2012. szeptember 20., csütörtök

90 év


Vasárnap délután felköszöntöttük a 90 éves Berta nénit. 
Kérdezett, de inkább hallgatott, különösen a fiatalokat hallgatta. 64 év volt a különbség a szobában lévő legfiatalabb és közte.
Múltkor beszélgettünk arról Anyuval, hogy az ő 1945-ben meghalt édesapja, ha hirtelen visszajöhetne, nem is tudna élni már ebben a világban, azóta annyit változott.
Berta néni vasárnap TV-t nézett mikor megérkeztünk, telefonált is, és természetes volt számára, hogy  a fiúk által hozott laptopon képeket nézeget.
A mai öregek belefejlődtek a technikai változásokba szinte észrevétlenül. 
Mikor Anyum bevállalta pár éve hosszú ellenállás után a mobiltelefon használatát, nagy öröm volt számomra. Tudtam  mennyivel könnyebb lesz a kapcsolattartás. Számítógépre nem tudtam rábeszélni.
Mikor először hívott mobilon, meghatódtam, el is meséltem neki az érzéseimet. 
Büszke volt magára, úgy kezeli már mint családtagot a kis jövevényt, és "eteti" is( tölti).
Gondoskodni kell róla, ha már egyszer megkapta. Ilyen anyásan áll hozzá a feladathoz.:-)


19 megjegyzés:

  1. Tamás!
    Berta néni M. nagynénje anyai részről.

    Anyu úgy félt mint a tűztől a mobiltelefontól. Kórházba került, és nagyon nehéz volt a kapcsolattartás. Mentem meglátogatni, vittem is mindent neki, amit megbeszéltünk előtte, de még kellett volna valami. Fordultam vissza, busszal megoldani nehéz volt, a látogatási időből ment el.
    Magamban akkor már betelt a pohár,:-) szépen lassan telítődött. Jobb lett volna elérünk egymást máskor is, de a vonalas telefon ugye nagyon helyhez kötött.
    Aztán mikor tudtam, hogy kórházba megy újra, akkor egyszerűen vettem neki egyet. Nyuszi hozta neki tulajdonképpen Húsvétra.:-)
    Mikor meglátta mit kapott félretolta, hogy ő "ilyet" ugyan nem kért.
    Aztán mégis megtanítottam a használatára, kipróbáltuk előtte, bevitte a kórházba, de az első napon nem szólalt meg. Mentem látogatni, nem említettem neki a telefont.Erőltetni nem lehet, annál nagyobb az ellenállás. Jöttem haza tőle, egyszer csak megszólalt... El tudod képzelni az örömöm? Azóta állandó használatban van. Csináltattam egy "Családbarát" szerződést, gyakorlatilag nem tudjuk lebeszélni a havi 100 órát, ami benne van a nem is igazán túl sok díjban.

    VálaszTörlés
  2. Számítógépet nagyon élvezi nálam. Képeket is néz, youtube-ot is használjuk, gépelünk is hivatalos iratot, ki is nyomtatok neki a netről, ha kell valami, utána is járunk dolgoknak.
    De saját nem kell neki! "Még csak az kéne, azt már aztán nem"!:-)))

    ( Idézet Anyumtól!)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikus hogyan tudnak ragaszkodni az elképzelésükhöz. Az én anyum 74 lesz, apu 81 múlt.Vettünk nekik telefont, az első időben használták, aztán folyamatosan elfelejtették magukkal vinni. Apu azt mondta, azért nem akarja, mert az ő keze remeg és nem azt a gombot nyomja meg, amit kellene. Pedig nagy gombokkal volt.

    Mi is ilyenek leszünk?

    VálaszTörlés
  4. Adelid!
    Én is nagy gombokkal vettem, van is direkt olyan mobiltelefon, amit az öregeknek fejlesztettek ki.
    Sőt, én még PIN kódot sem állítottam be neki, hogy egyszerűbb legyen a kezelés.:-)
    Anyu 78 éves, és nagyon nehezen állt rá. Most viszont nagyon élvezi. SMS-t nem tud írni, nem is erőltetem. Elég ha telefonálni tud.
    Nem tudom ilyenek leszünk-e.Képesek leszünk-e lépést tartani a technikai fejlődéssel vagy ellenállunk.
    Tulajdonképpen meg is értem az öregeket, csak nekünk nehezebb, mert a mobiltelefon nagyon jó, hogy elérjük őket, és ők viszont.
    Aztán szokta nyomogatni a TV táviránytót mobiltelefon helyett( fordítva is), és morog, hogy mennyire egyformák!:-)))

    VálaszTörlés
  5. Apám mobiltelefonj a ázban lóg, s ha valami történik vele a kertben, a lakatlan telepen ki segít neki? Hiába figyelmeztetjük. Ő mondta, hogy lemeradt a számítógépről. Mi nem kapacitáltuk a használatát, kollégája munkahelyem fő-fő nyugdíjas számítógép használója és -élvezője. S a tanfolyamainkon látom, hogy sokan jönnek 70 felett megtanulni a használatát, a családdal való kapcsolattartásra!!!

    VálaszTörlés
  6. a fejlécedben az már jég? olyan gyönyörű

    VálaszTörlés
  7. Katalin, még nem jég!:-) Múlt szombaton fényképeztem a Fertő tavon. Finom homokot vitt rá a levélre időnként a víz, a hullámok.

    VálaszTörlés
  8. Holdgyöngy, egyéniségtől és hajtóerőtől függ bizonyára, hogy megtanulják-e az idősek a számítógép használatát. Az én esetemben felesleges, hiszen egy utcában lakunk, szinte naponta megyek, vagy ha úgy alakul ő jön.
    Most hogy már a mobiltelefon is megvan, nem akar többet. Ha lenne valaki külföldön vagy nagyon messzire, akkor talán, mert amúgy drága a telefon A Skype, a Messenger, e-mail pedig megoldás mindenre. Képeket is lehet küldeni!:-)))
    Nem tudom ti milyen messzire laktok egymástól. Tulajdonképpen a te megnyugtatásodra lenne jó inkább a mobil és a számítógép, te tudnád meg, hogy jól van-e. Neki ez nem annyira fontos. Fordított esetben megtanulná a használatát, ha ő izgulna valakiért.

    Mondtam anyunak, hogy velem is történhet baj, mikor a mobiltelefon használatára beszéltem rá.
    A válasza az volt, hogy az lehetetlen, mert én " fiatal" vagyok! Mint ahogy nekem nem fájhat semmim hasonló okokból. Csak az öregeknek fáj!:-)))

    VálaszTörlés
  9. Szép az a szoba! Isten éltesse Berta nénit!

    VálaszTörlés
  10. Isten éltesse Berta nénit, kár hogy nincs közelebb, akkor a 88 éves Apukámmal "hátha" jókat beszélgetnének.
    Nálunk senki nem néz TV-t Apám sem (tehetné, de sosem szerette:)
    Mobilt Ő kért, miután Édesanya meghalt és akkor még ingázott az otthona és köztünk.
    A virtuális világ nem érdekli:)
    A fotód engem is megfogott, gyönyörű.
    Szép napot!

    VálaszTörlés
  11. Mági, B
    erta néni előszeretettl nézi a romantikus történeteket és a Híradót a TV-ben. :-) Híradóban is főleg a helyit és vallásos műsorokat.
    Olvasni már nem nagyon tud a rossz szeme miatt. Mozogni sem tud, így valamivel le kell magát kötnie.
    Ha édesapád kért mobilt, az nagyon jó dolog. Ha valakire rá kell erőltetni valamit az nem olyan. Igaz, anyu most már szereti.
    Minden jót Apudnak!:-)

    VálaszTörlés
  12. Boró, a vasárnap délutánunk volt, és ami még eszembe jutott róla!:-)

    VálaszTörlés
  13. A mosolygós nénit körülveszi a sok fiatal. Talán ez a jó öregség egyik titka: ne keseredjünk bele az örök panaszkodásba, mert elriasztunk tőlünk mindenkit!

    VálaszTörlés
  14. Isten eltesse Berta nenit!(amugy nem latszik a kora, de komolyan)

    A mobilrol Anyu jutott eszembe, amikor nem tudta, hogy jovok, es mar neki is volt, a kapu elott hivtam fel, es setaltam be, beszelt hozzam, es latott..sokkolta:)de jofelen.

    VálaszTörlés
  15. Flora, rátapintottál a lényegre( most is). Ez egyébként öregre,fiatalra érvényes.Írtunk már az energiavámpírokról, ha csak tudjuk nagy ívben kerüljük őket.
    A megnyugtató mosoly közelebb hív.

    VálaszTörlés
  16. Ágnes, milyen öröm lehetett anyukádnak, meglátni akkor téged.Szinte látom a történetet.

    VálaszTörlés
  17. Berta neni nagyon edes,es a szoke fiu nagyon szimpatikus !( ha szabad megjegyeznem:)

    Eniko

    VálaszTörlés
  18. Enikő,
    A szőke fiú M. fiatalabbik fia, és én is örömmel elfogadtam "fiam-félének", ha nem is én szültem.:-)
    Thomasnak hívják.
    Berta néni kinyílik, ha fiatalok veszik körül.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu