2012. november 8., csütörtök

Késő este lett

Néha úgy érzem magam, mint Marguerite Cossoyeur a Bibliothèque Nationale hatalmas olvasótermében:

"Kimásolt egy-egy bekezdést vagy sort, mintha szőlőskertben böngészgetne. Ahogy haladt az olvasásban, úgy nőtt az étvágya."*

A könyvtárból hozott könyveket az olvasós fotelem mellé teszem. Ott van a jegyzetelős füzetem is  egy ceruzával, mert jegyzetelni mostanában puha ceruzával szeretek. Talán ma is olvasok pár oldalt, ne múljon úgy el nap, hogy nem volt rá időm.



Ma miután 10 órát ( 2 óra értekezlet + jegyzőkönyv-vezetés és 8 óra munkaidő) voltam a munkahelyemen, talán a friss levegőn gyalog is hazajöhettem volna egyedül este 10 után, de inkább nem kockáztatok. Ha nem néznék ennyi Híradót, talán meg is tenném.
A mai napon semmi különös nem történt, és mégis annyi minden, hogy ma már nem is vállalkozom arra, hogy átgondoljam elejétől a végéig. Pedig adott hozzá a csend, mert nem kívánok sem TV-t, sem zenét. Képek - a nap részletei- villannak be és mondatok, főleg azok, melyeket most másképp csinálnék vagy másképp mondanék, mert mindig vannak ilyenek. Aztán később előjönnek a jó dolgok is, de a sorrend általában ez.
Bajaival és érdemeivel teljes a nap így késő este azzal a szűk órával, mely vélhetően döntések nélkül még ebből a napból hátra van.

*Henri Troyat: Fellegjáró ( részlet)

13 megjegyzés:

  1. Milyen bekes, nyugtato bejegyzes.Leultem en is, hogy irok, de elotte meglatogatom akiket kovetek, hogy ne muljon el nap ugy, hogy nem :)

    Valami hasonlo mozog bennem, megis egeszen mas temailag, nem tudom ma sikerul e leirni.Teged jo volt olvasni Eva!

    VálaszTörlés
  2. Én most olvasom a blogokat, hogy ne múljon el nap úgy, hogy nem.:-)
    Ma éjjel sem alszom sokat, mikor este jóval 10 után hazajövök, még nem vagyok képes aludni,le kell vezetni a napot, és ez eltart egy ideig!
    Még csak most megyek a fürdőszobába, és olvasni is szeretnék még.Erre vágytam napközben. Mondom én,hogy rövid lesz az éjszaka...
    Ha sikerül leírni, amiről írtál itt, az blogbejegyzés lesz, ugye?

    VálaszTörlés
  3. Akkor látom nem vagyok egyedül, aki nem tud aludni és olvas benneteket. Ez olyan megnyugtató. :)

    VálaszTörlés
  4. a várakozással telő estéket ki nem állhatom.:) De mit tegyek, ilyen is van. Sajnos egyre sűrűbben. És ez egyre fájdalmasabb. De ilyenkor jön a rajzolás, festés majd olvasás. ami közben eszembe jut azt jegyzetelem....persze ilyenkor gyorsan eltelik az éjszaka. Reggel aztán hót álmosnak gondolnám magam...de fenét.:) Azért jó éjt nektek.

    VálaszTörlés
  5. Ozser, éppen most írtam le valahol, hogy a blogírás előnye, hogy este még végiglátogathatja az ember blogtársakat, és enyhítheti az egyedüllétet.Bekukucskálhat hozzájuk, és ha akar, szólhat is hozzájuk. Ha "valós" barátokat veszít el az ember általa, az már hátrányként is kezelhető.
    Én most álmosnak érzem magam,hiányzik az este 10 órai körüli lefekvés és alvás, ami régen a netes világ előtt megvolt.
    Álmos vagy most? Mert eset elég sokáig fenn voltál te is, igaz, velem együtt.
    Ma ma este 10 után mikor hazaértem a a munkából még fáradtan is látogatok újra, de korábban kell lefeküdnöm mégis, mert holnap reggel 6-ra újra munkahelyen kell lennem.
    Ki nem mászik az ember ebből a körből!:-)))

    VálaszTörlés
  6. Az olvasás öröme... Magányos-e vajon? Az együtt olvasás is nagyon kellemes (volt!), persze nem ugyanazt a könyvet!...

    VálaszTörlés
  7. Flora, a könyv számomra egyfajta társ, ha egyedül vagyok!:-)

    VálaszTörlés
  8. Én is jegyzetelősen olvasok...

    VálaszTörlés
  9. Én sokszor elolvaslak benneteket, aztán mikor olyanom van válaszolok.

    VálaszTörlés
  10. A leírtak szerint neked sem volt laza napod....Jó ezt tudni, erősít a tudat,hogy más is kűzd asszonylétére a munkahellyel.

    VálaszTörlés
  11. Márta, régebben még "jegyzetelősebben" olvastam. Most találok rá újra az ízére, mert nagyon rossz, mikor csak valami rémlik, de már nem találom meg hogyan volt pontosan és hol.
    Figyelem azt is, hogyan változik velem együtt az évek folyamán, amit jegyzetelek. Ma már nem írnám ki magamnak, amit valaha fontosnak tartottam.Így van rendjén.

    VálaszTörlés
  12. Mammka, nem volt könnyű, nem is a munkahelyemmel küzdöttem és a kollégákkal- ahogy olvastam nálad-, hanem önmagamnak adtam számot a napról, a diákokkal folytatott párbeszédeimről.

    VálaszTörlés
  13. Holdgyöngy, ha olyanod van írj, ha nincs, akkor csak lazán olvasgass itt és máshol. :-)
    Semmi sem kötelező, nincs számonkérés sem részemről.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu