2023. április 13., csütörtök

Egy hét Olaszországban Útinapló 2.

Kék ég Marano Lagunareban. Kedd délelőtt van és piacnap. Mi is elmegyünk nézegetni, elvegyülünk a sajtot, friss gyümölcsöt, zöldséget vásárlók között.
A városka kis főterén hangos harangzúgás repteti fel a galambokat.
Talán a mosoly az arcomon teszi, de köszönnek az emberek ismeretlenül is. Buon giorno! És valóban szép ez a nap is.
Csípős egy kicsit a szél, bár ragyogóan süt a Nap, hűvös levegő árad a lagúnák felől a városkába. Ebédig még van idő, én is fáradok, jön az ötlet, hogy üljünk be egy kávézóba. Megtettük ezt ottlétünk alatt újra és újra. Nincs hely, de a pincérnő azt mondja várjunk egy kicsit, piac van, sok az ember. Aztán megtörténik, aminek történnie kell. Felszabadul egy asztal. A pincérnő velünk örül, és hozza a két kávét.
Úgy teszünk mintha otthon lennénk, és mi is olaszok volnánk. Lassan kevergetjük a forró, erős eszpresszót, csendben beszélgetünk. A hangosan pergő olasz beszéd nem jön ki belőlünk, de nem sietünk mi sem, ahogy ők sem teszik. Nézem őket, és tetszenek.
Aztán kimegyünk újra a napfénybe, járjuk a szűk, régi lámpás falú utcákat, elmegyünk a kikötőbe, újra kimegyünk a régi torony uralta főtérre is. Utunkat az ódon falban otthonra lelt Szűz Mária vigyázza.








23 megjegyzés:

  1. Úgy írod le a városkát és a sétáitokat, hogy én is ott vagyok veletek. 😊
    A képek is visszaadják azt az ottani hangulatot. Nem csodálom, hogy olyan jól érezted magad, nagyon jó lehetett. 😊🌞☕, pizza, kék ég és a tenger, no meg a kedves emberek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, örülök, hogy velünk sétáltál gondolatban. Az olvastam Frances Mayes: Édes élet Itáliában c. könyvében, hogy minél inkább délre megyünk Olaszországban annál kevesebb, de erősebb az eszpresszó kávé. Ahol mi voltunk ott már fogyott a mennyiség, de erős volt.
      A képen Cappuccino van, néha azt is kértem. A városka szép volt, 2-3x is visszementünk oda sétálgatni, a lagúnák között motorcsónakozni, és kikötni egy szigeten.
      Az emberek valóban kedvesek voltak!

      Törlés
  2. De jó volt odarepülni gondolatban Veletek! A napsütés, a nyugalom, az a fenyő a híddal az első képen, csodaszép pillanatokat írtál le nekünk. Itt megint beborult, ezért IS jó volt kicsit Olaszországban most. 🤗
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rhumel, itt esik az eső, még pedig nem is akárhogyan. Veri az ablakot elég hangosan. Ez lesz egész nap, ahogy olvasom.
      Olaszországban szerencsénk volt az időjárással. Minden nap sütött a Nap, és le is barnult az arcom és a kezem.
      Még kicsit én is visszakalandozom a múlt hétbe. Közel vannak még az élmények. Jó megosztani veletek a látottakat.

      Törlés
  3. Éva, ismét kellemes sétában volt részünk neked köszönhetően! Visszaadtad azt a kellemes érzést, mely a turistát elfogja Olaszországban: itt lenne jó élni, a napsütés, az emberek mosolya, akik látszólag nem sietnek, hanem élvezik az életet és körülöttünk annyi szépség van a legkisebb részletben is, hogy némely turistát rosszullét fogja el a túlcsorduló emócióktól (velem is megesett, amikor legelőször voltam Velencében...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A túlcsordulás esete nálam is jelentkezett az út vége felé. Én, aki napjai nagy részét bent tölti a lakásában, éreztem, hogy sok hatás ért rövid idő alatt. Még most is pihenem az utat.
      Az emberek ott valóban nem sietnek, mosollyal az arcukon élénken gesztikulálva beszélnek, inkább sétálnak, mint mennek, vagy éppen elmerülve olvasva ülnek egy pohár bor vagy egy csésze kávé mellett az utcán vagy éppen bent. Sok helyen láttam az éttermekben, kávézókban újságot. Soha sem hevert csak úgy olvasatlanul az asztalokon. Milyen apró dolgokra is figyel az ember. Én egyébként is a kis dolgokra figyelek. A nagy városok is fárasztottak ( Velence, Trieszt).Szívesen voltam a kisebb helyeken. Ott is a spalettákat, egy-egy olajfát, kakukkfüvet az utcán, lámpákat, templombelsőket... nézegettem.

      Törlés
    2. Az apró mozaikokból áll össze nálam is a kép🤗. A boldogság is, a sok kis örömből. ( eszembejutott az utolsó mondatodról, hogy mikor kérdezték, voltam-e a Louvre-ban, be kellett valljam, hogy nem. Mert a kapuk, kopogtatók, a kovácsoltvas làmpák és házak, ablakok kis részleteivel nem tudtam betelni🤭)

      Törlés
    3. Egyformán gondolkodunk.:) Minden apró részlet egészen mélyen hatol belém. A templomokban is a nagy egész és az oltár után a szépen leégett gyertyákra vagy az ablakon besütő egyetlen fénynyalábra figyeltem.
      Hazafelé megálltunk egy Tolmezzo nevű városkában. Ami bennem van onnan az, hogy milyen szép hangja volt a papnak. Sétáltunk, nézelődtünk, kávéztuk, de a pap hangja, ahogy énekelt, mindent felülmúlt nálam. Örülhetnek a hívek, hogy rendszeresen hallhatják.

      Törlés
  4. Olvastam mindkét bejegyzésedet és azt kell, hogy mondjam, hogy bár ugyanazokat a szavakat használjuk Magyarországon is azokra, amikről írtál, nem tudom mi történik az agyban (legalábbis az enyémben), de olyan az érzésem, hogy ezeket a szavak alkotta mondatokat csak Olaszországról lehet írni, akár tájról, akár ételről, akár kávéról van szó. :) És mivel imádom a Napsütötte Toszkána c.filmet, ami az általad írt könyv első része, Vándor Éva hangján "hallottam" a fülemben. :) Mit nem adnék egy olasz utazásért... Sok éve jártam ott utoljára, Velence. Karnevál. Ködös szürkeség. Színes forgatag. Egyedül. Arra és oda, ahová én akartam. Csodálatos volt. Olyan arcát mutatta a város, ami egészen más, mint nyáron (akkor is volt szerencsém hozzá, és akkor is szép), örülök, hogy mindkettőt láttam, illetve februárban olyan helyekre is elsétáltam, ami távoli volt a turisták által látogatott helyektől, és nem kevésbé ámulatba ejtő. Örülök, hogy ott jártál. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen voltam először Velencében. Egy napot voltam ott. Nyár volt, de egész nap nagyon esett az eső. Még az olaszok is azt mondták, hogy régen láttak ennyi csapadékot, mint aznap volt.
      Én sajnos a turisták által nem igen látogatott helyet nem láttam. Sokan voltak a városban, hömpölygott a tömeg körülöttem. A nap végére el is fáradtam nagyon a sok embertől. Csodálkoztam, mert április van, akkor még nincs igazán turista szezon.Igaz, hogy a húsvéti hosszú hétvége következett.
      Én is láttam a Napsütötte Toszkána c. filmet, és nagyon tetszett. Megvan könyvben is, újra el fogom olvasni. Most van igazán aktualitása.

      Törlés
  5. Éva, minden gyönyörű és boldogságot sugárzó, amiről írsz. A kisváros főterén a régi torony elképesztő. A szépsége, az ódon kisugárzása engem is elbűvölt. Örülök, hogy ott jártál és bemutattad a páratlan élményeidet. A filmet nem ismertem, de megkeresem. Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy át tudtam adni, amit érzek. Az ódon toronynak nekem is tetszett, harangja is van. A film fenn van a neten, meg fogod találni, én is megnézem újra.
      Megvannak itthon saját példányban Frances Mayes: Napsütötte Toszkána és az Édes élet Itáliában c. könyvei is. Olvasni fogom az előbbit ismét, a másikkal pedig hamarosan végzek.

      Törlés
  6. Nice to follow you in Italy such a beautiful country. I remember the coffees I had on Italy and one in Venise on the piazza San Marco it was a beautiful place and a nice atmosphere. The pizza must have been very good!

    VálaszTörlés
  7. Remélem lesz 3. rész is. :) Szeretem az útinaplókat, jólesett elmerülni kicsit az olasz hangulatokban. Még nem jártam kint soha, de szerepel a listámon. Olaszul egyáltalán nem tudok, csak spanyolul egy keveset, náluk por favor a kérem, szinte ugyanaz. A pizzák... hát bizony elég jól néznek ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 3. és 4. részt terbeztem. Élmény lenne bőven, de tudni kell abbahagyni. Megtanultam néhány szót olaszul, hogy boldogulni tudjak, de az angolul, németül is tudtunk beszélni sok helyen.
      A pizza jó volt. Quatro Stagioni a neve, magyarul Négy Évszak. Négy részre van osztva. Az articsóka rajta a tavaszt, a paradicsom vagy a bazsalikom a nyarat, a gomba az őszt, a sonka vagy az olajbogyó a telet jelenti.Ezt a pizzát szerettem ott a legjobban.

      Törlés
  8. Kedves Éva csodálatos volt ez az utazás köszönjük hogy megosztottad velünk.Igy mi is egy kicsit kirándultunk a leírás és fényképek alapján. Még sok sok ilyen boldogságos élményt szép napokat kívánok. Zsike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel osztottam meg az élményeimet veletek. :) Én is kívánok neked szép napokat, ha most nem is Itáliában, de itthon is, mert itt is nagyon jó.

      Törlés
  9. Az jutott eszembe, olyan ez a beszámolód, mintha egy regényből olvasnék részletet :) tudom miről írsz, volt szerencsém már többször Olaszországhoz, és igazad van! az apró részletekből tevődik össze sok élmény, azok nagyon megmaradnak az emberben. Várom a folytatást :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen igazad van, apró részletekből tevődik össze a sok élmény. Én is részletekre emlékszem. Bevillannak a képek, megmaradtak bennem. Lesz folytatás.:)

      Törlés
  10. Milyen jó, hogy megmutatod, sok szép utat és élményt kívánok neked és magunknak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örömmel nézegettem az oxfordi utatokról a képeket, és olvastam az írásokat is. Én is sok szép élményt kívánok még nektek, mert bizonyára lesz még itthon vagy külföldön.

      Törlés
  11. Így is lesz, kedden Malmőbe utazom - ott is babázni fogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érezd jól magad! Remélem, hogy lesz beszámoló a blogodon.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu