2024. február 7., szerda

Cesky Krumlovban

Ha itthon vagyok  a cseh szavak valahogy mélyen ülnek bennem, de amint Csehországban vagyok rögtön a felszínre kerülnek. Megértem a feliratokat, tudok köszönni minden napszakban, megköszönni bármit, ha sor kerül rá. Ennyit tesz a környezet, az orosz nyelv valaha volt tanulása, a nagymamámék és anyu otthoni, gyakran tót nyelven való beszélgetése. Mennyi szó ragadt rám közben gyerekkoromban, míg hallgattam őket.  A szláv nyelvek egyébként is közel állnak hozzám.
Cesky Krumlovba mentünk pár napra. Szép város, romantikus utcákkal, színes, ódon házakkal, cégérekkel, lámpákkal.
Mindenképpen enni akartam az egyik cseh nemzeti ételt, sült húst, káposztával, knédlivel. Ez utóbbin volt a hangsúly. Csehországban knédlit enni muszáj. Sikerült kétszer is ennem, amire vágytam. Finom volt.
Csípős, hideg szélben sétáltunk az utcákon, sokszor megálltunk a Moldva folyónál. Smetana nagyszerű zenéjét dúdoltam magamban. A hideg elől néha bementünk egy cukrászdába forró gyümölcsteát inni, megpihenni. Rollátorral mentem, és így viszonylag sokat tudtam menni.
Szép napok vannak mögöttünk. Évekkel ezelőtt voltunk már itt, talán nyáron újra megyünk.





27 megjegyzés:

  1. Hello Eva
    I have learned Slovaque at university ( but doesn’t remember much now without practicing and some Russian too. I have spent some time in Bratislava and in Praha such nice places and travelled through the old Tchécoslovaquie a long time ago now. I studied in Bratislava university for some time.
    I love your pictures. I wish you a good evening !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, I studied Russian, but I didn't practice it either, so I forgot a lot. After 1993, I traveled to the Czech Republic and Slovakia many times. I have been to Bratislava and Prague quite a few times. Prague is one of my favorite cities. It is a very nice place.
      It was interesting to read that you learned Russian and Slovak. Hugs.

      Törlés
  2. I could say goodbye to you in Russian and also tell you my name. But that's all I can do. Thank you for the nice picture and the beautiful blog. I find Slavic languages difficult.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. It is good that you can say 2 sentences in Russian.:) I used to learn this language and spoke it well but I forgot a lot. Slavic languages are not difficult for me. I understand a lot because of the Russian knowledge and it helped me in Czech Republic this weekend.

      Törlés
  3. Képzeld kiderült hogy őseim is éltek arrafelé...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó lenne, ha még mindig élnének ott rokonaid. Míg fiatalabb voltál, akár látogatóba is mehettél volna hozzájuk. Csehország szép, nekem tetszik, és jól érzem ott magam mindig.

      Törlés
    2. Ó, ők messzire elkerültek, Bár többen rabbinak épp Prágában tanuéltak!

      Törlés
    3. Prágában láttuk a zsidó temetőt.

      Törlés
  4. Prágában átutazóban fél napot.voltam.de a Moldvát nem hagytuk ki...Smetanával a fülben :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Prágában többször is voltam, gyönyörű város. A cseheknek szép városaik vannak. Igen, Smetana zenéje nekem is a fülemben volt, mikor néztem a folyót. Beszéltünk is róla M-mel.

      Törlés
  5. Emlékszem, mi is jártunk ott többszöri csehországi utazásaink során, míg Isztambulban laktunk. Valóban, a csehek kevesebbet szenvedtek háborútól történelmük során...Prágában is gyyönyörűn megmaradtak a különböző korok lenyomatai.
    Nem is tudtam, hogy családodnak vannak szláv elágazásai! Nálunk, a Dél-Alföldön gyakori vol! (Csongrád, Békés stb megyékben: egyik közeli barátnőm anyai ágon tót, apai ágon Erdélyből menekült örmény... Nagyon tetszenek nekem az ilyen szép keveredések!)

    VálaszTörlés
  6. Válaszok
    1. Nagyon szép házaik vannak, látszik, hogy a háború nem viselte meg őket annyira. Prága is nagyon tetszik. Bejártuk Csehországot régebben, és jól éreztem ott magam mindig. Van valami, ami vonz ehhez az országhoz.
      Anyu leánykori neve: Petrovszki. Ebből is látszik a szláv vonal. Sajnálom, hogy nem tanultam meg rendesen tótul, most még több hasznát látnám a tudásnak, nem csak annyi, amennyi rám ragadt gyerekkoromban. Korán elkerültem Békéscsabáról, ez is az oka ennek a hiánynak.

      Törlés
  7. Mèg nem jártam arra, érdekes, szép városnak tűnik. Jó kis kikapcsolódás volt nektek ☺️
    Úgy Csehország is eléggé kimaradt az eletünkbōl. Kocsival irtó messze van nekünk. Nektek ott közelebb van jóval, olyan, mintha mi elmennénk innen mondjuk Győrbe😄
    Régóta tervezünk egy Prága látogatást, de sajnos nem jött még össze. Őszintén szólva: az ismerősök beszámolói alapján, meg a fotóikat nézve, riaszt az iszonyatos tömeg. Nem is tudom mi lenne az az időszak, amikor jobb lenne egy kicsit tömeg szempontjából. Egyszer mindenképpen sort kerítünk rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. M-től indultunk, és 3 óra volt az út. Csehországban már nem autópályán mentünk.
      Prágába érdemes elmenni, de ahogy írod, és mi is tapasztaltuk, nagy a tömeg. A Károly-hídon lépésben lehetett csak menni, de az utcák is zsúfoltak voltak. Nagyon felkapott hely. Ha mégis sort kerítetek rá, akkor élmény lesz a város szépsége. Mi voltunk nyáron is, tavasszal is, mindig sokan voltak. Nem tudok időpontot ajánlani.

      Törlés
  8. Nagyon szépek a fotóid! Most is! :) Még így is jó várost nézni. :) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó dolog szép helyen fényképezni. Általában szép fotók is sikerülnek.Nagyon tetszettek az apró részletek, különösen figyeltem rájuk.Igaz, hogy én részlet figyelő vagyok, a nagy egészhez képest jobban szeretem őket. Jó, hogy így néztél velem várost.:)

      Törlés
  9. Köszönöm Éva ezt a blogot, kedvenc városom Prága, többször jártam ott. Igen énis beszélek és értek tótúl, ( mamár kevesett) édesanyám és a férjem is tót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel adom a blogot, és örülök, hogy eddigi csendes olvasóként megszólaltál. :) Ha jól emlékszem, még nem írtál nálam.
      Én is szeretem Prágát, ahogy már írtam is róla.
      Jó dolog a tót nyelv, segítségével érthető a szlovák és a cseh nyelv nem nagy, de bizonyos része. Mikor kicsi voltam érteni akartam, hogy mit beszélnek, és sokat kérdeztem. Akkor tanultam sok szót és mondatot. Többet kellett volna, de elkerültem arról a helyről, ahol tanulhattam volna.

      Törlés
    2. Éva nagyon szeretlek olvasni, ha lehet betérek hozzád , mikor beteg voltál akko is benéztem sokszor.

      Törlés
    3. Örülök, hogy újra írtál, és hogy benéztél akkor is, mikor beteg voltam, és nem tudtam jönni. Minden jót kívánok neked.

      Törlés
  10. Hello Eva
    It is raining here too and 10 C, it will be raining tomorrow but we decided to go out we will have two hours drive and we will visit a museum and then go on the coast but we have to anticipate the bad weather 😆 ! I wish you a nice weekend inside. Hugs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Catherine, it is not raining here now but tomorrow according to the forecast, it will rain. It's good that you will go out, you need fresh air. The museum can also be interesting, and walking along the coast will also be good. I wish you could walk, I know it's hard for you to do that, as it is for me. But we need it. Hugs.

      Törlés
  11. Dear Eva, how nice that you were in Krumlov. It's so wonderful, I know it. And I want to go back too. Yes, it is particularly beautiful in summer, but also very crowded. So it was probably very good that you were there now. Smetana's "My Fatherland" with the beautiful part "The Vltava" in which he celebrates nature in Bohemia. I turned it on... wonderful... thank you Eva.
    Dumplings, I'm getting hungry right away :-) nice with sauce and cabbage.
    Do you know pancakes, yeast dough formed into a dumpling and filled with jam and then fried in fat... I bought that today from my favorite bakery.
    Many greetings to you and thank you very much for your wonderful photos... beautiful memories.
    Viola

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Viola, It was not my first time in Krumlov and I always felt good. There are many people in the summer, so we went in the winter as well, but there were still quite a lot of people.
      I like Smetana's music called Vltava from " My Fatherland". I was humming to myself there.
      I like Pfannkuchen with jam, I don't eat them often, but sometimes I do, especially during carnival season.
      Years ago we toured the Czech Republic. We have been to many places, we really like this country. Prague is one of my favourite cities.
      I'm glad you were here in my blog, I wish you all the best.

      Törlés
  12. Gyönyörű hely, nekem is szép emlékekkel. Az ember ilyenkor feltölti a szépség tankját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy voltál te is ott. A szépség tankom nekem is tele lett Krumlovban.:)

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu