2012. augusztus 2., csütörtök

Látvány, íz és illat



Esti fényben egy messzi kertből postán érkező kakukkfű  látványa  és illata a szobám asztalán.
Florának újra megköszönöm!
Használtam főzéshez is ebből a  kakukkfűből, így a csendes öröm felszívódott ízként is bennem.








Nemes Nagy Ágnes: Kakukfű 

A kakukfüvet ismered? 
Oly csepp, szelíd, gyengelila, 
hogy észre sem veszi a réten 
szinte senki emberfia. 

De amikor leszáll az est, 
mikor a mező szendereg, 
s arra járnak az esti lepkék, 
a fémes-szürke szenderek, 
nagy potrohukat, fejüket 
befonja akkor, mint a fátyol 
a kakukfű mézes szaga 
s lebukfenceznek illatától.

17 megjegyzés:

  1. szép ez a fenti képed ismét,
    a kakukkfűről meg, amiket írtál róla, eszembe jutott a nemrég felfedezett könyv (valamelyik blogkollegina írt róla)
    Erica Bauermeister ír hasonló érzelmekkel a fűszerekről, ízekről... ajánlom Neked is, tetszeni fog.

    finom, lelket gyönyörködtető könyv

    VálaszTörlés
  2. Katalin, minden könyvajánlásért hálás vagyok. Vannak melyek már olvasatlanul is tetszenek. Könyvtár vagy könyvesbolt, rendelés..., és el is olvasom.

    VálaszTörlés
  3. Katalin!
    A Nouwen könyvre gondolsz az első mondatodban, amit mostanában szereztél meg és Márta( Szösszenetek) írt róla?

    VálaszTörlés
  4. Erica Bauermeister könyvét olvasom én is most. Nagyon jó:) Jó kis padlizsános dolgot rittyentettél össze:):)

    VálaszTörlés
  5. A "címlap-fotódhoz":
    Csodás! Fésűskagyló van ott besüppedve?

    VálaszTörlés
  6. érdekes fajta kakukkfű, nekem a rozmaring jut róla eszembe.

    VálaszTörlés
  7. Isabel, rozmaringot is szeretem, de ez tényleg kakukkfű!:-)

    VálaszTörlés
  8. Marvin, bizony fésűskagyló van ott besüppedve!Gondoltam is rád!:-)
    Egy nagyon régi templom lépcsőjében találtam!

    VálaszTörlés
  9. Kovtama, igen, jó padlizsános recept ez!
    A padlizsánt félbevágom, majd hosszában is vágok bele 2-3 csíkot úgy, hogy alul nehogy átvágjam a héját.
    Aztán ezeket a bevágásos" zsebeket megtöltöm: egyikbe hagyma folytatásként vagy paradicsom vagy sajt, esetleg gomba, szalámi, sonka, ami éppen van otthon. Minden zsebet valamivel megtöltök.
    Fűszerrel megszórom, most éppen kakukkfűvel, de leginkább oreganoval vagy valami mediterrán fűszernövénnyel.
    Még van a tetején fekete olívabogyó ( szeretem!)vagy még sajt, koktélparadicsom, fokhagyma. Fantázián és otthoni készleten múlik miket szedek össze. Kis olívaolaj rá és alá, és mehet be a sütőbe. Ereszt annyi levet is, hogy még azt is ki lehet tunkolni, ha éppen kedved van hozzá.
    Erica Baumeister könyve most már tényleg érdekel.

    VálaszTörlés
  10. Én is néztem ezt a kakukkfüvet! A könyv tényleg jó, nekem is tetszett!Még senkit nem olvastam ilyen költőien írni ételekről, főzésről.

    VálaszTörlés
  11. ... és éppen van itthon padlizsánom!!!

    VálaszTörlés
  12. Holdgyöngy! Most már el kell olvasnom a könyvet. Hmmm, és én még nem is hallottam róla.:-)
    Ha van padlizsánod és egyebek otthon, akkor jó alkotást hozzá. Gyorsan megvan!

    VálaszTörlés
  13. Éva, a könyv amire az illatok, ízek kapcsán gondoltam, most egy másik könyv, az szerzőjét említettem, a címe "Ízek életre-halálra"

    VálaszTörlés
  14. de ezzel kapcsolatban kérdezd Kovtamát, mert Tőle hallottam először erről a könyvről

    VálaszTörlés
  15. Katalin, félreértettem, azt hiszem két különböző könyvről írtál. Tudom, hogy beszereztél egy Nouwen könyvet is, ezért keveredtem össze.:-)
    Most már világos minden!

    VálaszTörlés
  16. Nagyon kedves vagy, Éva, hogy így megemlékezel rólam... Szeretem az ilyen kézzelfogható szimbólumokat!

    VálaszTörlés
  17. A közvetítés, valamilyen kapocs megteremtése a szerepük, és nagyon jól végzik a feladatukat.
    Én is szeretem őket!

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu