2012. február 11., szombat

Köny, film, zene


Nagyáruház DVD-s részére keveredtem, és megláttam az " Ízek, imák, szerelmek" c filmet. Könyvben megvan( Elizabeth Gilbert az író, önéletrajzi regény), hallottam, hogy a könyv jobb, de ki dönti el helyettem, ha nem látom. A könyv egyébként kedvcsináló: kedvcsináló ez élethez. Ha van futás, menés, séta és andalgás, akkor az élmény a séta és az andalgás között van.
Belenéztem  a filmbe, míg az ebéd utáni kávémat ittam, majd egyszer megnézem az egészet, ha végig tudom nézni. Most eljutottam az "olasz rész" végéig. A hősnő, Liz Itáliába, Indiába, Indonéziába utazik bizonyítva, hogy mind boldog pillanatokat keresünk, akármelyik szegletében is élünk a világnak.
Mikor felálltam a fotelból egy zenéért tettem, ez hangzik el az itáliai rész végén a Hálaadáson. Mert minden mindennel összefügg, egyik élmény emlék adja a másikat. 
Olyan régen hallottam Neil Young dalát, és olyan jól esett most. Gyorsan megkerestem a youtube-on is, és elhoztam ide is.Még párszor rákattintok én is.

27 megjegyzés:

  1. Uh, én olyan nagy várakozással vettem a kezembe a könyvet..és nem jött be. A filmet csak 3. nekifutásra néztem végig, amig megkedveltem. Nekem ez kicsit csalódás volt, mert valahogy többre, jobbra számítottam. Hát igen, néha jobb, ha nem képzelünk el előre semmit, csak hagyjuk megtörténni a dolgokat...

    VálaszTörlés
  2. Szia Kovtama, Én is olvastam már jobb könyvet is, sőt, rosszabbat is, de még mindig a kockás plédes, merengős kategóriába tartozik,mikor nem akarok belemélyedni másba, mert hosszú volt a hét.
    A könyv azt nyújtotta amit vártam( nem túl nagy mélységeket eleve), hogy élvezzük a jelent, merjünk belevágni valami újba is, és ne bonyolítsuk gyakran túl a gondolkodással. Ja,és használjuk a humort is önmagunkkal kapcsolatban főleg!
    Van pár ilyen könyv és film a tarsolyomban.Olykor eszembe jutnak, mikor kezdek letérni erről az útról a magam életében.Pár oldal után bármelyikből kezdek visszatalálni az inkább éljük meg, mint gondoljuk agyon az életet!:-)
    Egy darabig megy is több kevesebb sikerrel.:-)))

    VálaszTörlés
  3. Szerintem vegyük úgy mindkettőt, mint könnyű kis kikapcsolódást, egy kis andalgást, akkor nem csalódunk. Néha kell csak úgy elengedni is magunkat. Egyébként én a könyvtől nagyon féltem, de nekem tetszett. Ebben a műfajban vannak ennél szörnyűbbek is, s hogy kedvelik, olvassák őket.

    VálaszTörlés
  4. Holdgyöngy, én is az elengedős kategóriába sorolom.Kellenek az ilyen könyvek is a komolyabb/ komoly irodalom mellett.:-)
    Az arányok fontosak ebben is!

    VálaszTörlés
  5. én pont most olvasom... hááát... igen, kellenek a könnyed olvasmányok, de attól, hogy valami könnyed, tehát nem túl mély mondanivalójú, attól még jó, ha van stílusa... ezt itt eléggé keresgélni kell:)
    olyannyira bántóan hétköznapi nyelvezetű sokszor, tele szóismétlésekkel, semmi játékosság, vagy nyelvi bravúr... sok-sok blogot ismerek, ami szórakoztatóbb:) na, azért csak átrágom rajta magam.

    VálaszTörlés
  6. Lillácska, én is beleolvasok majd most újra, mert régen olvastam, arra emlékszem, hogy könnyed olvasmány volt.Az egész hangulatára emlékszem, és az érzésre, amit adott.

    VálaszTörlés
  7. Elkezdetem újra olvasni, és tetszik a téma, tetszik, amiről szól már pár oldal után is. Mindig akartam szellemi vezetőt, érdekel a jóga, összeírni amit akarok, amiben számomra is benne van a nyelvtanulás. Szeretnék bátran dönteni, és megélni a kínlódásokat is, ami a döntésekkel jár.
    Szeretnék csak úgy dönteni egyszer, hogy itt és itt élek majd. Persze ismerem a honvágyas lelkem, de egy darabig ellennék idegen helyen is.
    Most a témában merültem el, a stílusról nem írok bővebben. Eléggé laza,hétköznapi, de lehet, hogy ehhez a könyvhöz ez kell. Vagy az író nem volt másra képes?:-)Számomra a stílus és az író már most elképzelhető egyénisége harmóniában van.
    Még valami...Emlékszem, mikor elkezdtem tanulni az angolt, akkor is ilyen szerelemmel tettem, mint Liz az olaszt. :-)Azonosulni tudok sok szempontból a hősnővel, és ez a könyv nagy erénye számomra.

    VálaszTörlés
  8. Na most nekem a megnézendő filmek listája bővült :)

    VálaszTörlés
  9. Ennek a könyvnek a címe zseniális. Sajnos nem tudta visszaadni a cím keltette hangulatot a tartalom.
    Ahogy a róla készült filmnek, Julia Roberts jelentett nagy lehetőséget. Hát mit ne mondjak, ez sem jött be!

    VálaszTörlés
  10. En a filmet lattam, masodik nekifutasra neztem vegig.Valahogy masra szamitottam, vagyis en magamnak okoztam a csalodast.
    Megnezheto film nalam, ha semmi mas nincs.:)
    Remelem a konyv jobb.

    VálaszTörlés
  11. Milyen elmaradott is vagyok én! se a filmről, se a könyvről, se azenéről még csak nem is hallotta eddig...kíváncsivá tettetek...:)

    VálaszTörlés
  12. aliz, én sem. Restellem, de valahogy elmaradtam a világtól.
    Nekem a legfurább csalódásom A fáraó volt. Amit könyvben nagyon élveztem, magamnak meg is rendeztem, a film pedig eltért attól, ahogyan én láttam a regényt. Holott lehet, az sem volt rosszabb, sem gyengébb. Lehet, ugyanolyan élvezetes volt. Csak azok a fránya elvárások!

    VálaszTörlés
  13. egy adaptáció (egy másik művészei ágba)sose lehet tökéletes (mint ahogy egy forditás se)

    VálaszTörlés
  14. aliz, nekem mostanában egyre több olyan filmélményem van, ami a regény után is majdnem tökéletes:)
    legutóbbiak: BBC sorozat mindkettő: Forsyte Saga( különösen nagyszerű volt! ahogy a 10 rész alatt közel 40 évet öregedtek, az mestermunka!) és a Hiúság vására

    élmény volt mindkettő, aki nem látta,annak igazán ajánlom:)

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok,
    köszönöm a hozzászólásokat. Most már tényleg időt kellene szakítanom a film megnézésére, ha már egyszer megvettem!:-)
    Igaz,hogy tegnap vettem meg. Vagy nem veszítettem ezek szerint semmit? Ahogy olvasom az írásaitokat, így van!
    Az ember néha kiválaszt nem túl jó filmet, ezek szerint most ezt tettem.(?)Lesz ez így még, volt is!:-)

    VálaszTörlés
  16. Stali, Aliz, semmi gond azzal, hogy nem ismeritek a könyvet és a filmet, ismertek mást!:-)Így van jól!

    VálaszTörlés
  17. lillacsa: a régi Forsyte Saga nekem is nagy filmélmény volt, de azt még a könyv elolvasása előtt láttam (aztán tanitványaimtól kaptam meg ajándékba a regényt, ami persze nem okozott csalódást a film után - forditva viszont nem szokott előfordulni, velem...)

    VálaszTörlés
  18. aliz2http://lineas2.freeblog.hu2012. február 13. 9:57

    Éva, tudm, hogy "semmi gond azzal...2:), csak feltűnt, hogy itt rajtam kivül mindenki ismeri... (stali hozzászólása "vigysz" volt:)

    VálaszTörlés
  19. Tudtam, hogy tudod...:-)
    A Forsyte Saga nekem is élmény volt.Megvan könyvben is, bele kellene merülni.
    Mostanában olyanokra is vágyom, mint pl. Háború és béke. Nagyon hosszú legyen, és vigyen el egy másik világba.

    VálaszTörlés
  20. Proust-ot is akarom és a József és testvérei-t...

    VálaszTörlés
  21. Az is nagyon számít szerintem, hogy milyen körülmények között kerül a kezünkbe. Én az olasz részt Firenzéből Sienába tartó buszon olvastam nyáron, a busznak elromlott a légkondija és 60 fokos meleget produkált a lábunknál, a papucsunk megolvadt, aztán egymás ölébe tettük a lábunkat, hogy kibírható legyen. Ilyen körülmények között szórakoztató volt a könyv.

    A filmet otthon néztem meg, bevallom, elaludtam rajta.Egyszerű adaptációja a könyvnek. Pedig az a fagyiskanalas kép olyan sokat ígért...

    VálaszTörlés
  22. Pont a napokban láttam ennek a filmnek az ajánlóját valahol, és megtetszett a címe. Semmit nem tudok róla, de már akkor kiszúratam, hogy szeretném. Mostmár jobban izgat!
    De jó a nagy fotód!!!!

    VálaszTörlés
  23. Tipitá, már most látom, hogy a könyv jobb, de szeretem a szép, hangulatos képekkel bíró filmeket. Ebben a filmben vannak.
    A feltett képem? Ez van, ezzel tudok szolgálni!:-)

    VálaszTörlés
  24. Cirip, tényleg sokat számít, hogy mikor és hol olvassuk először.Én szinte látlak, ahogy utazol Firenze és Sinea között.:-) Hol máshol lehetne élvezhetőbben olvasni az olasz részt, mint Olaszországban?
    Elkezdetem másodszor is olvasni, és most jobban tetszik, mint először. Jobban figyelek azokra a részletekre melyek a saját életemben is érdekelnek.Ki is választottam pár sort, ami rám is jellemző, egyszer elhozom ide.

    VálaszTörlés
  25. Már Indiában járok az újraolvasásban, és tetszik a könyv. Érdekel a téma.

    VálaszTörlés
  26. Éva, posztod nyomán én is megvettem, amikor belebotlottam egy plázában:) Nem olvastam, de a film elbűvölt a mai hideg, kockás plédes estén. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  27. Marvin!
    Akkor jó estéd volt a filmmel. Örülök!:-)
    Rájöttem, hogy csak átfutottam legutóbb a könyvet. Most kezdem igazán érezni.Tulajdonképpen engem nagyon érdekel a téma: az élet hétköznapi élvezete, utazások, egy felsőbb hatalomhoz közel kerülés, önmagam megismerése...Dehogy zárják ki ezek a dolgok egymást!Magyarázzam ezt egy Vízöntőnek?:-)
    A film még mindig várat magára...

    VálaszTörlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu