2021. április 22., csütörtök

Pozitív emberek


 

Égettem őket, fényt adtak nekem, a maradékuk most itt van egy kis tálkában. Este még kiveszek belőlük néhányat, és egy kicsit meggyújtom a gyertyacsonkokat, ne érezzék, hogy nem adhatták meg azt, ami igazán bennük volt. Nyáron úgysem teszem meg, mert nincs meg a hangulatuk az akkori kései napnyugtában. A gyertyákhoz korai sötétedés kell, hogy minél tovább átadják a fényüket a jelenlévőknek, mindazoknak, akik gyönyörködni akarnak bennük, a meg-megremegő lángjaikban, az oldalukon lecsorduló viaszban.
Sok ember is tud fényt adni pozitív gondolataikkal. Ami az egész lényükből árad az megfizethetetlen kincs, ami betöltheti életünket, felvidítja, szebbé teszi az egyébként lehangolóbb, rosszabb napokat is.
Gimnáziumban volt egy padtársam, aki egy kis faluban élt, és mindig azt mondta, hogy ő a faluja "lámpása" akar lenni. Nem tudom megadatott-e neki ez az elképzelése, de amilyen elszánt volt, feltételezem róla. Pedagógus lett belőle a falujában, bizonyára az ezzel járó munka lehetőséget teremtett számára. Szerintem tudott fényt, pozitív gondolatokat adni másoknak az élete során.
Jó, ha ilyen emberek vannak és mostanában inkább azt írhatom, hogy voltak körülöttem. Tudtam töltekezni belőlük, már az egész lényükből  valami jó áradt, betöltötték a helyiséget soha nem fáradó sugárzásukkal ott, ahol éppen voltak. A mosoly mindig ott bujkált a szájuk szegletében és a szemük sarkában. Mivel bennük volt az önzetlenség is, tudtak adni. Mindig kerestem az ilyen emberek társaságát, akikből árad a pozitív  gondolatok és az energia sokasága, mint a gyertya fénye egy sötét szobában, mert  egyszerűen fény volt körülöttük is. Vannak a blogosok között is ilyenek, szeretek hozzájuk menni, várom az írásaikat, megnyugszom náluk, több leszek általuk.
Kerülöm már az energiavámpírokat, voltak körülöttem belőlük, tudom, hogy milyen rossz volt a közelükben. Alig tudtam talpra állni a velük való találkozás és beszélgetés után. Teljesen elszívták az energiámat, most már jobban ki tudom őket kerülni, mint a múltamban tehettem. Akkor adottak voltak, adott helyen, ahol nekem is ott kellett lennem. Most már más a helyzetem.
Remélem, hogy a ti életetekben is voltak és vannak pozitív, sugárzó emberek.

40 megjegyzés:

  1. Elkerülhetetlenül Márai Sándor regényének címe jutott eszembe: A gyertyák csonkig égnek. Ahogy elnézem, itt még nem mind égett csonkig, megértem, hogy egyiket, másikat még meggyújtod, hogy betölthesse a sorsát és még adhasson egy kis fényt, meleget, hangulatot. Én az illatukat is szeretem és amikor elfújom, egy darabig még megmarad a levegőben a viasz és a füst keveréke.
    Nekem is volt szerencsém, ahogy írod, energiavámpírokhoz és hál’istennek pozitív kisugárzású emberekkel is találkoztam. Ők azok, akikről példát szeretnék venni, igyekszem, de nem sikerül mindig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Borka, nekem is Márai cím jutott eszembe, mikor írtam.
      Én is szeretem a viasz és a füst keverékét eloltáskor. Volt időszak, amikor szellőztettem utána, ma már nem teszem. Ez is hozzátartozik a gyertyákhoz a mécsesekhez.
      Ha nem is sikerül példát venni mindig róluk, akkor is érezzük mikor jelen vannak, mert a beszédtémájuk, a tetteik is pozitívak, és ha tovább nem is, de addig adnak magukból. Egyébként én sem vagyok mindig pozitív, néha legyőz a rossz, a negatív, de igyekszem a jóra gondolni, ha ez a két lehetőség van választásra. Próbálok hinni abban, hogy a jó fog felülkerekedni, mert vannak rá már példáim. Miért ne történhetne meg újra?

      Törlés
  2. Azt hiszem Gárdonyi irt egy kisregényt, Lámpás cimmel (és ő is metaforikusan értette persze) S egy falusi néptanitóról szól. (részben róla)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aliz, megnéztem a Wikipédián a Gárdonyi művet, elég sok van róla. Önéletrajzi ihletésű könyv arról sz időszakról, amikor Gárdonyi néptanítóként működött.
      Szerintem az osztálytársam is innen vette, hogy ő is a falujának a tanítója "Lámpása" akar lenni. Sok osztálytársam meg is mosolyogta, mert nem tartottak még ott gondolkodásában, ahol ő már akkor volt.

      Törlés
    2. persze, hogy Gárdonyi az eredet :)

      Törlés
    3. Bár lehet egybeesés is!

      Törlés
  3. Kedves Éva. Ezért jövök ide mert az írások is és hozzászólások is olyan jó érzéssel töltenek el.Itt mindenki tud örülni a napsütésnek egy tulipánnak egy sétának egy reggelnek az oltásnak és a mások örömének is. Ha mégis szomorúbb valaki vagy elakad valamiben mindenki segít.És itt Te vagy a háziasszony kedves Éva. Köszönöm és a kedves blogtársaidnak is akiket már szintén olvasok de én ritkán kommentelek. Energiavámpír nekem is volt az életemben sajnos.A korból adódóan mostmár én is csak a jó emberekre dolgokra fordítok időt. Szép napokat jó egészséget kívánok Zsike

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsike, köszönöm, hogy írtál, és hogy ilyen kedvesen tetted. Én is örülök a kommentelőimnek, hogy segítőkészek és örömöt hoznak a blogomba.Igen, én vagyok a házigazda, de ti vagytok a vendégeim, és így vagyunk a blogomon egy csapat, akik tudnak örülni, a virágnak, sétának, mások örömének is, segítenek, ha valaki elakad valahol, mert nincs meg a tudása hozzá.
      Nem baj,ha ritkán kommentelsz, de olvasol, és ez nekem/nekünk fontos.:) Jó, ha "csendes" vendégünk is vagy.
      Most megköszönöm, hogy mégis írtál. Szép napokat, jó egészséget kívánok Neked is.

      Törlés
  4. Nekem is a Gádonyi-regény jutott eszembe, abban az időben a falusi tanító tényleg lámpás lehetett, ha megvolt benne a tehetség ehhez.
    Az energiavámpírokat nagyon nehéz elkerülni, pedig sokat tudnak ártani anélkül, hogy ők maguk észrevennék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági, érdekes, hogy az emergiavámpírok tudnak rombolni, de rájuk nem hat a pozitívak hatása. Ők csak sugározzák a negatívumokat, és tényleg nem veszik észre magukat, és hogy mennyit ártanak. Ha az ember segíteni akar nekik, hogy meglássák a szépet is, nem hagyják, egyszerűen nem. Tapasztalatból tudom.
      Bennem is két könyv címe van: Az egyik a "Lámpás", ahogy neked is, a másik " A gyertyák csonkig égnek".

      Törlés
  5. A padtársadról nekem nem a Gárdonyi regény, hanem Petőfi Apostola jutott eszembe. Ilyenek az írások, mindenki a saját életéből és kedvenc olvasmányaiból asszociál. Energiavámpírok sajnos az én kollégáim között is vannak. A Home Office-ban most az a jó, hogy az ilyenek most nincsenek a közelemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Multmento, igazad van, mindenki a maga életéből asszociál a blogokat olvasva. Ezért is jó őket olvasni és írni is, mert lehetőséget ad erre.
      Élvezd a Home Office-t azzal, hogy távol tudsz lenni az energiavámpíroktól. Micsoda lehetőség!

      Törlés
  6. I lived exactly the same situation you described. I run away when I meet this kind of persons!
    When getting older you have the experience and recognise them and protect myself. Human relations are very difficult !
    Thank you for your visits . Hugs Catherine

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Catherine. I had a problem with my computer, I could not go to you and answer your comment here. Yes, we have to protect ourselves from negative people. They can do a lot of problems for us. We should have experience to avoid them.

      Törlés
  7. Még azt akartam mondani, hogy nem vagyunk állandóak, rosszak vagy jók, negativak vagy pozitivak... szerintem ez váltakozhat is... hangulatfüggő. Én nem szeretnék senkit se elkönyvelni energiavámpirnak pl...de az ellenkezőjének sem. Lehet, hogy tévedek, de most igy érzem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azokat hívom negatív embereknek, energia vámpíroknak, akik az esetek többségében negatívak. Vannak ilyenek, hidd el. Ez már nem csak hangulatfüggő, hanem személyiség kérdése.
      Volt a közvetlen környezetemben ilyen, teljesen kicsinált, és nem tudtam kikerülni.

      Törlés
    2. Teljesen igazad van, én is ismerek ilyent, fuldoklom tőle.

      Törlés
  8. Érdekes volt a bejegyzésed, Éva, a pozitív és negatív energiát sugárzó emberekről... Az utóbbiaktól napokig bújkálhat bennem a levertség, időnként utána kell keresnem a végén, mi is, ki is volt az oka, mert már csak a hatásuk él nyomokban bennem...
    Ellenkező példa: ma délután E. barátnőm (a tulipánfás kert lakója) futott be egy teára: gyönyörűen sütött a nap, illatozott a kert a teraszon, pitypangot szedett egyszem tyúkjának a fűben, amíg a tea elkészült... Jót beszélgettünk, bár rövidnek találtuk az időt, szerettük volna megállítani ebben a tavaszi napsütésben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak az energiát elszívó emberek, teljesen el tudják az embert intézni.
      Örülök, hogy találkoztál E. barátnőddel, és egy kellemes délutánt tudtatok eltölteni együtt. Mennyire más ilyen emberekkel eltölteni órákat, mint a negatívakkal.

      Törlés
  9. Nagyon más!
    Gondolom, teljesen megadta magát a géped, mert eltűntél, pedig nem szoktál. Azért remélem, hogy Te jól vagy és körülötted is minden és mindenki szintén! :)

    VálaszTörlés
  10. Nekem olyan felszabadító érzés volt, amikor végre hátat fordítottam a lehúzó embereknek. Amikor eldöntöttem, hogy ezt megteszem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van akiknek nem lehet hátat fordítani, mert a közvetlen közeledben élnek, és meg kell tanulni, hogy ne vegyél róluk tudomást, de nagyon nehéz. Naponta rombolnak, most már azt mondom romboltak. Túl vagyok rajtuk. Kikerültek a környezetemből.

      Törlés
  11. Nem szoktál ilyen sokáig hallgatni, remélem nincs semmi baj!!! ha csak a technika ördöge szórakozik veled, nem jó az sem, de az még elmegy, csak az egészségeddel ne legyen probléma!

    Borzasztó az energiavámpírokat elviselni, észre sem veszik, hogy a másikat meg közben lehúzzák a maga negatív szintjükre. Mikor megszabadulunk egy ilyen figurától, valósággal fellélegzik az ember.
    Úgyhogy gyűjtsed csak magad köré a pozitív embereket, mert rád is jó hatással lesznek/vannak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A techika ördöge szórakozott velem, már rendben van minden remélem, megjavították a gépem:)
      Már fellélegeztem, meg tudtam szabadulni az energiavámpíroktól. Remélem,így is marad. Már nincsenek a közvetlen közelemben. Csak a pozitív emberekkel foglalkozom, már meg tudom tenni. Nekik is van rossz kedvük, de nem állandóan nyomják rád a negatív dolgokat. Mert vannak olyanok, akik állandóan ezt teszik.

      Törlés
  12. a SZÁMITÓGÉPED VAN ODA, UGYE, REMÉLEM!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, így van, "odalett"! Nem tudtam használni. Nagyon hiányzott.

      Törlés
  13. Remélem nincs okunk az aggódásra...

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm az érdeklődést felőlem. Nincs semmi bajom, a számítógépem romlott el. Pénteken vitték el a szervízbe. Ma (szerdán) hozták vissza. A videocard állítódott el. Állandóan kiírta, hogy "no signal", és nem tudtam bejutni. Most már rendben van.
    Nagyon hiányzott az elmúlt napokban.

    VálaszTörlés
  15. Hurrá. Vagyis az nem jó hír, hogy elromlott a gépet. Viszont a"gyógyulása" örvendetes🤗

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örültem, amikor visszahozták. Meggyógyult! :)
      Mennyire tud hiányozni, ha napokig nincs számítógép.

      Törlés
    2. Rózsa, ti is hiányoztatok nekem.:)

      Törlés
  16. Írtam az email címedre épp ma. Már nagyon hiányoztál, jó, hogy megint itt vagy, örülök, hogy Te és a géped is jól van! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy írtál az email cimemre. Már Rózsának írtam, hogy ti is hiányoztatok nekem. Nagyon rossz volt a gép nélkül.

      Törlés
  17. Én még ott maradta el, hogy olvastalak, de nem írtam. Aztán jöttek ás dolgok, elmaradt. Örülök, hogy megjavították. S öröm neked, hogy sokaknak hiányoztál. Ez nagyon jó érzés lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is örülök, hogy megtalálták a hibát. Remélem, hogy nem jön újra vissza.
      A hiány érzése kölcsönös volt, ahogy ezt már korábban leírtam.

      Törlés

zene

x

Tájékoztatás

Az Éva című blogon található képek saját fotók.

E-mail címem: editis@citromail.hu