2013. március 22., péntek

Házak

Még múlt szombaton betérünk két faluba is. Nézegettük a lerobbant parasztházakat, melyek legtöbbjében senki nem lakik már.Gondolom, az idősek kihaltak belőlük, az örökösök pedig nem tudják eladni. A házak állapota pedig évről évre romlik.
Találkoztam az egyik faluban házat vett osztrák férfival, aki "ein bisschen" beszéli a magyart. Én is "ein bisschen" a németet, így senki sem szégyenkezett legalább, viszont nagyon bátrak voltunk!:-) 
M. valahol szokás szerint már másfelé ballagott, míg én lemaradva a házat tanulmányoztam alaposabban. Így nem tudott segíteni a beszélgetésben, de végül is jó volt egyedül egy kis kihívás a némettel.
Be tudtam menni a kapu nélküli, nekem tetsző elhagyott ház udvarára. Kijövet beszélgettem( magyart és németet felváltva nagyon szerény szókinccsel) azzal a bizonyos osztrák férfival arról, hogy szép a  ház, de  neki nincs 10 éve már hogy rendbe hozza, és amúgy is már van egy háza abban az utcában. Bizonyára a saját felújítására is ráment ennyi idő. Nekem sincs 10 évem, és a pénz is másra kell. 
Néztem egy darabig az ívek egyenletes ritmusú, lekerekített formáját. Mindig odaképzelem magam. Leginkább úgy, hogy egy nyári reggelen ébredés után kimegyek az udvarra kezemben a kávémmal...




18 megjegyzés:

  1. Veled voltam, jól éreztem magam. Fogadjunk, hogy bekopogtál az ajtón!:))

    VálaszTörlés
  2. Zsókám, késztetést éreztem, de nem tettem meg. Annyira elhagyott volt a ház,és nagyon üres.
    Nagymamáméknak is szőlővel befuttatott, hosszú folyosós háza volt( nem ilyen tornácos, de hasonló). Nyári szünetben még gyerekként pizsamában kimentem az udvarra, és hátra mentem a nyári konyhába hozzá reggelizni. Bizonyára ezek az emlékek erősek bennem.

    VálaszTörlés
  3. Ma reggelre újra esett a hó itt is, és most is mínusz 4 fok van. Nagyon hosszú a telünk.

    VálaszTörlés
  4. Szép az a ház...Sajnos annak idején el kellett adnunk Nagyiék falusi házát, és ha arra járok, mindig szomorúan látom, hogy az új tulajdonos nem kezd vele semmit. Olyan jól van megépítve, hogy az üveg nélküli ablakok ellenére szinte semmit se romlott az állapota. jó lenne visszavásárolni.

    Nekem a legkedvesebb emlékem, amikor nagyi azokat a jó zsíros vastag palacsintákat sütötte a nyári konyhából, hogy 1 darabbal is jóllaktál, és a tikok alól szedte ki a tojásokat hozzá.

    VálaszTörlés
  5. A régi házaknak emlékeik vannak, történetük, titkuk, ami egy kicsit a miénk is, ha ilyen ház tulajdonosai leszünk. Azt hiszem, nekem ez, és a régi kezek munkánaik nyoma az, ami leginkább megfog egy-egy ilyen háznál. És ez az, ami egy újonnan épült házbn pl. nincs meg...
    Nagyon szép ez a házikó.

    VálaszTörlés
  6. Ciripbogár, Krikszi! Valószínű én is a múlt emlékeit keresem az ilyen házakban, mely a gyerek- és a fiatalkoromat jelentették.Nagymamámék házát el kellet adni haláluk után. Volt egy olyan ház a birtokukban, melyet most mindenhol keresek, és álmaimban él.Sopron Békéscsaba távolság azonban túl nagy volt fenntartani.

    Az újonnan épült házakban én sem érzem azt a lelket, amit egy épület bírhat. Cirip, ha tehetitek jó lenne visszavásárolni. Az én nagymamámék háza teljesen át lett építve, modernizálták. Bőgtem is egy sort, mikor elmentünk oda megnézni.

    VálaszTörlés
  7. Kár ezekért a szép régi házakért! Talán inkább modernizálja őket egy új tulajdonos, mintsem összedőljenek!...

    VálaszTörlés
  8. Jajj,de gyönyörű ház!!!!A szívem szakad meg látni,hogy elhagyatott,de remélem,hogy 1x valaki felfedezi!Igen:kimenni nyáron az udvarra...Dejó is lesz az!:)
    Szóval a te embered is másfelé kószál mindig? :)Engem is otthagy az enyém mindig,mert nézelődök.:)Ő gyorsabban nézelődik.:)

    VálaszTörlés
  9. Flora, a modernizálással nincs is baj,de a külseje azért maradjon meg. Nagymamám házából eltűnt például a folyosó, ami meghatározta az egész jellegét, mondhatnám a lényegét.Az új tulajdonos így akarta, és mi eladtuk neki.

    VálaszTörlés
  10. Mammka, M. gyorsan nézelődik.:-) Én megállok, alaposan szemrevételezek sok mindent. Bementem ennek a háznak az udvarába is, ami tárva-nyitva volt, mert érdekelt.
    Egyébként hagyja hogy én piszmogjak, nem sürget, valahol megvár.
    Érdekes volt, hogy mikor elmeséltem neki, hogy beszélgettem( túlzás!)egy osztrák falubeli háztulajdonossal, akkor M. is elmondta, hogy egy nő Grüss Gott-tal köszönt neki. M. nem állt le beszélgetni a hölggyel, csak én vagyok mindig szószátyár. Valószínű az én beszélgetőpartnerem nejével találkozott, ezt később kiderítettük.
    Hiányzik, hogy nem mehetek ki az udvarra. Lakótelepen ez nem jön össze!:-)

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörű! Bárcsak megmenekülne az enyészettől. Mindig ilyenben vágytam volna lakni.

    VálaszTörlés
  12. Eddig is hálás voltam az otthonunkért,de most,hogy írtad,hogy a lakótelepen nem tudsz kimenni a kertbe,most vágott mellbe,hogy mekkora ajándék ez a kis udvarunk!
    Remélem,hogy lesz majd neked is egy kicsi kerted!

    VálaszTörlés
  13. Pipulka, sok szép ilyen házat láttunk. Ha nem veszi meg valaki sürgősen, akkor összedőlnek előbb-utóbb.Sajnos!

    VálaszTörlés
  14. Mammka, nem valószínű, hogy valaha lesz udvarom, ahhoz ház is kellene.
    Élvezd a tieteket!:-)

    VálaszTörlés
  15. Éva,tudom,hogy te ezt meg fogod érteni: úgy élek itt,hogy nem vagyok biztos benne,hogy életem végéig tartani fog-e ez ?.Hiszen bármi beüthet és akkor már fuccs is az egésznek.Viszont próbálok tudatosan úgy gondolni erre,hogy az sem lenne tragédia, egy kis panel lakás is lehet a béke szigete.Egy kuckó.Az is nagy áldás.Addig viszont hálásan élvezem,de nem ragaszkodom görcsösen hozzá.Persze élesben gondolom nehezen menne a váltás.DE elég minden napnak a maga baja és öröme..:)

    VálaszTörlés
  16. Mammka, nagyon is értem!
    Én híve vagyok annak a gondolatnak, hogy vágyaink lehetnek, de addig azt kell élvezni, ami adatott, különben örök elégedetlenségben éljük le az éveket.
    Ha neked van kerted, udvarod, akkor annak nagyon kell örülni, pláne, ha így is tervezted. Ezért írtam, hogy élvezd! Most is ezt kívánom.:-)
    Egyébként meg tartson életed végéig!


    VálaszTörlés
  17. Zold ajtaja van..lehet engem var?:)

    VálaszTörlés
  18. Szereted a zöld ajtót? Akkor téged vár!:-)

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu