2012. június 9., szombat

Júniusban

Mikor a tanévből már csak egy hét van hátra, az ezzel járó érzés visszavisz a gyerekkorba.
Stresszes iskolás voltam, és az a tudat, hogy nem kell felelésektől, dolgozatoktól félni, és azt olvashatok, amit csak akarok, megkönnyebbüléssel töltött el. 
Egy kis rám bízott házimunka elvégzése után olvasgattam, még kisebb koromban babáztam, ruhákat varrtam nekik, rajzoltam, később TV-t néztem, de leginkább rádiót hallgattam. Ahogy fejlődött a technika, és én is fejlődtem vele, megtanultam amit kell, hogy jobban élvezhessem, vagyis felvehessem az áhított zeneszámokat a matricákkal teleragasztott rádiómból. Egyre bővülő számokkal bíró, olykor recsegő, középhullámon hallgatott és felvett gyűjteményem volt.
A könyvtári könyveknek jellegzetes dohos szaguk volt, a falusi könyvtár régi, nedves épületben lakott. Korai, olvasós lefekvéseimhez hozzátartozott ez az illat, meg a kámforos,  a pattanásaimra kent kenőcs illata. Összetartozott Vadölő és a fehér krém.
Most nem hull úgy rám a megkönnyebbülés, mint régen diákkorban. A tanév vége adminisztrációt is jelent, még visszamenni ügyelni, évet zárni, de nem panaszkodom.
Június eleje van, és reggel míg ittam a kávét, a szomszéd becsöngetett hozzám egy zacskónyi saját szedésű cseresznyéjével. 


11 megjegyzés:

  1. épp ma gondoltam rá, hogy nem láttam még cseresznyét az idén - persze lehet, hogy nem is nagyon kerestem:( most eszembe juttattad:)

    VálaszTörlés
  2. Mostanra már megszépülnek az iskoláskori emlékek és te jól meérezteted velünk... Aki olvas, visszatér az időgépen a többé-kevésbé távoli múltba...

    VálaszTörlés
  3. Tamás!
    Mikor elvégeztem az összes iskolámat ( főleg a felsőfokúakat) a legjobb az volt, hogy volt nyugis karácsonyom, várhattam a nyarat, nem kellett a vizsgaidőszak miatt megbontanom ezeknek az időszakoknak a nyugalmát.
    Jöjjön el a július neked, és addig cseresznyézz nagyokat...!
    Aliz, vegyél minél előbb, valahol csak van már elfogadható áron.
    Flóra, a nyári szünet közeledtével minden felnőtt visszatér szerintem a múltba. Egyszerűen lehetetlen ebből kivonni magunkat.Míg fiatal voltam erősebbek voltak az érzelmek, de most is bevillannak a szünet kezdetét jelentő képek. A táskám letettem utolsó nap, és hozzá nem nyúltam hetekig, akkor pakoltam csak ki, és került a helyére minden, akkor volt a selejtezés is.

    VálaszTörlés
  4. Én is stresszes voltam-vagyok-leszek. Túloldalon van a felelet arról, hogyan várom az év végét. Esetleg megtisztel azzal, hogy elolvassa:)
    Gyönyürű, élményteli nyarat, Júlia.

    VálaszTörlés
  5. Éppen a napokban gondolkodtam a rongybabámon, mert nem volt más a nagyszülőknél, otthonról valamiért nem vittem, s drágábbak voltak ezek mindennél. Ez a stresszelés szörnyű, én is ilyen vagyok. Mondtam írok hat pályázatot(dolgozatot), mint tanulni s vizsgázni kelljen.

    VálaszTörlés
  6. Hehehe, fehér krém és könyvtári könyv. Már látlak is magam előtt a Vadölővel a kezedben. ::)) Na jó, nem ám!
    Viszont ez a nyári ráérős, nyújtózós reggeli érzés, ez nekem is ismerős. Nekem a Delfin könyvek illata/szaga ilyen emlék, kicsit dohos, kicsit sárgult, pedig nem könyvtári könyvek voltak... Nekem a májkrémes kenyér illata van hozzá, meg a meleg paradicsomé.
    Hú, most visszavágyom. Az én nyaram még messze van. Majd július elsején. De azért ezt most jó volt elolvasni nálad.

    VálaszTörlés
  7. Júlia, voltam nálad,köszönöm, hogy gondoltál rám.A stressz múlóban, bizonyára ennek kiküszöböléséhez is gyakorlat kell.Sokat kell lenni stresszes helyzetben?:-)
    Szeretném, ha tegeződnénk, ha nem jelent gondot. Remélem, nem baj, hogy felajánlottam.

    VálaszTörlés
  8. Holdgyöngy! Babák, voltak nagymamámnál is, itthon is. Tartogattam egy darabig őket, mígnem a lakótelepi tárolóhelyiségből elloptak belőlük párat.
    Nem mondom, hogy nem sajnáltam némelyiket. A stressz rossz, és sokat ront a teljesítményen.Van pozitív, van negatív stressz, én valahogy mindig a negatívat kaptam ki!Ilyen vagyok, de mint írtam alakulok.

    VálaszTörlés
  9. Zé, azért csak nyugodtam képzelj el fehér, kámforos krémmel bepöttyözve Vadölővel a kezemben.Felemelő látvány voltam!
    Kittenberger, Széchenyi vadásznaplói is nyerők voltak. Romantikáért annyira nem voltam oda.Később persze komolyabb könyvek is érdekeltek, de az általános iskolás korom nem azok olvasásával telt.
    Jó kis Globus májkrémes kenyér paradicsommal?:-)Az sem rossz.
    A zsíros kenyér frissen kihúzott, még kissé földes zöldhagymával sem!
    Amúgy a nyári élmények közé tartozott még a krumplibogarak kézzel történő gyűjtögetése.Aztán mikor nagyon elszaporodtak anyuék jól beszórták ún. Matador porral a krumplibokrokat. Akkor az a szer volt a krumplibogarak gyilkolására. Mi mérget megettünk akkor( is)!
    Az én igaz nyaram is majd júl. elején veszi igazán kezdetét.Addig adminisztráció, gyakorlatosok ügyelése.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu