnként. :)
  Nehezebb, mint az oroszban a folyamatos és befejezett igeszemlélet, pedig nekem annál semmi nem volt nehezebb! :)))

  VálaszTörlés
 6. Ági! Szerintem is valamennyire, és viszonylag hiba nélkül csak akkor lehet megtanulni az alanyi és tárgyas ragozást, ha valaki itt él, hallja a mondatokat, úgy tanulja meg szövegkörnyezetben és nyelvi környezetben. Heti másfél óra tanfolyamon kizárt.
  Nekem annyira kiesett az orosz már, hogy arra sem emlékszem mi volt benne a nehéz.:-)

  VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu