2012. június 21., csütörtök

Jó olvasni


Ahogy már említettem Linn Ullmann könyvét olvastam, és olvasok egy másikat is jelenleg, melynek a "Stella zuhan" címet adta írója. 
Különösen a korábban olvasott  "Mielőtt elalszol"-ban a rövid és tömör mondatok fanyarok. Nem tudom mondhatom-e, hogy van benne valami skandináv fanyarság, amiben semmi rózsaszínre festett szépítgetés nincs, hanem hűvös a valóság még akkor is, ha sok a fantázia és az álom benne. Fehérek a mondatok, mint a hó, tiszták és egyértelműek.
A könyv címe pedig arra utal, hogy vajon van-e mellettünk valaki mielőtt elalszunk. Ennek jelentősége, akár életünk lényege is lehet.
Az álmok megfakulhatnak. 
A norvég Napóleon-torta is megfakult, amit valaha áfonyaszörppel ettek-ittak, és ami  June álmai netovábbja volt. Leveles tésztából készült, közé vaníliakrémet tettek és rumaromával készített máz volt a tetején.
Aztán végül mikor már előttük volt, inkább egy válságsütemény lett belőle, mely margarinból készült, és nektársörrel ízesítették. Viszont ott voltak újra Norvégiában végre, mely a szülőknek ugyan hazájuk, de az Amerikában született gyerekeknek nem.
Mondhatnám, hogy semmi sem tökéletes, mint ahogy nem is az. De ez a  dolgok lényege, túl szép lenne, ha minden tökéletes lenne. Mi hajtana akkor minket előre?
Én  egyébként is szeretem a fanyar ízt és a tökéletlen világot.




7 megjegyzés:

  1. és gyönyörű ez a képed (is):) a fehét levendulák...

    VálaszTörlés
  2. Végül is az ember tekintete adja meg a dolgok ízét és szépségét... Ha a tekintet megváltozik, minden más színt kap... Vagyis nem a dolgok változnak, hanem a szemlélőjük...

    VálaszTörlés
  3. Objektív dolgokat szubjektív szemüvegen át nézünk. Egyetértünk, Flora. A
    kkor úgy fogalmazok, hogy gyakran látom tökéletlennek a világot, mert ez áll közelebb az egyéniségemhez, valószínű ilyen hatások értek, ilyenné váltam, ilyen szemem, szemüvegem van(?). Ez a látásmód azonban tetszik. Valószínű én vagyok tökéletlen és fanyar, tehát ilyennek látom a dolgokat, míg más ugyanazt, másnak.
    Nekem szép a tökéletlen, és elégedett vagyok ezzel a látásmódommal, mert közel áll az saját igazságomhoz.Ha van ilyen...
    Tulajdonképpen szépnek látom így a világot.
    Ahhh, de megfogalmaztam!!!:-)

    VálaszTörlés
  4. igen, "a világ tökéletlenségében is szép" lehet...:)

    VálaszTörlés
  5. Egyetértünk, Aliz!Most már átgondoltam, hogy lehet tökéletes is a világ, ha én annak látom, de én soha nem fogom annak látni. Itt-ott mindig lesznek rajta repedések, nem kívánt dolgok. Én azt a bizonyos rózsaszín látásmódot el sem tudom képzelni. Akkora összhang nem lesz szerintem az elvárásaim és a valóság között, de ennek így kell ennek lennie.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu