2012. május 17., csütörtök

Ha az ember könyvet olvas...

... bizonyára a mondandó, a tartalom köti le, és ezenkívül annyi minden más. Az én figyelmem nagyon sokszor az "annyi minden más" is vonzza, a látszólag lényegtelen részletek, melyek szerves részei a műnek, és segítenek abban, hogy "ott" legyek.
Például, hogy egy könyvben  a városszéli kollégium ablaka szántóföldre és legelőkre nézett, hogy ködös téli reggelen kávét ittak és sonkás omlettet ettek abban a bizonyos kollégiumi szobában.  Máshol a  boltíves ablaknak kék kerete volt, mögötte kert volt és a téli nap.
Sőt, azokat a sorokat is többször elolvastam, hogy  a repülőtér nagy ablakain a le-és felszállópályákat nézve szemnek észrevétlen volt a komor szél azon a szürke napon. Észrevétlen, mert nem volt fa a közelben, faág sem, hogy a szél a szem számára láthatóan  hajlítgatta volna őket.
Azonkívül ott ülök azon a verandán olvasás közben, ahonnan a fiúval és szüleivel együtt látom, hogy vasárnap kora délután a gesztenyefák árnyéka az istállók felé nyújtózott, és természetes lassúsággal haladt előre.
Margriet de Moor: Kreutzer -szonáta c. könyvét olvasom nagy örömmel, melyet az azonos című Tolsztoj mű ihletett meg. 
A finom részletek mellett mély, viharos emberi érzelmek szövik át a művet.
Márt tudom, hogy fogok még a holland írónőtől olvasni.



11 megjegyzés:

  1. látod? ezekért is mondtam, hogy "figyelmes" vagy...:)

    (ugye Tolsztojt is szeretsz olvasni...?!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem Tolsztojt! Mártától ( Szösszenetek) most kedvet kaptam, hogy elolvassam a Háború és béké-t. Valaha olvastam, nem fejeztem be, talán éretlen voltam rá. Anna Kareniná-t is újra szeretném olvasni.Idő, idő, idő... De annyi minden másra vesztegetem el néha, melyre nem kellene. Vagy soha semmire nem vesztegetjük? Minden kell ott és akkor, mert nem véletlenül van és történik semmi?

    VálaszTörlés
  3. Jé!!!!!Én Tolsztojtól olvastam a szonátát.Nálam minden Tolsztoj mű jöhet....

    VálaszTörlés
  4. Most kezdtem el éppen olvasni Tolsztoj Kreutzer-szonáját.

    VálaszTörlés
  5. Tavaly kezdtem el Anna Kareninat angolul:)aztan valami tortent es kiestem a nyugodtsagbol, hogy olvasni tudjak.Meg arra is rajottem, hogy magyarul szebb nekem, mert magamnak nem biztos, hogy a legtokeletesebbet veszem elo(marmint szavakat), mint egy mufordito teszi azt.
    JO olvasast:)

    VálaszTörlés
  6. Köszöntelek!
    Na igen. Az irodalmi művekhez jó, ha van ilyen beleélő képesség. Mennyivel élménydúsabbá teszi az emberi gondolatokat! Igaz a nevezett művet nem olvastam. A mi Liszt Ferenc repülőterünk le-és felszálló pályáit viszont hamarosan ellepi valami más, ahogy nemrég elfigyeltem ott a környezetet, de a szálló szobájában volt egy könyv az Újszövetség.

    VálaszTörlés
  7. Ágnes, egy művet vagy azon a nyelven jó olvasni, ahogy írták vagy aanyanyelven. A történet, a lényeg persze átjön minden nyelven, de a lelke valahogy elvész.
    Olvasod még Liv Ullmannt?

    VálaszTörlés
  8. Szia Balkezes( Tibor), milyen fájón szép hangulata van annak a mondatnak, amit írtál a repülőtérről.

    VálaszTörlés
  9. Igen, olvasom, de ma este valoszinu vegere erek.Utana van a Valasztasok, szinten tole, az kovetkezik:)

    VálaszTörlés
  10. Es igen , igazad van az olvasasi nyelvvel kapcsolatban..anyanyelven szabad csak.

    VálaszTörlés
  11. Kapom az ötleteket tőled is. Sorakoznak a könyvek, melyek kinn vannak a polcomon olvasásra várva, és könyvtárba is akarok menni.Aludni is kellene, és mást is csinálni, munkahely is van stb.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu