2013. február 1., péntek

Január összefoglalója nem túl mélyen...

.... , de annál hosszabban leírva.:-))) Tulajdonképpen nagyon hosszan, de ez önmagamnak is emlékeztető. Havonta megcsinálom majd.
A január a kizökkenésekről szólt. 
Kizökkent a megszokott medréből az egészség, az időjárás. Anyu kórházba került trombózissal, én eltörtem a lábujjam, aztán anyu gyomra kezdett fájni, én közben a megfázás összes jelét produkáltam, most arcüregem infralámpázom. Ápolom magam és mást is, gyakorlom  a türelmet, összeszedettséget, bosszúságok elengedését, a szeretet érzését, ami akkor jön elő igazán, ha kellünk. Hibát is követek el, és elégedett is vagyok.Megmondom a véleményem, én is meghallgatok. Semmi új nincs ebben most sem.
Időjárás mindent hozott, amit lehet, hótorlaszok, kemény mínuszok, langyos esők, napsütés, viharos szél. Öröm is volt mindez, és harc is az elemekkel. Szeretem a januárt ebből szempontból is.Jó, hogy így alakult, már nagyon kellett egy komoly tél.



Elkezdtem életemben először madarakat etetni, módszeresen és gondosan, közben figyelve az ablakból a madarak ösztönét, egyéniségét, harciasságát, báját. Internetről is tanulom a tudnivalókat.
Volt közben szülinapom is, melynek ünneplése folyt a medrében is, ami ugye nem nagy ügy. 
Váratlan helyzetekhez is kellett alkalmazkodni. Elpasszolni pl. megmaradt ételeket sikerrel, baráti összeülésekkel, beszélgetésekkel jár. Születésnapomnak köszönhetően van tulipánom, primulám és egy új kerekes bőröndöm is. Volt valós és virtuális szülinapi köszöntőm, rám gondolások, kőszegi ebédünk is útközben megállva, és a város hó alatt látványa, ami felért egy születésnapi ajándékként, mert szép volt. Skandináv államban kellett volna születnem vagy magas hegyek közé.



Születésnapom előtt egy nappal van Apu halálának évfordulója, immár 13 éve nincs.
Fogytam 3 kg-t, ami tartósnak bizonyul, nem jött még vissza.
Legmesszebbre vezető utam Kőszegig vezetett, sőt, egy kicsit azon túl az osztrák oldalon Mama látogatása céljából. Ez az időszak továbbra sem a világlátás ideje volt, továbbra is nagyon hiányzik, de itthon tart a kötelesség, a szeretet, a minden... 
Épülésemre kell hogy szolgáljon. Bizonyára nem véletlenül van.
Keretet kapott, és velem van a konyhámban Márta által karácsonyi lapként megkapott csésze, melynek fülébe lehet kapaszkodni, Flora csipkegalléros hölgye a számítógépes szobámban, és használom, nézegetem Ágnes Valentin napi előzetes kis szívecskéit, jegyzettömbjét, mert játszottam.
Olvasok, többek között blogos társak által ajánlott könyveket is. Éppen befejeztem Varga Loránt: El Camino-ját, és elkezdtem Krasznahorkai László: Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó c. művét.
Politika? Egyre lejjebb! 




16 megjegyzés:

  1. ez de jó
    bátorság is, hogy a világba dobod asz életed összegzését konkrét eseményekkel,
    meg lélekápolás is, mert FONTOS vagy , magadnak magadtól

    kedvet kaptam utánzásra:)

    majd

    VálaszTörlés
  2. Éva, nagy ötlet ez az összegző visszatekintés. Így könnyebb lezárni vagy épp táplálkozni a múltból, s továbblépni.
    Megint mutattál valami jót. Köszönet érte :)

    VálaszTörlés
  3. Az utolsó kép nagyon szép. Eseményteljes januárod volt, jól esik picit benne lennem a beszámolódban...

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is jó ötlet az összegezés: legalább kiderül, hogy a jó és a rossz aránya milyen volt, kiegyenlítődtek-e végül is, vagy súlyban egyik elnyomta-e a másikat...

    VálaszTörlés
  5. Katalin, lehet utánozni!:-) Olvastam, hogy akár naponta is lehetne számvetést csinálni, én ezt rendszeresen nem teszem. Néha ha eszembe jut, akkor igen. Zsúfolt egy napról van persze szó. Azt hiszen havonta érdemes visszatekinteni. Ha arra gondolok, hogy a januárt mindig eseménytelennek hittem, akkor az idei most rácáfol.
    Elkezdődött a február...

    VálaszTörlés
  6. Katici, éves összegzést már láttam, onnan vettem én is az ötletet.
    Néha arra gondolok vajon mit olvasnék egy ilyen összegzésben, ha egy hónappal előre tudnék ugrani a blogomban. Ez a jövőbelátás dolog érdekel, de a halálom időpontját nem akarom tudni. Ez az egy, amit nem.Már ezen is gondolkoztam pedig, milyen lenne tudni...Na, most ebbe a témába keveredtem bele, pedig nem innen indultam.

    VálaszTörlés
  7. Márta, az utolsó képen Kőszeg van.
    Naponta részt veszel az életemben. Vagy olvasok nálad vagy visszaolvasok. A karácsonyi lapod valóban kapott egy képkeret, és kinn van, és lesz is a konyhában.Emlékeztet a csésze fülébe kapaszkodásra.
    A Krasznahorkai könyv olvasására is nálad kaptam kedvet.

    VálaszTörlés
  8. Flora, ha tudom, hogy hó végén összegzek, akkor könnyebben belevágok a tervekbe. Nem mintha mindenáron eredményeket szeretnék felmutatni, de sok elfolyós időt sem akarok.
    Talán szükség lenne egy "lélekelemző" összegzésre is. A történések összegzésébe persze bele lehet csempészni ezt is, de már így is hosszú.
    Ha most a lélekre hegyeztem volna ki erősebben a dolgot, akkor mindenképpen az lett volna a lényege részleteiben is kibontva, hogy anyuval akkor vagyunk igazán jó viszonyban, ha bajban vagyunk.Mindegy milyenben, de egymásra szorulunk. Mindig ez vitt egymáshoz minket közelebb, egyébként több a feszültség a különbözőségünk miatt. Még lehet, hogy egyszer kifejtem a lényegét a tevékeny szeretetnek.

    VálaszTörlés
  9. Én nem összegzek.
    Egyetlen dolog: Megtanultam reggelente úgy felkelni, hogy Simkó gömbölyded mosolygó pofijára gondolok - és rögvest nekem is mosolyognom kell.
    Ja! És! Megkaptam a karácsonyi stb
    ajándékomat - egy szépséges bordó packard bell - s így mindig toszta kézzel kell bloggolni, mert billentyűi hófehérek.

    VálaszTörlés
  10. De jó eza havi beszámolód...tényleg, én is Katalinhoz hasonlóan, kedvet kaptam hozzá, hogy utánozzalak...

    Szép januárod volt:) Leszámítva a betegségeket...a jó és szép maradjon meg és ismétlődjön az elkövetkezendő 11 hónapban is:)

    Mindezt kívánom szeretettel Neked.
    Piroska

    VálaszTörlés
  11. Némely dologból, történésből lehetett volna kevesebb , de hál'Istennek voltak benne jó részek is :-)

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Most akadtam a blogodra és remeknek tartom. Különösen a fotóid fogtak meg.
    Én rendszeresen összefoglalom a napomat este, elalvás előtt, amiről részletesen írok itt:
    http://eveways.blogspot.hu/2012/11/esti-visszapillantas.html
    De a heti vagy havi összefoglaló, így a blogon, nagyon jó gondolat.
    Köszi :)

    VálaszTörlés
  13. Heva, -mit hozzám újonnan érkezett olvasót -téged külön köszöntelek.
    Volt időszak, mikor este elalvás előtt összegeztem, aztán valahogy elmaradt.Pedig tetszett.
    Amúgy szeretek rendszerezni, listát készíteni, átlátni a dolgaim, igényem a napi vagy éppen havi összegzésre van.
    Márta, legyen örömöd a packard bellben, Piroska, olvasnám én is az összegzéseid szívesen, Alterego, így lesz ezentúl is, lesz rossz, jó, és ezt nagyon is természetesnek tartom.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon tetszik az utcai képed..az Kőszeg-e?..és a konyhád is..igaz ritkábban nézegetek blogokat mostanában..de azért visszatérő vagyok.:)

    VálaszTörlés
  15. Igen, Kőszeg van a képen. A konyha nem az enyém, hanem M. anyukájának a konyhája.
    Jó, hogy néha mégis visszatérsz.

    VálaszTörlés
  16. Egy-egy ilyen összegzés után amikor észreveszem, hogy ez-az elmaradt jön a szégyen érzet. Mulasztok magamnál, elmaradok másnál. Mégsem mentegetőzök. Lehetőségeim keretei között élek.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu