2012. február 21., kedd

Piacra...



... menni jó. 
Már gyerekkoromban is szerettem nagymamámmal elmerülni a hely izgató varázsában, a dinnye- és kolbászillatú alföldi poros forróságban. Csak egyszer szédültem bele szinte ájulásig az élménybe, hogy aztán körülöttem sürgölődve, vízzel locsolgatva ráfogják az állapotom a  már-már jelentkező serdülésemre.
Bécsben lévő piacokra is jó menni, és nincs is túl nagy különbség a hazaihoz képest. 
A barna kenyerek és a sajtok azonban egészen mások. Nagyobb a választék, illatfelhőbe burkolóznak a standok, és elhiszem - mert akarom-, hogy alpesi a bennük lévő tej.
M. tulipánt is akart venni ( úriember:-)!), de egész nap úton voltunk, mert farsangi felvonulást néztünk, és nem lett volna praktikus hurcolni órákon át. Gyönyörködtünk bennünk, én pedig a mimóza általam ritkán látott napsárgájában is.

A kenyér is izgatott, de azt sem akartam a táskában vinni egész nap. M. azonban lemaradt, és mégis vett egy jó nagy darabot egy nagyon nagyból, és képes volt a táskájában utaztatni. Aztán este vacsoráztunk belőle, és a máig is tartó maradékot hazahoztam.Vannak benne finom magvak, és mintha egy leheletnyi, alig-alig felsejlő ánizsízt is éreznék benne, ami ugyan furcsa egy kenyérben, de elnézem neki arra gondolva, hogy de régen is találkoztam vele. Karácsonyi süteményként valaha evett ánizsholdacskákra emlékeztetnek.
Megbeszéltük azt is, hogy a kenyér igazi ajándék, és máskor is élünk ezzel az ajándékozási lehetősséggel.
Nem is lesz senki, aki visszautasítaná majd, legalábbis ezt reméljük!:-)


17 megjegyzés:

  1. Itt Franciaország déli tengerpartjai (Földközi tenger és az Atlanti óceán Bordeaux környékén) tele vannak mimózával, ami különben az akác egyik fajtája, csak a hideget nem nagyon bírja. Illata isteni, néha veszek a boltban egy kis ágat: januártól kapható...
    Ami a sajtokat illeti, itt 350-nél több fajta van...
    Nem csodálom, hogy szereted a barnább, magvasabb kenyereket! Sajttal és egy pohár vörös borral isteni!

    VálaszTörlés
  2. hmm... hogy ezt épp egy böjtnapomon kell olvasnom! :)

    VálaszTörlés
  3. Flora, én nem sűrűn találkozom a mimózával, ezért megbámulom, és úgy érzem más világba visz.
    Sajtok? De szeretem őket, és bizony olykor egy kis vörösborral különösen finom.
    Bizonyos ételekhez az itthoni fehér kenyér a megfelelő, de egyre inkább áttérek a barna kenyérre, a magvasokra, amiben az osztrákok( most róluk tudok csak írni) jobbak, mint a hazai pékek. Hiába, a hagyománynak nagy szerepe van!
    Ha veszel mimóza ágat, kérek szépen egy képet róla!:-)

    VálaszTörlés
  4. Marvin, van ez így!:-)))
    Mit is jelent a böjtnap számodra? Mit eszel ma?

    VálaszTörlés
  5. Igazi piac. Az benne a legjobb, hogy igazi illat is van hozzá, nem úgy, mint a szupermarketben. :)

    VálaszTörlés
  6. Azért a mi városi piacunk és bécsi piac között fel tudnék fedezni több hangyabokányi különbséget. Mégcsak nem is a sajtokat és a kenyereket illetően.

    VálaszTörlés
  7. Na,tudtam,hogy rögtön jobb kedvem lesz,ha benézek hozzád, kedves Éva !!!! - a piac,hát igen,egy igazi piac igencsak megkapó élmény,még így képeken át is.Életben meg,ízek,hangulatok,illatok,színek stb. kedves - édes kavarodása,erősen hatva mindenféle érzékeinkre.Nagy rajongója,és elkötelezett híve vagyok a piacoknak.Az osztrák pékek sárgarépás-magvas kenyere frissen sütve minden nélkül is remek kulináris élmény.Mimózával még nem volt szerencsém élőben találkozni, de a fotódat nézve, tényleg remekül el tudnám képzelni a tavaszi dekorációkhoz.Köszi ,hogy megosztottad ezt az élményt,tényleg jó volt kicsit piacozni-virtuálisan.

    VálaszTörlés
  8. Ooo a mimoza virag:)hogy en ezt mennyire "irigylem"most Toled:)a bluzomat is adnam cserebe, csak a latvanyert eloben:))

    Amikor hazemegyek, otthon vagyok, az elso utam mindig a piacra vezet:)itt nincs olyan hangualat, de a zis lehet en beszelem be magamnak..koszonom a latvanyt!

    VálaszTörlés
  9. Zé,az összhatás( illatok, látvány, hangok) tetszik, és nem annyira "steril", mint a szupermarketek. Az itthoni piacok összhatása jobban tetszik emiatt.
    Adelid, arra céloztam, hogy a zöldség és a gyümölcs felhozatal nagyon is hasonló. Sőt, a mi piacainkon mintha kevesebb lenne a túlságosan szép, génmanipulált gyanús áru.Nálunk több a valódi kertekből hozott. Hogy a mag, vagy a palánta milyen volt azt persze nem tudom.:-)
    A mi piacaink otthonosabbak, a bécsi már közelít a szupermarketekhez.
    Jozseva, nagy élmény bárhol az osztrák kenyereket nézegetni, kóstolni is.Ha fehér kenyeret akarunk venni, azt persze itthon vesszük meg, mert abban jobbak vagyunk.Egyébként én is érzem, hogy a jó sok magvas barna kenyeret kár is mindenféle kencével elrontani.Van úgy, hogy egy szeletet csak úgy eszem meg minden nélkül a kávé mellé.
    Ágnes, az otthon hangulata bármin még emelni tud.Lenyugtat. Más országok piacai inkább izgatottsággal töltenek fel.
    Mimózát én sem sokszor láttam életemben.Ezért is cövekeltem le a bécsi piacon mellette. Élőben lenne jó látni, ahogy Flora is írta. Talán egyszer veszek, de itthon még nem láttam virágboltban, vagy csak nem figyeltem fel rá? Áááá, az kizárt!

    VálaszTörlés
  10. kicsit irigykedve olvastalak, de hamar féltettem, és eszembe jutott a kenyér, minden formában, annak a tisztelete. Én a vásárokat is imádom, ahol mindenre rácsodálkozom, amit az ügyes kezek alkotnak!
    Most be is tervezek egy ilyen programot!!! Szerintem Veresegyházára...meglátom!
    Csak én, most egyedül...:((

    VálaszTörlés
  11. Adrienn, a vásárokat is nagyon szeretem, az ügyes kezek munkáit is.
    A kenyér iránt tisztelet él bennem is, és aki jó kenyeret tud sütni az iránt is.
    Légy szíves írj Veresegyházról majd, érdekelne mit láttál.
    Egyedül? Mi okosat írhatnék most ide? Ismerős ez az érzés is...
    Gondolok Rád!

    VálaszTörlés
  12. Nem láttam, hogy hova valósi vagy!? Nem mehetünk együtt?? Messze vagy tőlem???

    VálaszTörlés
  13. Adrienn, én sem tudom hol laksz, de én Sopronban.

    VálaszTörlés
  14. Én pesti vagyok:((( Akkor marad a fotóriport:)))

    VálaszTörlés
  15. Adrienn, várom a képeket.:-)
    Mikor Veresegyházat említetted, sejtettem, hogy nem az én környékem élsz. Számomra Bécs ezért elérhetőbb program itt a nyugati határszélen.

    VálaszTörlés
  16. A mimóza Olaszországban a hagyományos nőnapi ajándék,de idén még nem jelent meg a piacokon. Tavaly egy cserepeset kaptam, bizony megviselte a mostani hideg tél, most megnyírtam alaposan és várom, hogy mihez kezd magával.

    Csodálatosak a fotók,a tulipán, úgy hullámzik, mint a búzamező mégis éles egy-két ponton. a kenyeres kép is olyan szép, "glamuros". Az osztrák és Francia piacok gyönyörűek, az olasz, legalábbis északon, kicsit hétköznapibb.

    VálaszTörlés
  17. Cirip, majd ha kezd magával valamit a mimózád, kérek a blogodba egy képet róla, vagy a nőnapidról, ha kapsz. Persze, ha te is akarod.
    Hogy tettem-e glamourt az említett 2 képbe? Lehet, ugyanis néha "lágyítgatok", mert tetszik. :-)Egyes képeknek kifejezetten jót tesz.

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu