2023. április 18., kedd

Egy hét Olaszországban Útinapló 3.

Ismét Marano Lagunareban vagyunk. Utunk során még elmentünk Gradoba, Velencébe, Triesztbe is, de ebbe a városkába még többször is visszatértünk. Itt is vannak lagúnák, mint Velencében. Itt is kiülnek az emberek az utcára borozgatni, kávézni, fagyizni, enni. 
M. visszamegy az autóhoz valamiért, én fáradtan leülök a kikötő egy padjára addig. Hiába, nem könnyű bottal sokat sétálni. Pihenni kell közben. Nézegetem a már kikötő és a még éppen elinduló halászcsónakokat. A kis téren egy kerekesszékben ülő idős férfit látok. "Ciao, Mario!" mondják neki, sokan ismerik. Mikor elindulunk, én is köszönök neki. Ő visszaköszön: "Buon giorno, Signora!" hallom, és egymásra mosolygunk. Gyűrődnek a redők a szél és a Nap cserzette arcán.
Leülünk egy kikötőben lévő étterembe ebédelni. Másfél-két órán át eszegetünk a kávézással együtt. Figyelem közben az embereket, mert nagy élmény ez is számomra. Nézem, ahogyan mennek, nem sietnek. Frances Mayes: Édes élet Itáliában című könyvében olvasom: " A büszkén magasodó épületek tartása átragad az itt lakó emberekre is. Lassan, méltóságteljesen járnak az utcán, azt mondanám, vonulnak."
Majd elindulunk a halászcsónakokkal és hajókkal telített part mellett sétálni. Az olaszok önmagukat nem meghazudtolva széles mosollyal köszönnek ismét nekünk. Mi is köszönünk nekik, majd angolra váltva a pár férfi tagja elkezdte magyarázni, hogy ott ültünk az étteremben két asztallal távolabb tőlük. Én is megismerem őket, meg is említem nekik. Mennyit számít a figyelem. Örülnek, hogy emlékszem rájuk. Váltunk még pár szót, megbeszéljük ki honnan jött, majd elbúcsúzunk. Később ki-ki mosollyal az arcán folytatja az útját a kék víz és a pakolgató halászok mellett.








16 megjegyzés:

  1. Éva, örömmel olvasom a folytatást! Közben összevetem saját olaszországi élményeimmel : valóban, mintha ott mindig sütne a nap (ennélfogva az emberek gyakran kinn élnek az utcán), találkoznak, beszélgetnek, de legalábbis köszönnek vagy mosolyognak egymásra. Igy élni mégiscsak kellemesebb, mint morcosan sietve...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itthon elég sok szomorú arcú embert látok az utcán. Egészen más lelkiállapotú emberek élnek itt. Nem lehet persze általánosítani, de ez a véleményem.Itt az utca a nem alkalmas az életre, ott inkább.

      Törlés
  2. Jut eszembe: Huszonévesek voltunk, amikor Prágában megismerkedtünk egy olasz házaspárral. Összeköltöztünk az asztalukhoz, tört németül és mutogatós olasszal beszélgettünk, majd lakcímet cserélve olyan öt évig leveleztünk tört olaszul, aztán ritkult és abbamaradt. Megszakadt a kapcsolat, de a jó emlék megmaradt. Az olasz barátság, nyitottság, emberszerető megnyilvánulások felejthetetlenek, mint nektek is, bizonyára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy leírtad ezt a történetet.Tényleg magyon nyitottak az olaszok.
      Mi is megismerkedtünk egy olasz férfival. Beszélgettünk vele egy hajóúton most, hogy Olaszországban voltunk. Ő kezdeményezett, aztán mi is benne voltunk szívesen. Olaszul csak köszöntünk neki, aztán áttértünk az angolra. Sajnos nem cseréltünk elérhetőséget, így ez a beszélgetés csak emlék marad, de nagyon kellemes emlék. Kár, hogy a tietek megszakadt.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. És ime itt van!:) Még egyet tervezek, aztán befejezem.

      Törlés
  4. You had a very nice time! I like the italien houses and the people there are very friendly
    You took nice pictures with such a blue sky!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. The sky was always blue while we were there. You are right the Italian people are very friendly and open to speak. We spoke to them and it was very good.

      Törlés
  5. Soha nem jártam Olaszországban, de a beszámolóidból megérzem az ottani hangulatot és a képeidből megismerem a várost. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer voltam még fiatal koromban 3 napot Olaszországban. Velencében voltunk iskolai szervezéssel. Volt ott egy vendéglátó iskola, ami Velencéhez közel volt. Nagyon barátságosak voltak.
      Örülök, hogy jössz hozzám, és olvasod, amit az utunkról írtam.:)

      Törlés
    2. Hűséges olvasód vagyok! 😊

      Törlés
    3. Borka, Éva, én mindkettőtök hű követője vagyok. Itt a szép olaszországi hangulatok, amott a kis mókus. Szívderítő élmények -nekem is.🤗
      rhumel

      Törlés
    4. De jó nekünk!:) Az a mókus Borkánál tényleg nagyon aranyos.

      Törlés
  6. Végigolvastalak, a gépről nem tudok komentet írni. Jó volt veletek utazni, szerettem, hogy a hangulatot ragadtatok meg nem a minden áron látnivalókat pl. múzeumok. A fotóid méltó párjai a
    beszámolódnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Élveztük az emberekkel a kapcsolatot és a hangulatokat. Ezúttal múzeumokban nem voltunk.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu