2012. szeptember 8., szombat

Mélyen felszívódik

Mártánál olvastam egy mondatot, mely egyfajta szép felismeréssel egyenlő.
Sopronban az Evangélikus templom mellett elmenve láthatjuk ezt a méltósággal átitatott gondolatot:

"Mergitur, non submergitur"
"Alámerül, de el nem süllyed"

A németek 1946-ban történő kitelepítésének emlékére állított emlékművön található Lackner Kristóf ( 1571-1631) a  közösségnek sokat adó - hangsúlyozom, a köznek adó, adni tudó -soproni polgármester szavaival.
Átgondolom, nagyszerű a mondat, sokféleképpen értelmezve is mindig időszerű. 
Számomra most úgy aktuális, hogy anyagilag lehet elsüllyedni, de alámerülni igazán csak erkölcsileg lehet.



13 megjegyzés:

  1. Egyszer (talán) úgyis megtanulok latinul.

    VálaszTörlés
  2. Én ugyanezt mondom a németről. Te már előbbre jársz nálam!
    Könnyű dolgom volt, ott volt két nyelven kőbe vésve a fordítás.:-)

    VálaszTörlés
  3. "Kitelepítés"... Milyen szörnyű fogalom. Amikor az embereket bábokként lehet a sakktáblán tologatni...

    VálaszTörlés
  4. Lehetett! Mindig van erőszakos ötletadó és végrehajtó. Az a félelmetes, hogy nem tanul az ember, mindig tudja önmagát lealacsonyítani.

    VálaszTörlés
  5. Flora, franciául hogy hangzik a mondat?
    Ki milyen nyelvre tudja ezt a mondatot lefordítani?

    VálaszTörlés
  6. Ebben (kitelepítés) csak az a "szép", hogy az ember mindig felül tud emelkedni az aljasságokon. Kitelepítettekről olvastam könyvben. Összefogtak, egymást segítették. Mert ahova tették a családokat azért nekik sem volt könnyű. S ha ők is kulákok voltak a fogadó családnak is mennie kellett saját házából. Szörnyű dolgok voltak.

    VálaszTörlés
  7. Holdgyöngy, pontosan így van. A legnagyobb szükségben jön elő az összefogás. Akiben emberség van, lehetősége van megmutatni az embertelenségben.
    Keserűen szép dolgok ezek.

    VálaszTörlés
  8. Szia Éva:) Volt szerencsém eljutni szépséges városodba, s talán egy utcával arrébb készítettem én is egy fotót az Evangélikus templomról:)

    http://kepfeltoltes.hu/view/120911/DSC01155_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    Sajnos nem volt sok időnk, engem kicsit zavart az éppen ott lévő borfesztivál kirakodó vására és sajnos a híres nevezetesség, a Tűztorony is 'nyakig ' beállványozva...de attól függetlenül nagyon élveztem a város szépségét!

    VálaszTörlés
  9. Orsi, örülök, hogy erre jártál, ha valóban nem is a legjobbkor a látvány szempontjából. Tűztorony már régen felállványozva nyakig( 1 éve? Több?)
    Borfesztivál pedig elfoglalja az egész Fő teret mindig, minden évben nem is egyszer. Sopronban kell ez a sátoros ünnep, elvégre sok a bor, el kell adni!!! Nekem ugyan nem hiányzik, de úgy általában kívánatos ünnep ebben a városban ez a fesztivál.:-)
    Képet megnéztem, tetszik. Én a másik oldalról csináltam a fotót, akkor a Fő tér nem volt tele sátrakkal.

    VálaszTörlés
  10. Éva, tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy minden városban vannak ilyen sátoros ünnepek, nálunk is (Debrecen) mindenféle alkalmat kitalálnak, hogy kipakolhassanak a Nagytemplom előtti térre.

    Nem is 'reklamációnak' szántam én a megjegyzésemet, csak önző módon:) úgy voltam vele, hogy évtizedek után eljutok Sopronba és akkor sem láthatom teljes szépségében a Fő teret és a Tűztornyot:))...de attól függetlenül nagyon jól el lehetett bóklászni a környező kis utcákban, és nagyon tetszett a színház környéke is:)

    VálaszTörlés
  11. Orsi! Dehogy vettem reklamációnak!:-)
    Remélem, eljössz máskor is, bár elég messzire laksz. Egyébként engem is bosszant, ha éppen nem pompájában látom azt a helyet, ahova eljutok, pláne először.
    Milyen volt egyébként az út, végül is mi mindent láttatok Sopronon kívül is?


    VálaszTörlés
  12. Nekem minden újdonság volt most az út során:) Igaz valamikor nagyon régen jártam Sopron, Fertőd, Fertőrákos környékén, de pld. Kőszegen nem. Ott volt a szállásunk, onnan túrázgattunk. Mindenre felmásztunk, amiről úgy gondoltuk még mi is kibírjuk:) Írottkő, Óháztető, Hétforrás, Kálvária, Szultán kilátó stb. Mit mondjak... tele lett a lelkem a sok szép látnivalóval. Megnéztük a cáki pincesort, elmentünk Velemre, Szombathelyre (nagyon tetszett) és a vasi skanzenbe. Kőszegen múzeumokba, templomokba, Hősök tornyába, esti séták (gyönyörű időt fogtunk ki..)borkóstolás..., átmentünk Ausztriába, Lékára (Lockenhaus) a várba...elmentünk Nagycenkre, a Széchenyiek kriptájába, a kastélyba...szóval sok minden belefért, és még szívem szerint lett volna más tervem is, de már időnk nem volt. Majd legközelebb.

    Imádtam azt az időt, amit ott töltöttünk. Igazi élmény volt!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jó volt olvasni a beszámolót, köszönöm, hogy elmondtad. Szinte mindegyik helyen én is voltam már, és most emlékeztem.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu